Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Δείτε ολόκληρη την Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο 3ο Προσυνέδριο της Λάρισας 9 Απριλίου 2011






Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στο 3ο Προσυνέδριο Λάρισα (Α Μέρος)

Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στο 3ο Προσυνέδριο Λάρισα (Β Μέρος)


Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στο 3ο Προσυνέδριο  Λάρισα (Γ Μέρος) 



ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΤΩΝ ΣΑΡΩΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΡΗΞΕΩΝ

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Δημοκρατική Συμμαχία έχει επιλέξει το δρόμο της ανατροπής, των σαρωτικών αλλαγών και των μεγάλων ρήξεων που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία για να βγει από την κρίση, έστειλε σήμερα, 9 Απριλίου, η πρόεδρος του κινήματος Ντόρα Μπακογιάννη από τη Λάρισα, όπου πραγματοποιήθηκε το 3ο προσυνέδριο.
Η Ντόρα Μπακογιάννη επέλεξε τη Λάρισα για να παρουσιάσει τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την αγροτική οικονομία, καθώς και τις προγραμματικές θέσεις του κινήματος για την περιφερειακή ανάπτυξη της Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε αρχικά ότι «οι Έλληνες εδώ και ένα χρόνο υποχρεώνονται σε μεγάλες θυσίες. Και όσο περνάει ο καιρός, αντί οι θυσίες αυτές να πιάνουν τόπο, δείχνουν ότι κινδυνεύουν να πάνε χαμένες, καθώς η Κυβέρνηση έμεινε εκεί που την αφήσαμε τον περασμένο Μάιο, όταν πήραμε  τη χρηματοδότηση και αποφύγαμε, εκείνη τη στιγμή, τη χρεοκοπία».
«Δεν τόλμησε να συγκρουσθεί με τα μεγάλα και δύσκολα συστήματα, με αυτούς που ουσιαστικά συντηρούν τις σπατάλες και παράγουν τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη.
«Η Ελλάδα έχει λύση. Η Ελλάδα έχει διέξοδο. Και όσες δυνάμεις  με ρεαλισμό και πίστη αγωνίζονται για σωθεί ο τόπος, πρέπει να σταθούν όρθιες. Να αντιδράσουν στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα. Να  συγκρουσθούν με το μηδενισμό, την άρνηση, την απαξίωση. Να μην συμβιβαστούν με την παραίτηση και το φόβο», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τους λόγους ίδρυσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την αγροτική οικονομία, η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχτηκε αρχικά ότι «μέσα στην παραζάλη της υπερκατανάλωσης, του εύκολου κέρδους μέσα από δανεικά, της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, όλοι εγκαταλείψαμε την αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Εγκαταλείψαμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας. Και έτσι φτάσαμε στο σημείο η αγροτική οικονομία να είναι πλήρως ανοχύρωτη».
Αναφερόμενη στο στόχο του κινήματος για την αγροτική οικονομία τόνισε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για μια εναλλακτική,  αειφόρο και καινοτόμο γεωργία και παρουσίασε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, οι οποίοι είναι: η προώθηση εναλλακτικών καλλιεργειών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αγροτών, η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη:
«Φίλες και φίλοι,
Σύμμαχοι,
Κυρίες και κύριοι
Θέλω μέσα απ’ την καρδιά μου να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στη Λάρισα στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου!
Με τη δική σας συμμετοχή και δράση ξεκινάμε ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα!
Είμαστε όλοι μαζί εδώ, γιατί πέρα και πάνω απ’ την πολιτική, βάζουμε την Ελλάδα.
Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν το βάζουμε κάτω!
Αρνούμαστε να παραδοθούμε στην κρίση!
Ξέρουμε ότι έχουμε ευθύνη, ευθύνη απέναντι στον τόπο να δράσουμε.
Να αλλάξουμε την πορεία της χώρας.
Σας ευχαριστώ για την απόφασή σας να βγείτε μπροστά.
Να γίνετε εσείς το πρόσωπο, η ταυτότητα της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, σε όλη τη Θεσσαλία.
Η  Δημοκρατική Συμμαχία είναι κίνημα πολιτών. Πολιτών που αγωνιούν, που νοιάζονται, που αγωνίζονται για την πατρίδα, για το μέλλον των παιδιών μας. Μας ενώνουν  κοινά οράματα, κοινά πιστεύω, κοινές ελπίδες.
Ενώνουμε δυνάμεις, συμμαχούμε για τις ιδέες μας.
Συμμαχούμε για την ανάπτυξη και την πρόοδο.
Συμμαχούμε  για την κοινωνική αλληλεγγύη και την υποστήριξη των αδυνάτων.
Συμμαχούμε για την ελπίδα και την προοπτική των νέων παιδιών.
Συμμαχούμε  για την Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι
Το κίνημά μας μέρα με τη μέρα απλώνεται παντού. Είναι ένα  κίνημα χωρίς ενδιάμεσους. Χωρίς παραγοντισμούς. Χωρίς στεγανά.
Δύναμή μας είναι οι ιδέες και οι άνθρωποι.
Ιδέες που συγκρούονται με την ιδεολογική αδράνεια και την οπισθοδρόμηση και άνθρωποι όπως εσείς δημιουργικοί, ασυμβίβαστοι, ελεύθεροι.
Και είμαι περήφανη γι αυτό.
Φίλες και φίλοι
Σύμμαχοι,
Η χώρα περνά δύσκολες στιγμές.
Οι Έλληνες εδώ και ένα χρόνο υποχρεώνονται σε μεγάλες θυσίες. Και όσο περνάει ο καιρός, αντί οι θυσίες αυτές να πιάνουν τόπο, δείχνουν ότι κινδυνεύουν να πάνε χαμένες.
Κινδυνεύουν να πάνε χαμένες γιατί η κυβέρνηση έμεινε εκεί που την αφήσαμε τον περασμένο Μάιο, όταν πήραμε  τη χρηματοδότηση και αποφύγαμε, εκείνη τη στιγμή, τη χρεοκοπία.
Από τότε μέχρι τώρα η κυβέρνηση εξάντλησε, πίεσε, δυσκόλεψε τη ζωή κυρίως εκείνων που δεν μπορούν να εκβιάσουν.
Έκανε  οριζόντιες περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αδιακρίτως, και επιδόθηκε σε ανηλεή αύξηση των φόρων σε εκείνους που πάντα πληρώνουν.
Την ίδια στιγμή δεν τόλμησε να συγκρουσθεί με τα μεγάλα και δύσκολα συστήματα.
Με αυτούς που ουσιαστικά συντηρούν τις σπατάλες και παράγουν τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα.
•    Κόβει μισθούς από τους εργαζόμενους, αλλά δεν έκοψε την επιδότηση της ΓΕΝΟΠ που πήρε από τη ΔΕΗ 3.1 εκατομμύρια  ευρώ μέσα στο 2010. Η απίστευτη τραγωδία του ελληνικού συστήματος είναι μόλις προχθές ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αποφάσισε ότι αυτή η επιδότηση είναι παράνομη, αλλά κανείς δεν κοκκινίζει και κανείς δεν παραιτείται.
•    Έκοψε το ΕΚΑΣ από τους πλέον αδύνατους, αλλά δεν σκέφτηκε να κόψει τις δαπάνες του πολιτικού συστήματος, μειώνοντας για παράδειγμα κατά 20 εκατομμύρια Ευρώ τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
•    Παριστάνει πως κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν απελευθέρωσε τις αγορές, συμβιβάστηκε με τις ισχυρές ομάδες πίεσης στο χώρο των κλειστών επαγγελμάτων και τώρα δεν τολμά να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις που χρειάζεται ο τόπος σε τομείς όπου το κράτος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
•    Ψήφισε 7 φορολογικά νομοσχέδια μέσα σε 1,5 χρόνο, αλλά δεν πέτυχε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Γιατί δεν τόλμησε να συγκρουσθεί με όσους ελέγχουν και καθοδηγούν τον διεφθαρμένο και εκβιαστικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό.  Το τραγικό είναι ότι αντί να ξηλώσει αυτό τον μηχανισμό, με κάθε νομοσχέδιο ενισχύει τις αρμοδιότητές του, δίνοντας ευκαιρίες να πολλαπλασιάσουν τους εκβιασμούς και τις απειλές απέναντι στις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους.
Να ποιες  είναι κάποιες από τις αιτίες που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Δεν συγκρούεται με το παλιό σύστημα. Δεν τολμά αλλαγές. Δεν πιστεύει σ΄ αυτό που κάνει.
Δεν θέλει και δεν μπορεί.
Και  αυτή της  η αδυναμία,  κάνει διπλό κακό στον τόπο.
Πρώτον, οδηγεί με γρήγορους ρυθμούς την οικονομία εκτός ελέγχου.
Δεύτερον, διογκώνει ακόμη περισσότερο τη δυσαρέσκεια των πολιτών που δοκιμάζονται, τροφοδοτεί το φόβο, το λαϊκισμό αλλά και την ανευθυνότητα που ταλαιπωρούν χρόνια την Ελληνική κοινωνία.
Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Το πολιτικό σύστημα έχοντας στην πρώτη γραμμή μια  φοβισμένη κυβέρνηση και μια έξαλλη και εξωπραγματική αντιπολίτευση δεν κάνει τη δουλειά του και σκέφτεται μόνο πως θα συντηρήσει τα προνόμια του.
Media, συνδικαλιστές, συντεχνίες και συμφέροντα, υπονομεύουν την υλοποίηση των αυτονόητων στόχων και μετά φωνάζουν ότι η πολιτική δεν βγαίνει.
Πρόκειται για ακραία υποκρισία, που οδηγεί τον απλό πολίτη στο φόβο, στην απόγνωση, στον αποπροσανατολισμό.
Φίλες και φίλοι
Εμείς πιστεύουμε  ότι:
Η Ελλάδα έχει λύση.
Η Ελλάδα έχει διέξοδο.
Και όσες δυνάμεις  με ρεαλισμό και πίστη αγωνίζονται για σωθεί ο τόπος, πρέπει να σταθούν όρθιες.
Να αντιδράσουν στο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα.
Να  συγκρουσθούν με το μηδενισμό, την άρνηση, την απαξίωση.  
Να μην συμβιβαστούν με την παραίτηση και το φόβο.
Εμείς, η Δημοκρατική Συμμαχία δεν πρόκειται αποδεχθούμε  τη μοίρα  μιας χρεοκοπημένης και κακόμοιρης χώρας. Δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα προβλήματα της παρακμής και της απαξίωσης.
Θα ψάξουμε στις ιδέες, θα αναζητήσουμε τη διεθνή υποστήριξη, θα επιδιώξουμε  τη συνεννόηση, θα απευθυνθούμε στο φιλότιμο για να βρούμε τη δύναμη που απαιτείται προκειμένου να ξανασταθεί η πατρίδα στα πόδια της.
Για αυτό άλλωστε φτιάξαμε τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Όχι από γινάτι, για να μη γίνει ο κ Σαμαράς πρωθυπουργός όπως μονότονα επαναλαμβάνουν κάποιοι κακόβουλοι.
Άλλωστε υπήρχε σχέδιο για να βγούμε από το βούρκο, τότε καμιά Ντόρα δεν μπορεί να σταθεί ανάχωμα. Ούτε και θα το ήθελα. Το πρόβλημα που δεν μπορεί κανείς να υπερβεί είναι ότι αντί για μια πρόταση διεξόδου, το μόνο που υπάρχει είναι η επένδυση στη χρεοκοπία της χώρας.
Δεν προχωρήσαμε τη Δημοκρατική Συμμαχία , από ιδιοτέλεια για να με αποκαλούν εμένα πρόεδρο, όπως απαξιωτικά μας κατηγορούν. Δεν είναι εύκολη δουλειά να φτιάχνουμε ένα νέο κόμμα στην πιο δύσκολη συγκυρία, την ώρα που ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στην πολιτική. Είναι δουλειά κοπιαστική και απαιτεί –ιδίως όταν γίνεται στην μικρές κλειστές κοινωνίες- κουράγιο και πίστη και τόλμη. Αξίζει όμως τον κόπο. Γιατί μόνο όταν περπατήσεις ανάποδα στο ρεύμα, όταν είσαι έτοιμος να ανέβεις και τις ανηφόρες της πολιτικής, μπορεί να φέρεις την πραγματική αλλαγή. Και εμείς δημιουργήσαμε όλοι μαζί  τη Δημοκρατική Συμμαχία γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Μπορούμε  εκεί, που τα δύο μεγάλα κόμματα μόνα τους δεν μπορούν και δεν τολμούν.
Κι αν αμφιβάλλετε για αυτό που σας λέω, κοιτάξτε γύρω σας:
Όταν το ένα λέει άσπρο, το άλλο  λέει μαύρο.
Για αυτό ζητάμε από τους πολίτες να δώσουν δύναμη στη Δημοκρατική Συμμαχία.
Γιατί μπορούμε να είμαστε ο καταλύτης που χρειάζεται, προκειμένου:
•    Να πέσουν οι φόροι στο 20%
•    Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για νέους επιχειρηματίες
•    Να σταματήσει ο εκβιασμός της κοινωνίας από τις συντεχνίες
•    Να γκρεμίσουμε τα αντικίνητρα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα
•    Να ανοίξουμε στον ανταγωνισμό τις κλειστές αγορές των μεταφορών και της ενέργειας
•    Να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που θα περιλαμβάνει και πώληση όπου είναι αναγκαίο
•    Να εφαρμόζονται και να λειτουργούν οι νόμοι σε αυτό το τόπο, είτε αφορούν κοινούς παραβάτες, είτε αφορούν τζαμπατζήδες και κουκολοφόρους  ψευτοεπαναστάτες, είτε αφορούν μεγαλοεκδότες- φοροφυγάδες.
Φίλες και φίλοι
Μιλάμε καθαρά και ανοικτά. Δημιουργούμε μια ισχυρή ταυτότητα.
Ξέρουμε, το βλέπουμε,  ότι υπήρχε και ευκολότερος δρόμος.
Υπήρχε ο δρόμος της φυγής και της αφ’ υψηλού κριτικής.
Υπήρχε ακόμη η επιλογή του να υπερθεματίζουμε σε λαϊκισμό, να αναλωνόμαστε σε επαναστατική γυμναστική, να λέμε άλλα τη Δευτέρα και άλλα την Τρίτη, άλλα στους Έλληνες και άλλα στους ξένους, να είμαστε «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Όσοι τραβούν αυτό το δρόμο εισπράττουν συγκυριακά δημοσκοπικά κέρδη. Είναι μεγάλος πειρασμός αλλά δεν οδηγεί πουθενά.
Δεν θα είχε νόημα η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αν ήταν ζηλέψουμε τη δόξα της μηδενιστικής αριστεράς και τον τυχοδιωκτισμό, τις ατάκες  και τις κωλοτούμπες του κ. Καρατζαφέρη, που τη μια μέρα φλερτάρει με τον κ. Σαμαρά και την επόμενη τον αποκαλεί προδότη.
Δεν αποτελεί καινούργιο για τον τόπο μια ακόμη δύναμη που θα αγωνίζεται να μην αλλάξει τίποτα, πουθενά και ποτέ.
Εμείς, έχουμε επιλέξει άλλο δρόμο. Το δρόμο της ανατροπής. Των σαρωτικών αλλαγών. Των μεγάλων ρήξεων.
Έχουμε συμμάχους όλους τους πολίτες που θέλουν επιτέλους ο τόπος να προχωρήσει μπροστά. Να αλλάξουν τα πράγματα. Και αυτοί δεν είναι λίγοι. Είναι όλοι εσείς.
Είναι:
- Οι επιχειρηματίες που βλέπουν απελπισμένοι, ότι η ρευστότητά τους εξαντλείται σε τρεις μήνες και ζουν με τον εφιάλτη του λουκέτου
- Οι ανυπεράσπιστοι από τα συνδικάτα, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που χάνουν τη δουλειά τους
- Οι γονείς που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα έξοδα σπουδών των παιδιών τους
- Οι νέοι που σπαταλούν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια στο περιθώριο της ανεργίας
- Οι αγρότες που βλέπουν ο μόχθος μιας ζωής να σκορπίζει
- Οι γυναίκες που αισθάνονται ότι όλες οι πόρτες για δουλειά κλείνουν
Σε όλους αυτούς απάντηση δεν μπορεί να δώσουν, ούτε οι καταλήψεις, ούτε η ανυπακοή, ούτε τα μεγάλα λόγια.
Για όλους αυτούς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Υπάρχει όμως η επιλογή μιας διαφορετικής πολιτικής, ενός ανηφορικού δρόμου  που θα προάγει τη δημιουργία σε  βάρος του παρασιτισμού.
Φίλες και φίλοι της Θεσσαλίας
Η έννοια της δημιουργίας συνδέεται άμεσα με τη γη. Μιλώντας κανείς για δημιουργία το πρώτο που πρέπει να τον απασχολεί είναι το πώς θα αλλάξει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στον πρωτογενή τομέα.
Πως θα κάνει την ύπαιθρο ελκυστική, τη δουλειά στη γη παραγωγική και αποδοτική και  τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο  πρωταγωνιστές στην επανάσταση δημιουργίας που χρειάζεται ο τόπος μας.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην παραζάλη της υπερκατανάλωσης, του εύκολου κέρδους μέσα από δανεικά, της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, όλοι εγκαταλείψαμε την αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Εγκαταλείψαμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας.
Και έτσι φτάσαμε στο σημείο η αγροτική οικονομία να είναι πλήρως ανοχύρωτη.
Οι αγρότες να είναι απλήρωτοι και τα προβλήματά τους να μεγεθύνονται.  Οι νέοι άνθρωποι να φεύγουν από την ύπαιθρο. Και η φυγή των νέων αγροτών είναι –ίσως- το μεγαλύτερο δομικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας. Να φεύγουν όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί δεν μπορούν να βρουν σύντροφο, να κάνουν οικογένεια.
Ο δρόμος της «επιδοτούμενης γεωργίας» μπορεί σε κάποιες περιόδους να στήριξε το εισόδημα των αγροτών συγκυριακά, αλλά δημιούργησε περισσότερα δομικά προβλήματα και στρεβλώσεις τόσο στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις όσο και στην κτηνοτροφία.   Καταλήξαμε αντί να παράγουμε προϊόντα να εισάγουμε.
Για να το πω και με απλά λόγια: Αν τον περασμένο Μάϊο η Ελλάδα δεν έμπαινε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, όπως κάποιοι υποστήριζαν, θα  κήρυσσε στάση πληρωμών. Τότε η Ελλάδα θα πεινούσε. Όχι μόνο γιατί δεν θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά γιατί δεν θα είχε να πληρώσει και τις εισαγωγές τροφίμων και κρέατος.
Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγουμε τα πάντα σε τρόφιμα. Από σκόρδα και πατάτες μέχρι κρέας και ψάρια. Είμαστε μια χώρα που στα χαρτιά θεωρούμαστε και αγροτική οικονομία, η οποία όμως, είναι εξαρτημένη από τις ξένες αγορές στα τρόφιμα.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των αγροτών,  συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης για την αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία, την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Φίλες και φίλοι
Σύμμαχοι
Ζούμε σε μια εποχή που η ζήτηση των τροφίμων παγκοσμίως αυξάνεται, και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Και η  ζήτηση αυτή αφορά   στη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων που παράγει η χώρα μας.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια πραγματική ευκαιρία για όλους μας.
Αρκεί εμείς να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να την αξιοποιήσουμε.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής αγροτικής οικονομίας θα καθορίσει το μέλλον και την προοπτική της ελληνικής υπαίθρου.
Εμπιστευόμαστε τον Έλληνα αγρότη.  
Έχουμε σχέδιο, με νέες ιδέες και ρεαλισμό. Προωθούμε  δράσεις που θα αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Με έναν  στόχο: Να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για μια εναλλακτική,  αειφόρο και καινοτόμο γεωργία.
Δεν συμβιβαζόμαστε με πρακτικές που οδηγούν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο στην εξαθλίωση. Δεν αποδεχόμαστε νοοτροπίες που οδηγούν τις παραγωγές στη χωματερή.
Πιστεύουμε ότι εσείς οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι, οι καλλιεργητές έχετε μια μεγάλη δύναμη. Τη δύναμη της δημιουργίας. Τη δύναμη της παραγωγής. Και αυτήν πρέπει να απελευθερώσουμε.
Εμείς η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνουμε συγκεκριμένες πολιτικές.
Τέσσερις είναι οι άξονες της πολιτικής μας:
Πρώτος, η προώθηση εναλλακτικών καλλιεργειών.
Δεύτερος, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αγροτών
Τρίτος, η αύξηση της παραγωγικότητας
Και τέταρτος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
Φίλες και φίλοι μέσα στο πλαίσιο αυτό, ανοίγουμε σήμερα μαζί σας το διάλογο για τη διαμόρφωση του προγράμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Παρουσιάζουμε συγκεκριμένες προτάσεις και ζητούμε από εσάς βελτιώσεις, επισημάνσεις, νέες ιδέες.
Για την αγροτική παραγωγή η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει μεταξύ άλλων:
- Προώθηση εναλλακτικών καλλιεργειών μέσα από την αναδιάρθρωση  των παραδοσιακών καλλιεργειών.   Ανοίγουμε το δρόμο για καλλιέργειες αρωματικών φυτών,  ενεργειακών φυτών, κτηνοτροφικών φυτών, με γνώμονα τη ζήτηση της αγοράς και την ανάπτυξη νέων αγορών.
- Προώθηση και στήριξη της παραγωγής βιολογικών προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας.
- Χρηματοδότηση προγραμμάτων ενίσχυσης των νέων αγροτών με στόχο την ηλικιακή ανανέωση των αγροτών.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων στη διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση των καρτέλ και των μεσαζόντων.
- Προώθηση διεπαγγελματικών συμφωνιών και οργανώσεων μεταξύ των αγροτών.
- Ανάπτυξη δικτύου σύγχρονων δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων αλλά και χρηματιστηρίου εμπορευμάτων.
- Υλοποίηση μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής και ανάπτυξη δράσεων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και στις ορεινές, νησιωτικές και γενικότερα μειονεκτικές περιοχές.
- Προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης των γεωργικών φαρμάκων και έλεγχος των μηχανημάτων ψεκασμού.
- Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών και κίνητρα για τη συνεργασία των συνεταιρισμών με τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τις τοπικές επιχειρήσεις.  Αποφασιστική καταπολέμηση και αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, οπουδήποτε και αν αυτά εμφανίζονται και οποιονδήποτε και αν αφορούν.
- Προώθηση επενδύσεων για την ανάπτυξη επιχειρήσεων  του αγροτικού τομέα για την μεταποίηση, τυποποίηση και συσκευασία των αγροτικών προϊόντων.
- Ενίσχυση των ελέγχων σε όλη της αλυσίδα παραγωγής τροφίμων.
- Οικονομική ενίσχυση και ενημέρωση των γεωργών ώστε να σταματήσει η καύση των φυτικών υπολειμμάτων τα οποία μπορούν να προωθούνται για παραγωγή βιοκαυσίμων.
Για τη Δημοκρατική Συμμαχία κρίσιμος τομέας είναι η κτηνοτροφία, η οποία έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Μεταξύ άλλων προτάσεων δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα στα εξής:
- Νέα πρότυπα με έμφαση στην ποιότητα. Γιατί η ελληνική κτηνοτροφία, μπορεί όχι μόνο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της χώρας μας σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης υψηλής ποιότητας αλλά και να γίνει ένας ακόμα σημαντικός εξαγωγικός τομέας.
- Ενθάρρυνση της παραγωγής τοπικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
- Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας, υγιεινής και προγράμματα πιστοποίησης των κτηνοτροφικών προϊόντων.
- Έμφαση στην τυποποίηση και εκσυγχρονισμός του συστήματος εμπορίας σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα.
- Ειδικά προγράμματα προώθησης και προβολής των επώνυμων ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων στις τουριστικές περιοχές, που μπορεί να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες και μελλοντική εξαγωγή τους στiς χώρες προέλευσης των τουριστών.
Σύμμαχοι,
Φίλες και φίλοι
Οι  προτάσεις μας φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την Ελλάδα των παραγωγικών, αλλά ξεχασμένων, Ελλήνων.
Την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα των εκτός συστήματος παραγωγικών ανθρώπων.
Γνωρίζουμε ότι για να έχουμε μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια, πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια οι Έλληνες. Για αυτό  δεν συμβιβαζόμαστε  με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την εγκατάλειψη των αδύναμων συμπολιτών μας. Ψάχνουμε απάντηση στα προβλήματά τους. Όχι μέσα από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, αλλά από τις προτάσεις και τις ιδέες μας. Προτάσεις σαν κι αυτές που παρουσιάσαμε σήμερα εδώ.
Σύμμαχοι,
Η «Δημοκρατική Συμμαχία» επεκτείνεται. Δυναμώνει. Μεγαλώνει.
Σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν γραφεία και στήνονται ομάδες πρωτοβουλίας.  Χθες το μεσημέρι εγκαινίασα τα γραφεία της ομάδας πρωτοβουλίας της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» στην Καρδίτσα.
Την προηγούμενη εβδομάδα οργώσαμε την Μακεδονία. Στο λεκανοπέδιο απλώνεται ολόκληρο δίκτυο και έχουν σειρά η Ελευσίνα, η Πάτρα, το Αγρίνιο.
Η Δημοκρατική Συμμαχία αποκτά δύναμη και φωνή σε όλη την Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι
Δημιουργούμε τη ταυτότητα μας  με αρχές και αξίες. Με πίστη ότι μπορούμε να αναμετρηθούμε με τα δύσκολα και να τα καταφέρουμε.
Ναι, να τα καταφέρουμε.
Δεν είναι άγνωστος αυτός ο δρόμος στους Έλληνες. Τον περπάτησαν πολλές φορές στην ιστορία τους.
Δεν είναι άγνωστος αυτός ο δρόμος ούτε σε εσάς, εδώ στη Θεσσαλία.
Ο αγώνας και ο μόχθος των ανθρώπων αυτού του τόπου μετέτρεψαν τον κάμπο από τσιφλίκια, σε τόπο δημιουργίας, παραγωγής και ανάπτυξης, σε πηγή προκοπής για χιλιάδες ανθρώπους.
Η δίψα για δημιουργία και η προσδοκία για καλύτερη ζωή, έδωσε κουράγιο και δύναμη σε γενιές και γενιές συμπατριωτών σας να δουλέψουν, να μορφωθούν, να σπουδάσουν, να βγουν οι ίδιοι και να βγάλουν και τα χωριά τους από την απομόνωση και τη φτώχεια.
Ξέρω σε ποιους μιλάω για αυτό είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνετε τι σας λέω.
Σας μιλώ για την ανάγκη μιας εθνικής προσπάθειας. Μιας κοπιαστικής, αλλά συνάμα συναρπαστικής προσπάθειας.
Σας μιλώ για το περιεχόμενο του πατριωτισμού της δικής μας εποχής.
Αυτός ο πατριωτισμός χαρακτηρίζει το κίνημα μας.
Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε  μπροστά μας.
Αυτός ο πατριωτισμός είναι που μας οδηγεί.
Αξίζει να το προσπαθήσουμε.  Μπορούμε να πετύχουμε.
Ελάτε , να πάμε όλοι μαζί μπροστά τη «Δημοκρατική Συμμαχία»!
Διαδώστε παντού το μήνυμά της!
Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου, φίλες και φίλοι της Θεσσαλίας».




3ο Προσυνέδριο - Λάρισα

Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα & Αγροτική Πολιτική - Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας

Σάββατο 9 Απριλίου, 10:00
Αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19) http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/04/3-8411.html































Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες

Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιάς http://www.facebook.com/pages/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%91-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%82-Chris-Sintiki/181110781933472 

 Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου