Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο 4o Προσυνέδριο – Πάτρα


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=204090819621170&set=a.203387986358120.51430.100000607618486&type=1&theater


Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο 4o Προσυνέδριο 




Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο 4o Προσυνέδριο – Πάτρα

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΓΡΑΨΩ ΟΛΗ 


 Σάββατο, 16 Απρ 2011


Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο 4o Προσυνέδριο


Κυρία Πρόεδρε,
Κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, σύμμαχοι στον δύσκολο, αλλά συνάμα όμορφο και συναρπαστικό αγώνα που ξεκινήσαμε μαζί, για να αλλάξουμε το αύριο αυτού του τόπου, καλώς ήλθατε στην Πάτρα, καλώς ήλθατε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Εδώ που συναντώνται μέσα σε ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, η ιστορία με το παρόν και μας προκαλούν για τη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου αύριο. Ενός αύριο που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας, και το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στο τραγικό σήμερα.
Φίλες και φίλοι,
Όλοι εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλα ήλθε η ώρα της μεγάλης ανατροπής και της ρήξης με το παρελθόν. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας. Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί –όπου κι αν ανήκουμε-  να καταλάβουμε ότι η πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρός μας Ντόρα Μπακογιάννη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εθνική συνεννόηση, είναι η μεγάλη ευκαιρία για μια κοινή προσπάθεια ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα είναι και η τελευταία ευκαιρία για να ξαναβρεί ο πολιτικός κόσμος την χαμένη του αξιοπιστία.
Φαντάζεσθε το μήνυμα που θα εκπέμψουμε στις διεθνείς αγορές αν οι πολιτικοί δείξουμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας; Φαντάζεσθε πόσο θετικό θα είναι αυτό για τις μελλοντικές εξελίξεις; Και επιτέλους δεν είναι δυνατόν κόμματα τα οποία στο παρελθόν έχουν κυβερνήσει συναινετικά, σήμερα ως αντιπολίτευση να αρνούνται τον διάλογο. Πρόκειται για πολιτική οπισθοδρόμηση, πρόκειται τη χείριστη μορφή πολιτικής μετάλλαξης, την οποία ο λαός θα καταδικάσει.
Φίλες και φίλοι,
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η τέταρτη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας, είναι μία πραγματικά προνομιούχα περιοχή. Η κομβική της γεωγραφική θέση, το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της, η εύφορη γη της, το εύκρατο κλίμα, η πολιτιστική της κληρονομία συνθέτουν τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Κι όμως ως σήμερα δεν έχει κατακτήσει τη θέση που της αξίζει, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2009, η Δυτική Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 16.447 ευρώ.
Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύουμε πως αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να οδηγήσουμε τον τόπο μας στο δρόμο της ανάπτυξης.
Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική μας για την περιοχή είναι οι εξής:
• Ενίσχυση και αξιοποίηση της θέσης της ως Δυτικής Πύλης της Χώρας (ανάπτυξη υποδομών).
• Ενίσχυση της οικονομίας  και ειδικότερα της επιχειρηματικότητας, του αγροτικού τομέα, αναδιάρθρωση και επέκταση της βιομηχανικής βάσης της Περιφέρειας.
• Προώθηση του τουρισμού και προβολή της πολιτιστικής κληρονομίας
• Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω έργων υποδομής, τα οποία όμως πρέπει να επεκταθούν και εκτός αστικών κέντρων.
• Προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
• Ενίσχυση της απασχόλησης.
• Ενίσχυση της παιδείας και εξοικείωση των νέων με την τεχνολογία.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη είναι η ύπαρξη υποδομών. Η κατασκευή όλων των μεγάλων έργων καθυστερεί, ενώ για κάποια άλλα είναι φανερή η προσπάθεια της Κυβέρνησης να τα ματαιώσει ή μέσω των καθυστερήσεων να αλλάξει –προς το δυσμενέστερο για τους πολίτες- τους όρους των συμβάσεων.
Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε συνέχεια δημοσιεύματα περί αποφάσεων της Κυβέρνησης για μη διέλευση της Ολύμπιας Οδού από την Ηλεία (Ολύμπια Οδός χωρίς Ολυμπία δεν νοείται!!!), δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευσθεί μέχρι τώρα από επίσημα χείλη, ενώ συνέχεια παρουσιάζονται εμπλοκές και σε άλλα έργα πνοής για την Περιφέρεια.
Έργα όπως η Ιόνια Οδός, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Πάτρας- Πύργος- Τσακώνα, οι οδικοί άξονες Τρίπολης- Αρχαίας Ολυμπίας θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία, θα συμβάλλουν στη μείωση των χρόνων πρόσβασης και θα αυξήσουν την ασφάλεια του οδικού δικτύου, βγάζοντας από την απομόνωση πολλές περιοχές.
Η λειτουργία του αεροδρομίου της Ανδραβίδας και ως πολιτικού σε συνδυασμό με το υπάρχον αεροδρόμιο του Αράξου, το νέο λιμάνι της Πάτρας και το λιμάνι του Αιγίου θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση των υποδομών και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας του Κατάκολου ενισχύουν σημαντικά τα έσοδα, ενώ κάθε χρόνο παρουσιάζεται αύξηση τόσο του αριθμού των επιβατών όσο και των κρουαζιερόπλοιων που καταφτάνουν στην περιοχή.
Ωστόσο οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας πρέπει πάνω από όλα να εκμεταλλευτούν τον ήδη υπάρχοντα πλούτο τους, που δεν είναι άλλος από το φυσικό περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς τους θησαυρούς, στοιχεία τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε πέντε τουριστικές ενότητες για άμεση αξιοποίηση:
1. Στην ορεινή περιοχή Ακράτας - Αιγίου – Καλαβρύτων,
2. Στην αντίστοιχη πεδινή περιοχή του ίδιου γεωγραφικού διαμερίσματος,
3. Στην παράκτια περιοχή των βορειοδυτικών ακτών Ηλείας - Κυλλήνης,
4. Στην παράκτια περιοχή της Νοτιοδυτικής Ηλείας - Καϊάφα και
5. Στις ακτές του Αμβρακικού.
Αντιστοίχως, η ανάπτυξη προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού επικεντρώνεται
- στις περιοχές των ακτών του Αμβρακικού Κόλπου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας,
- στην παράκτια περιοχή Ακράτας - Αιγίου στον Νομό Αχαΐας,
- στην ορεινή περιοχή Καλαβρύτων,
- στην ευρύτερη περιοχή Κυλλήνης στον Νομό Ηλείας και
- στην περιοχή Καϊάφα.
Το να αναδείξουμε τη πολιτισμική μας ταυτότητα και μέσα απ’ αυτήν το τουριστικό προϊόν της περιοχής αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Δυστυχώς ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα ο οποίος δεν έχει ως τώρα αξιοποιηθεί στο βαθμό που είναι δυνατόν. Η Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Ήλιδα δεν έχουν αξιοποιηθεί και προβληθεί σε βαθμό ικανοποιητικό.
Επίσης δεν έχουν αξιοποιηθεί σημαντικοί τουριστικοί πόροι, μεταξύ των οποίων ακτές, ιαματικές πηγές, άλλοι αρχαιολογικοί τόποι και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Παράλληλα πρέπει να ενισχύσουμε κι άλλες ειδικές μορφές τουρισμού που μπορεί μεν να έχουν λίγους οπαδούς, αλλά αφήνουν μεγάλα εισοδήματα στην περιοχή που θα αναπτυχθούν, όπως π.χ. ο καταδυτικός τουρισμός και το χιονοδρομικό Καλαβρύτων, αλλά και μορφές ειδικού τουρισμού όπως ο θεραπευτικός, ο θρησκευτικός και ο οικοτουρισμός.
Ακόμα ο «πράσινος τουρισμός» αποτελεί μια νέα παγκόσμια αγορά, στην οποία η ΠΔΕ διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να κυριαρχήσει, αρκεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και την παιδεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει διαρκής ανάπτυξη σε μια περιοχή.
Και η παιδεία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα μας καθώς και το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημά της στη σύγχρονη ανταγωνιστική εποχή. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να πετάξουμε τους παραμορφωτικούς φακούς, με τους οποίους παρακολουθούμε μέχρι σήμερα την υπόθεση της παιδείας.
Ενισχυτικά όσων σας λέω είναι τα χθεσινά δυσφημιστικά για τον πολιτισμό μας  γεγονότα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Δεν είναι δυνατόν – για οποιοδήποτε λόγο- να παρεμποδίζεται  ένας νομπελίστας να μιλήσει και να μεταδώσει τις γνώσεις του. Αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία και όλους μας να ανεχόμαστε τέτοιου είδους γεγονότα και μάλιστα στο όνομα του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο θεσμοθετήθηκε για να προστατεύει τη διακίνηση ιδεών.
Η γνώση δεν φυλακίζεται σε ιδεολογικά καλούπια, οικονομικά και διοικητικά συστήματα.
Η γνώση πρέπει να είναι ελεύθερη και να παρέχεται σε όσους έχουν τη θέληση να τη λάβουν.
Αλλά παράλληλα πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτή, αφού η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό. Σε αυτή τη βάση η χώρα μας, με την σπουδαία ιστορία, θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, για την Ευρώπη και τον κόσμο, στις κλασσικές σπουδές σε πρώτο επίπεδο αλλά και σε άλλα πεδία στην πορεία, με τη δημιουργία ενός Διεθνούς Πανεπιστημίου. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως όσοι μετάλαβαν το θείο δώρο της ελληνικής παιδείας ένιωσαν και έζησαν ως Έλληνες.
Σε μια περίοδο που η φήμη της χώρας μας στο εξωτερικό έχει πληγεί, σκεφτείτε πόσο σημαντικό θα ήταν για την αναστροφή του κλίματος μια τέτοια κίνηση, μέσα από την ενίσχυση της ελληνικής παιδείας. Η παιδεία αποτελεί το πιο ισχυρό μας όπλο. Δεν το έχουμε αξιοποιήσει στο βαθμό που μπορούμε. Σε μια εποχή που όλα μοιάζουν ισοπεδωμένα, ας αναζητήσουμε στην παιδεία και τον πολιτισμό μας τα ερείσματα που θα μας κάνουν δυνατούς.
Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από τον μορφωμένο και καλλιεργημένο πολίτη που δεν σκύβει το κεφάλι, αλλά μάχεται και προχωρά. Κι εμείς τέτοιους ανθρώπους θέλουμε κοντά μας. Πολίτες όπως εσείς που βάζετε το εμείς πάνω από το εγώ.
Φίλες και φίλοι,
Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε σε γερά θεμέλια το μέλλον της πατρίδας μας και θα το πράξουμε, έστω και εάν χρειασθεί να προχωρήσουμε σε συγκρούσεις με εκείνους που εξακολουθούν να είναι δεμένοι με το χθες και να υπηρετούν αρρωστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις που ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα της χώρας.
Όπλα μας είναι η δική σας θέληση και η αλήθεια. Η αλήθεια που οι υπηρέτες του φαύλου πολιτικού συστήματος δεν τολμούν να εκστομίσουν. Εμείς τολμούμε γιατί δεν έχουμε τίποτα και κανέναν να φοβηθούμε, γιατί δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Στον μόνο που λογοδοτούμε είστε εσείς, η βάση του κινήματός μας.
Προχωράμε μπροστά με γνώμονα την αλήθεια και στόχο την εθνική συνεννόηση. Γιατί αυτό ζητάει πρώτα και πάνω απ’ όλα ο λαός. Γιατί μόνο αν αφήσουμε στην άκρη όσα μας πλήγωσαν και ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τότε και μόνο τότε θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Μόνο λέγοντας την αλήθεια και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να ξεφύγουμε από το αρρωστημένο παρελθόν.
Μόνο με την αλήθεια και την εθνική συνεννόηση θα καταφέρουμε να ξανακερδίσουμε την χαμένη αξιοπιστία μας.
Μόνο με την αλήθεια και την εθνική συνεννόηση θα φέρουμε την πολυπόθητη αναγέννηση της πατρίδας μας.
Μόνο με την αλήθεια και την εθνική συνεννόηση θα είμαστε συνεπείς σον όρκο που δώσαμε ως βουλευτές ότι πάνω απ’ όλα και όλους οφείλουμε να υπηρετούμε τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.



4ο Προσυνέδριο - Πάτρα
Παιδεία και Μεταναστευτική Πολιτική - Περιφερειακή Ανάπτυξη Δυτικής Ελλάδας
Σάββατο 16 Απριλίου 2011, ώρα έναρξης 10:00
Δημοτική αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12-14) http://www.facebook.com/album.php?fbid=203387986358120&id=100000607618486&aid=51430&l=20b0746b11 

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες 

Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιάς
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001687050983

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486





http://www.facebook.com/photo.php?fbid=201135636583355&set=a.201133686583550.50450.100000607618486&type=1&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου