Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η πρόταση του Αθανασίου Μπαντή για τους ΄΄Συνεταιρισμούς΄΄



ΠΑΡΑΓΩ και ΠΑΡΑΔΙΔΩ(>80%), ΕΚΛΕΓΩ και ΕΚΛΕΓΟΜΑΙ!

Από Athanasios Bantis  Παρασκευή, 15 Απρίλιος 2011 στις 1:11 π.μ.

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘ. 17 ΤΟΥ Σ/Ν ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ  του ΥΠΑΑΤ   http://www.opengov.gr/ypaat/?p=194)   
Κήπος & Λαχανόκηπος Χρήστος Α. Κατσαρός http://www.panoramio.com/photo/42917477  
Κύριε Υπουργέ,

To άρθρο 17/παρ. 7/σημείο 9 του Σ.Ν. αναφέρει:

9. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος και να εκλεγεί μέλος στα όργανα διοίκησης ΑΣ ή της ΠΑΣΕΓΕΣ φυσικό πρόσωπο, το οποίο δεν έχει εγγραφεί ως επαγγελματίας αγρότης στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3874/2010 (Α΄ 151).

Κύριε Υπουργέ,

Αυτή η αναφορά του Σ/Ν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 του υπό διαβούλευση Σ/Ν.

Υπενθυμίζω ότι το άρθρο 3 του Σ/Ν αναφέρει:
«….Oι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), οι οποίοι λειτουργούν σύμφωνα με το ν. 2810/2000, οφείλουν να ανταποκρίνονται στις παρακάτω βασικές αρχές, ως προς την εσωτερική οργάνωση και τη γενικότερη λειτουργία τους:
Α) Την εθελοντική συμμετοχή των αγροτών – φυσικών προσώπων, οι οποίοι καθίστανται μέλη του οικείου ΑΣ.
Β) Τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία, η οποία απαραιτήτως προϋποθέτει την άμεση εκλογή όλων ανεξαιρέτως των οργάνων διοίκησης, χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς, ενώ η αξιοπιστία και το κύρος των εκλογικών αρχαιρεσιών επιβλέπεται υποχρεωτικά από αρμόδιο δικαστικό λειτουργό.
Γ) Ποσοστό διάθεσης τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%) της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που παράγουν τα μέλη του ΑΣ…….»
Αλλά κι ενώ το άρθρο 3 αναφέρεται σε:
a)       συμμετοχή των αγροτών – φυσικών προσώπων (σ.σ. χωρις περιορισμούς)
b)       άμεση εκλογή όλων ανεξαιρέτως των οργάνων διοίκησης, χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς (σ.σ. πάλι αναφορά για εκλογή χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς) και
c)       υποχρεωτική διάθεση του 80% της παραγωγής μέσω των ΑΣ (σ.σ. και πολύ σωστά).
με το άρθρο 17 αυτά όλα ανατρέπονται, δημιουργώντας, με διακρίσεις και αποκλεισμούς μέλη 2 ταχυτήτων: αυτά με δικαίωμα εκλογής κι αυτά χωρίς δικαίωμα εκλογής στα όργανα διοίκησης.
Κατά τη γνώμη μου, η υποχρεωτικότητα ένταξης στο ΜΑΑΕ θα πρέπει να υπάρχει μόνο για τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ. Κι αυτό γιατί η ΠΑΣΕΓΕΣ (και σωστά με το άρθρο 8) «αποτελεί ιδεολογική και συντονιστική οργάνωση των ΣΑΟ και δεν έχει εμπορική ιδιότητα». Δεν εμπορεύεται τίποτα, και φυσικά ούτε τη σοδειά των Διοικούντων. Κι αυτό σωστά το προβλεπει το υπό διαβούλευση Σ/Ν.
Αλλά γιατί αυτό να ισχύει στους ΑΣ?
Δηλαδή να μην έχει το δικαίωμα ένας αγρότης που παραδίδει >80% της παραγωγής του στον ΑΣ να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του?
Θέλετε ένα αγρότη παραγωγό του οποιουδήποτε προϊόντος να παραδίδει στον ΑΣ τη σοδειά του… αλλά συγχρόνως τον κρίνεται ανίκανο να εκλεγεί στο ΔΣ και να αγωνιστεί για τη σοδειά του!
Κι εξάλλου η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη του ν. 3874/2010» θυμίζει κινούμενη άμμο: αν φέτος οι τιμές του προϊόντος πάνε ψηλά… τότε ακόμη κι αν έχει εξωγεωργικό εισόδημα, το αγροτικό θα να είναι μεγαλύτερο …. (και καταλαβαίνεται το παράδειγμα, με δεδομένη την παρούσα οικονομική κατάσταση του κάθε αγροτικού νοικοκυριού και την ανάγκη για εξωγεωργικά εισοδήματα…)
Αν όμως οι τιμές πέσουν (ακολουθώντας της διακυμάνσεις της αγορά…) τότε θα χάσει ο καθένας την ιδιότητα του αγρότη?
ΛΑΘΟΣ!

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, με κανένα λογικό επιχείρημα.
Όταν ανοίγουν όλα τα «κλειστά»… ανοίξτε τα παράθυρα να μπει αέρας δημοκρατίας στους «νέους» ΑΣ.

Να μπορεί ο καθένας, επιλεγόμενος και εκλεγμένος από τους συν-συνεταίρους του να προσφέρει με τις γνώσεις του!

Μη δημιουργείται έλλειμμα δημοκρατίας!

Μη δημιουργείται μέλη «μειωμένων δικαιωμάτων»!

Αφήστε «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν»!

Απλά περιορίστε το φαινόμενο ΕΑΣ με πχ σύνολο 100 «αντιπροσώπους» να έχουν συναλλαγές με την ΕΑΣ μόνο π.χ. οι 20 από τους 100!
Και φυσικά, οι ΑΣ να είναι, σε διαρκή έλεγχο, όπως όλες οι επιχειρήσεις: κι από τα μέλη τους, και από τις αρμόδιες αρχές, και από την αγορά!
Με απλά λόγια, το μοτό πρέπει να είναι:
ΠΑΡΑΓΩ και ΠΑΡΑΔΙΔΩ (>80%), ΕΚΛΕΓΩ και ΕΚΛΕΓΟΜΑΙ!

Μπαντής Αθανάσιος
Σέρρες
bantis.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου