Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η ομιλία του Υπεύθυνου ΔΗΣΥ Ιονίων Νησιών και Δ. Ελλάδας Βασίλη Φωτάκη στο 4ο Προσυνέδριο – Πάτρα

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=204041126292806&set=a.203387986358120.51430.100000607618486&type=1&theater Περιφερειάρχης ΔΗΣΥ Ιωνίων νήσων και Δ. Ελλάδας
Φωτάκης Βασίλης Υπεύθυνος ΔΗΣΥ Ιωνίων νήσων (Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου)  και Δ. Ελλάδας (Αχαΐας) με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνείτε για θέματα που αφορούν την περιφέρεια / τομέα ευθηνής του.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=204041532959432&set=a.204041512959434.51674.100000607618486&type=1&theater
Η ομιλία του Βασίλη Φωτάκη στο 4ο Προσυνέδριο - Πάτρα

Φίλες, φίλοι
Συμμαχοι
Σας καλωσορίζω στην Δ. Ελλάδα, στην Αχαΐα είμαι περήφανος γιατί συμμετέχω σε αυτή τη κινηματική προσπάθεια στη πορεία προς το ιδρυτικό μας συνέδριο. Δίνεται η δυνατότητα σε όλους εμάς που δεν σκύψαμε το κεφάλι σε μια περίοδο βαθειάς δυσπιστίας για το πολίτικο σύστημα να δηλώσουμε παρών. Μια νέα κινηματική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και εμείς καλούμαστε να υπερασπιστούμε όχι μόνο την αξιοπρέπεια μας αλλά και ιδανικά τις πατρίδας μας. Όχι ως θεματοφύλακες αλλά ως ενεργοί πολίτες εναντία στην ιδεολογική αδράνεια που διακατέχει το πολίτικο σύστημα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία οργανώνεται σε όλη την Ελλάδα, η φωνή της αρχίζει και διαμορφώνει πολιτικές, σύντομα θα δημιουργεί και εξελίξεις. Από τη πρώτη στιγμή πίστεψα σε αυτό το εγχείρημα και πήρα θέση μάχης δίπλα στην πρόεδρο μας, όχι από ιδιοτέλεια αλλά για να μη δικαιωθούν όλοι αυτοί που με περίσσιο λαϊκισμό ακόμη και σήμερα εθελοτυφλούν δήθεν σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της χώρας μας και της εθνικής του περηφάνιας.
Σ΄ α υ τ ό το πολιτικό περιβάλλον γεννηθήκαμε ως κίνημα. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον κερδίζουμε ημέρα με την ημέρα την αξιοπιστία μας. Μέσα σ' α υ τ ό το πολιτικό περιβάλλον, θα διεξαχθεί και το Συνέδριό μας στα τέλη του Μάη.
Το πολιτικό σύστημα όμως αν θέλει να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, λογική και πρακτικές.
Σκοπός μας, όλων εμάς, να κερδίζουμε όλο και ποιο πολύ την αξιοπιστία μας και αυτό μπορεί ναι το εγγυηθεί τόσο η προσυνεδριακή μας διαδικασία με τη συμμετοχή όλων μας αλλά και με τις αποφάσεις μας εν τέλει στο συνέδριο μας.
Συγκροτούμε το Νέο Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης.
Η Δημοκρατική Συμμαχία οφείλει να στοχεύσει στη δομική αναδιοργάνωση του κράτους. Επιδίωξη της, η εθνική συνεννόηση, η διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας.
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι έχει αποτύχει ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης, καθώς και το μεταπολιτευτικό μοντέλο πολιτικής: το αφόρητο μείγμα λαϊκισμού και κοινωνικού εγωισμού, προσηλωμένου στην ιδιοποίηση δημόσιων πόρων από ιδιωτικά συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα μείγμα διανθισμένο με αγωνιστική ρητορεία
Για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το δικαίωμα να αντικρίζουμε τους απλούς εργαζομένους στα μάτια, δεν αρκεί να δουλεύουμε καλύτερα και περισσότερο μα πάνω από όλα με διαφάνεια, στεκώμενοι πάντα κριτικά στο δημόσιο βίο μας αλλά και υπηρετώντας με αίσθημα ευθύνης τις αρχές και τα ιδανικά της πατρίδας..
Καθημερινά χρόνια τώρα ακούμε και διαβάζουμε για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και κάθε είδους αυθαιρεσίας, μίζες εκατομμυρίων χρόνια τώρα και κάνεις ποτέ ως δια μαγείας δεν είναι υπαίτιος. Το πολύ να ακούσουμε από το στόμα κάποιου πολιτικού ταγού ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Και? Ερωτώ εγώ, ζημιώθηκε η χώρα? οι θεσμοί για άλλη μια φορά κατακρεουργήθηκαν? Υπάρχουν λαμπρά πρόσφατα παραδείγματα, οι πολίτες όμως φωνάζουν φτάνει πια και αυτό ζητάμε όλοι εμείς να σταματήσει η αυθαιρεσία και να κριθούν όλοι. Πως μπήκαν στην πολιτική και σε τι κατάσταση είναι σήμερα, πως στελέχη της δημόσιας διοίκησης ξεκίνησαν ως λειτουργοί και πως βρίσκονται σήμερα και ένα σωρό άλλα. Και μη βιαστούν να πουν κάποιοι λαϊκιστικά ότι θα μετατραπεί ενδεχομένως η χωρά σε ένα απέραντο δικαστήριο κατά του μαζί όλοι τα φάγαμε. Αν είναι να αλλάξει τούτη η χώρα πλεύση και νοοτροπία, αν επιτέλους είναι να μπουν κανόνες να τηρηθούν οι νόμοι και να υπάρξει διαφάνεια δεν με ενδιαφέρει αν θα φυλακιστούν η αν θα υποθηκευτούν οι περιουσίες παρανομούντων, φτάνει που θα διασωθεί η τιμή της χώρας, φτάνει που θα δώσουμε ελπίδα στην νέα γένια και στις γενιές που υποθήκευσε το μέλλον τους η περιβόητη και ανέγγιχτη γενιά του πολυτεχνείου.
Οι φοιτητές μας περιμένουν από μας και εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να δώσουμε πνοή σε ένα πολιτικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετήσουν κάποιοι τα συμφέροντα τους, και να νομιμοποιήσουν τα κάθε φύσεως ανομήματα τους.
Να διδάξουμε στους φοιτητές μας μια ακέραια στάση ζωής. Να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να γίνει το πανεπιστήμιο ένα υγιές κύτταρο σε μια αρρωστημένη κοινωνία: χώρος μελέτης και δημιουργίας, ανήσυχης αναζήτησης, εργαστήρι παραγωγής ιδεών. Αυτά προτάσσει ως ανάγκη σήμερα η κοινωνία.
Αν δεν απογυμνώσουμε την παιδεία από όλες τις ιδεοληψίες και τις αρτηριοσκληρωτικές λογικές που γιγαντώθηκαν χρόνια τώρα, αν δεν την απαλλάξουμε από αυτούς που στόχο και σκοπό δεν έχουν να υπηρετήσουν ένα από τα σημαντικά αγαθά της κοινωνίας μας θα συνεχίσουμε να φιλονικούμε και παράλληλα να στερούμε από τις γενιές που έρχονται τη δυνατότητα στη γνώση.
Ζούμε σε ένα σύνθετο κόσμο με σύνθετες απαιτήσεις και ως φιλελεύθεροι πρέπει να ξεφύγουμε από τον εθισμό του κράτους – πατερούλη. Πολλοί αναφέρουν ότι εμπόδιο είναι το άρθρο 16 γιατί ορίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό μα και η υγεία είναι αλλά δεν γραφτήκαν τόσα ούτε γίνονται καταλήψεις όταν ένα ιδιωτικό νοσοκομείο ή κλινική αρχίζει να προσφέρει υπηρεσίες, όμως ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με τιμές που ορίζονται από την αγορά και όχι από τα φακελάκια στους γιατρούς. Προφανώς το μεγάλο πρόβλημα στην παιδεία είναι οι νομενκλατούρα που τα υπηρετεί για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγαλοκαθηγητων? Ενός ολόκληρου συστήματος ίσως?. Τεράστια ποσά χρόνια τώρα σε έρευνα με μηδαμινά αποτελέσματα πλην λαμπρών εξαιρέσεων
Τα πτυχία όμως είναι απαξιωμένα, τα πανεπιστήμια δεν προσφέρουν το αγαθό που πραγματικά αναζητούν οι πολίτες αυτής της χώρας και οι διοικήσεις αρκούνται στη καλύτερη των περιπτώσεων σε μια χρηστή διοίκηση και μόνο. Αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο να αναζητούν σε τρίτες χώρες το δικαίωμα στη γνώση. Στη Πάτρα μια κατεξοχήν πλέον φοιτητουπολη όπου διαθέτει Πανεπιστήμιο , ΤΕΙ αλλά και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο οι φοιτητές αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο ως οικονομικές μονάδες και όχι ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες.
Προτείνω να αλλάξει το μοντέλο χρηματοδότησης και η χρηματοδότηση να πηγαίνει στους φοιτητές και όχι στα ιδρύματα, με ελεύθερη πρόσβαση παράλληλα στις σχολές που ο κάθε ένας επιθυμεί, σε πλαίσιο και κανόνες που θα θεσπίσει η πολιτεία αλλά και με τρόπους λειτουργίας που θα αναζητήσει το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ώστε σειρά χρόνιων παθογενειών και αγκυλώσεων επιτέλους να λάβουν τέλος.
Η λύση για την παιδεία δεν μπορεί να είναι μία και δεν μπορεί να έρθει από την Αθήνα οι πανεπιστημιακοί το ξέρουν καλά ας απαλλάξουν του φοιτητες λοιπόν από της αυθεντία μερικών..
Όσο αφορά το άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί κατά καιρούς αυτό του ασύλου θεωρώ ότι έχει καταντήσει γελοίο να υπερασπιζόμαστε υπό το φόβο οργανωμένων μειοψηφιών κάθε φορά κάποιους που υποπίπτουν σε ποινικα αδικήματα. Θέλουμε το άσυλο , άσυλο ιδεών και όχι βανδάλων.
Η κρίση που πλέον έχουμε αντιληφθει τις συνέπειες τις ως αποτέλεσμα ενός παγκόσμιου ενορχηστρωμένου σχεδίου ως ντόμινο εξελίξεων επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια πολίτες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε κάθε χώρα, άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο. Στη χώρα μας εκτός των συνεπειών αυτής βιώνουμε και τις συνέπειες μας πολιτικής ακυβερνησίας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε μια ρητορεία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι κοκορομαχίες τους δεν οδηγούν πουθενά. Ο λαός υποφέρει και επιθυμεί υπεύθυνη στάση κάτω από το πρίσμα της εθνικης συνεννόησης. Είμαστε καταδικασμένοι να επιτύχουμε αλλά δεν μπορούμε να ακυρώνουμε καμία δύναμη που μπορεί να συμβάλει αυτη τη στιγμή που βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής. Η πρόεδρος έχει καταθέσει προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς που επιβάλλεται η συνεννόηση, που αποφεύγεται η διαιώνιση των ελλειμματικών προϋπολογισμών. Ας ακούσουν γιατί μεταφέρουμε την αγωνία χιλιάδων πολιτών μαζί με τη δική μας. Ο χαρακτηρισμένος ως μεγάλος κυνικός Γκόρ Βιντάλ έχει πει κάποτε ότι «δεν αρκεί να επιτύχω εγώ, πρέπει να αποτύχουν και οι άλλοι» Στην Ελλάδα το βιώνουμε χειρότερα ακόμα από τις πολιτικές δυνάμεις Δεν τους νοιάζει ούτε να επιτύχουμε εμείς ούτε να αποτύχουν οι άλλοι.
Ένα θέμα που μας απασχολεί στη σημερινή συνεδρίαση και που εμείς εδώ στην Πάτρα το γνωρίζουμε καλά είναι αυτό του Μεταναστευτικού. Ένα τεράστιο θέμα που διαπιστώνεται η παντελής απουσία των συναρμόδιων φορέων . Μεταναστευτική πολιτική όμως δεν είναι μόνο η φύλαξη των συνόρων. Είναι ένα πλέγμα μέτρων που απαιτεί εύρυθμη δημόσια διοίκηση για να έχει αποτελέσματα. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι δύσκολο και σύνθετο. Απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μέτρα που δεν θα αλληλοακηρωνονται. Δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί εξ ολοκλήρου, ακόμη κι αν δημιουργήσουμε μια ασπίδα στο μέτωπο της μετανάστευσης. Απλά γιατί πρέπει να πάψει αγορά να παράγει την ανάγκη της ύπαρξης αυτων. Οι επιπτώσεις όμως του φαινομένου μπορούν να απαλυνθούν. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται λειτουργική δημόσια διοίκηση σε κάθε επίπεδο. Από την επιθεώρηση εργασίας που θα ελέγχει τη λαθραία εργασία, μέχρι τις επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου. Αλλά ακόμη κι αν χαράξουμε την αρτιότερη μεταναστευτική πολιτική, ποιος θα την εφαρμόσει;
Η Δημοκρατική Συμμαχία ως σχηματισμός που δημιουργήθηκε μέσα στη κρίση οφείλει να αντιλαμβάνεται διπλά την αγωνία του κόσμου και να αφουγκράζεται τις ανάγκες τις αγοράς. Αρκετά με τις συγκαλύψεις και με την παραπληροφόρηση.
Ας παλέψουμε όλοι μαζί να νιώσουμε ξανά εθνικά υπερήφανοι μέσα από τα χέρια μας και τα επιτεύγματα μας. Ας αποτινάξουμε τη μιζέρια και ας στηρίξουμε τις δυνάμεις της αγοράς με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ευαισθησίας. Ας επαναφέρουμε το χαμόγελο και την ελπίδα αποτινάσσοντας ότι μας πλήγωσε και ότι μας καταδίκασε να μεμψιμοιρούμε.
Σας ευχαριστώ πολύ
4ο Προσυνέδριο - Πάτρα
Παιδεία και Μεταναστευτική Πολιτική - Περιφερειακή Ανάπτυξη Δυτικής Ελλάδας
Σάββατο 16 Απριλίου 2011, ώρα έναρξης 10:00
Δημοτική αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12-14)
http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/04/4.html


Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες 


Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιάς
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001687050983

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=201264383237147&set=a.175008159196103.39181.100000607618486&type=1&theater


Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου