Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η Ομιλία του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη στο 3ο Προσυνέδριο του Κινήματος για τα Αγροτικά, στη Λάρισα, το Σάββατο 9 Απριλίου 2011.




Ομιλία Λ. Αυγενάκη στο 3ο Προσυνέδριο




3ο Προσυνέδριο - Λάρισα

Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα & Αγροτική Πολιτική - Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας

Σάββατο 9 Απριλίου, 10:00
Αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19)



Σάββατο, 9 Απρ 2011

Ομιλία Λ. Αυγενάκη στο 3ο Προσυνέδριο

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ


«(…)

Εσείς οι Θεσσαλοί, όπως και εμείς οι Κρήτες, γνωρίζουμε καλά ότι λόγω της απουσίας συγκεκριμένου σχεδιασμού και στρατηγικής από μέρους της κυβέρνησης για την άσκηση μιας αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής, η πλειονότητα των αγροτών μας βρίσκεται στο χείλος οικονομικής καταστροφής.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το εισόδημα των αγροτών μας μειώθηκε πέρσι κατά 4,3% κατά μέσο όρο, τη στιγμή που για όλους τους άλλους ευρωπαίους αγρότες αυξήθηκε κατά 9,9%.

Παρόλα αυτά, μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια σαφής στροφή στην περιφέρεια, ιδιαιτέρως από τους νέους. Σημειώστε ότι την τελευταία τριετία μόνο προστέθηκαν 38.000 πολίτες στον αγροτικό πληθυσμό, ενώ την ώρα που η ανεργία χτυπάει «κόκκινο» ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιλέγουν ως διέξοδο το επάγγελμα του αγρότη.

Δυστυχώς, οι αγρότες μας βρίσκουν απέναντί τους το κράτος.

Γιατί, δυστυχώς, στην παρούσα ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική συγκυρία, η κυβέρνηση δεν έχει σαφή και ξεκάθαρο προγραμματισμό και δεν έχει χαράξει αγροτική πολιτική, δεν δίδει προσανατολισμό στον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα, για πολλοστή φορά, ο αρμόδιος Υπουργός ζητά πίστωση χρόνου από τους αγρότες, προκειμένου η κυβέρνηση να «ενεργοποιήσει» την πολιτική της. Το θέμα είναι ποια πολιτική;

Αντίστοιχα, η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται σε μία στείρα πολιτική κριτική, χωρίς προτάσεις και πρόγραμμα, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα. Λαϊκίζοντας και παριστάνοντας τους ευχάριστους από εδώ και από εκεί…

Εμείς λέμε ξεκάθαρα για παράδειγμα ότι:

• πρέπει να μεριμνήσουμε για την αναθεώρηση του ρόλου και της λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να έχουμε Ενώσεις και Συνεταιρισμούς που μέρος αυτών επιβαρύνουν απλώς τον κρατικό προϋπολογισμό με τεράστια ελλείμματα, αλλά και τους ίδιους τους αγρότες-συνεταίρους. Χρειάζεται εξυγίανση της λειτουργίας και των οικονομικών τους εδώ και τώρα. Και βέβαια χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του στόχου τους.

• Διαθέτουμε ως χώρα το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορούμε να επενδύσουμε στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ και στην ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ και όχι να προσμένουμε απλώς για την επιδότηση.

• Κορωνίδα αυτής της επένδυσης βεβαίως είναι η Κρητική διατροφή με το ελαιόλαδο για την οποία μιλά και γνωρίζει όλους ο κόσμος. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Με οργανωμένο σχέδιο και σαφή προγραμματισμό, η στροφή προς την Κρητική διατροφή μπορεί να προωθηθεί και μέσω της νέας Ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έρχεται μετά το 2013. Και η χώρα μας μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο ενός ευρωπαϊκού διαλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμο να υπάρξει:

• αντιστροφή της λογικής από την παραχώρηση επιδομάτων στον παραγωγό υπέρ της απόδοσης του προϊόντος του και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας,

• Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά και τις τουριστικές υπηρεσίες.

Γιατί εμείς δεν θέλουμε έναν αγρότη «επαίτη», πλήρως εξαρτημένο από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά έναν παραγωγό ανεξάρτητο, δημιουργικό, οικονομικά ασφαλή, που θα επενδύει στο ποιοτικό προϊόν του και τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής.

• Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να παίξουν οι ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ οι οποίοι ήδη εφαρμόζουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη γεωργική και την αγροτική παραγωγή. Γιατί η άμεση προσαρμογή στις σύγχρονες τάσεις και μορφές καλλιέργειας είναι η απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα.

• Η εκμετάλλευση και εφαρμογή νέων τεχνολογικών στη γεωργία αυξάνει την παραγωγικότητα και επιτρέπει την ανάπτυξη νέων μορφών καλλιέργειας.

Σημαντικό έργο και καινοτομική δραστηριότητα επιτελεί η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών μέσω των Ενώσεων Νέων Αγροτών σε 30 νομούς της χώρας. Νέοι άνθρωποι, που επενδύουν στον τόπο μας, επενδύουν στον πρωτογενή τομέα, εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με μεράκι και όρεξη.

• Επιτρέψτε μου και μία λέξη για τους βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι είναι ήδη πρωτοπόροι στην παραγωγή ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ και ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Ήδη στον τομέα κάνουμε γοργά βήματα και είμαι βέβαιος ότι στη βιοκαλλιέργεια οι Έλληνες αγρότες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Σημειώστε ότι αρκετοί νέοι αγρότες είναι ήδη πρωτοπόροι στη βιοκαλλιέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλουμε είναι σοβαρές επενδύσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά κυρίως προγραμματισμό από το ίδιο το κράτος, που οποίο πρέπει να θέτει το πλαίσιο λειτουργίας και να το τηρεί, να μην αιφνιδιάζει τους αγρότες και κυρίως να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του».













Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες  
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001687050983


Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486 
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιάς
 Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου