Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η Ομιλία του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Γιώργου Κοντογιάννη στο 3ο Προσυνέδριο του Κινήματος για τα Αγροτικά, στη Λάρισα, το Σάββατο 9 Απριλίου 2011.




Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο 3ο Προσυνέδριο



3ο Προσυνέδριο - Λάρισα

Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα & Αγροτική Πολιτική - Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας

Σάββατο 9 Απριλίου, 10:00
Αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19)




Σάββατο, 9 Απρ 2011

Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο 3ο Προσυνέδριο

Αξιότιμη κυρία πρόεδρε,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Συμμαχητές στον όμορφο και δύσκολο αγώνα για την αλήθεια, την αξιοπιστία, την οικοδόμηση ενός μέλλοντος για την πατρίδα μας πάνω σε στέρεες βάσεις,

ΜΑΖΙ θα προχωρήσουμε μπροστά.

ΜΑΖΙ θα κερδίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε, αφήνοντας στο περιθώριο ένα αρρωστημένο παρελθόν που μας οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται να βγούμε από το αδιέξοδο αν δεν μάθει όλη την αλήθεια ο λαός και αν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε ως έθνος.

Γιατί φίλες και φίλοι,

Δεν είναι δυνατόν να βουλιάζουμε και να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται την εθνική συνεννόηση.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί που θέτουν πάνω από την σωτηρία της πατρίδας και του λαού, την δική τους πολιτική ανέλιξη.

Και δεν είναι δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι, από τον πρώτο έως τον τελευταίο πολίτη να παρατηρούμε ως απαθείς θεατές τη χώρα να πέφτει στον γκρεμό.

Όλοι έχουμε ευθύνες. Και η ευθύνη του καθενός μας είναι ανάλογη με τη θέση που κατέχει. Οφείλουμε λοιπόν έναντι του λαού που εκπροσωπούμε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Χωρίς αργοπορία και χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές.

Εμείς, εδώ στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, αναλάβαμε τις δικές μας και εγκαταλείψαμε τη σιγουριά των παλαιών κομμάτων, και θέσαμε τους εαυτούς μας στρατιώτες στη μάχη για να βγούμε από τα αδιέξοδα που δημιούργησαν αντιλήψεις και νοοτροπίες που έχουν την απόλυτη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση.Οφείλουμε λοιπόν όλοι, όπου κι αν ανήκουμε, να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας για τη χώρα. Και να σκεφτούμε ένας – ένας από εμάς που μετέχουμε στο πολιτικό σκηνικό ότι η σωτηρία της πατρίδας δεν είναι υπόθεση του διπλανού μας αλλά κατ’ αρχάς, δική μας προσωπική υπόθεση.

Αν το κάνουμε όλοι αυτό, αν πάνω από το εγώ βάλουμε το εμείς, δηλαδή την Ελλάδα, γιατί όλοι εμείς συναποτελούμε την Ελλάδα, τότε θα πετύχουμε την έξοδο από την κρίση. Και τούτο διότι το μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας που θα εκπέμψουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, θα δείξει ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας και είμαστε αποφασισμένοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο.

Όλα αυτά, βέβαια, βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε δραστηριότητα και κυρίως σε οικονομικές δραστηριότητες όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Είναι γεγονός, ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες σχετίζονται με μεταβολές,

-σε παγκόσμιο επίπεδο (κλιματικές αλλαγές, μόλυνση του περιβάλλοντος),

-σε ευρωπαϊκό επίπεδο (μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2013) και

-σε τοπικό επίπεδο (οικονομική κρίση, γήρανση του πληθυσμού, αστυφιλία).

Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύουμε πως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός ρευστού περιβάλλοντος είναι η γνώση. Γιατί η γνώση είναι αυτή που θα οδηγήσει στη σωστή δράση.

Πέρα από οικονομική είναι και εθνική ανάγκη να μην καταρρεύσει η γεωργία, γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ερήμωσης της υπαίθρου. 

Ας μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το 53% του πληθυσμού έχει συγκεντρωθεί γύρω από την πρωτεύουσα.

Θέλουμε να δούμε την περιφέρεια και τα χωριά να ξαναζωντανεύουν, τα χωράφια και τις αγροτικές εκτάσεις να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη στήριξη των αγροτών και ειδικά των νέων.

Ήδη η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς νέους να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγή τους για να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η τάση αυτή δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν η χώρα μας εισήλθε στην τότε ΕΟΚ, η αγροτική παραγωγή αποτελούσε το 47% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα μόλις το 3,5%.

Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για έξοδο από την οικονομική κρίση πρέπει να στηριχθούμε στην παραγωγή. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν η αγροτική παραγωγή φτάσει το 14% του ΑΕΠ.

Είναι όμως αυτό δυνατόν;

Βεβαίως, αλλά μόνο με τη στήριξη των νέων αγροτών και τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν την αγροτική παραγωγή ελκυστική ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι νέοι δεν μπορούν να γυρίσουν στα χωράφια ως εργάτες γης, όπως ήταν οι παππούδες τους. Στο χέρι μας είναι να διαμορφώσουμε το πλαίσιο εκείνο, με τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε οι αγρότες μας από εργάτες γης να γίνουν αγρότες – επιχειρηματίες.

Το μέτρο της ΕΕ «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στην κατεύθυνση αυτή.

Μέσω του προγράμματος προβλέπεται η στήριξη νέων αγροτών, με τη μορφή χορήγησης κεφαλαίου.

Ήδη μέχρι σήμερα και μετά την εφαρμογή του μέτρου κατά την 2η, 3η και 4η Προγραμματική περίοδο έχουν εγκατασταθεί περίπου 40.000 νέοι σε αγροτικές περιοχές με ενασχόληση στην γεωργία.

Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή δεν ήταν λίγα τα προβλήματα που εντωπίσθηκαν κατά την υλοποίηση του Μέτρου και σχετίζονται με παθογένειες του ελληνικού συστήματος.

Η ελαστικότητα των προϋποθέσεων κατά την τελευταία περίοδο εφαρμογής επέτρεψε να κριθούν δικαιούχοι περίπου 8000 νέοι γεωργοί. Από αυτούς, όπως εκτιμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ένα σημαντικό ποσοστό δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα αναγκασθεί να επιστρέψει την ενίσχυση που έλαβε ήδη.

Πέρα από αυτό όμως, η αύξηση για μικροκομματικούς λόγους των δικαιούχων, προκάλεσε την μείωση του ποσού της ενίσχυσης στο μισό από το αρχικά ανακοινωθέν

Π.χ για τους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από 40000€ σε 20000 € .

Ταυτόχρονα προκάλεσε έμφραγμα στις αρμόδιες υπηρεσίες και καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των ενισχύσεων, ενώ αναμένεται ιδιαίτερη καθυστέρηση και στο στάδιο της τελικής πληρωμής.

Παράλληλα στο μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης αναμένεται πολύ μεγάλη συμμετοχή, λόγω σχετικών υποχρεώσεων που ανέλαβαν οι Νέοι Αγρότες μέσω του επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ το κονδύλι που έχει προβλεφθεί από το υπουργείο κρίνεται ανεπαρκές.

Επίσης, στα Σχέδια Βελτίωσης προβλέπεται μεν αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης κατά 10% για τους νέους γεωργούς αλλά μόνο αν καταθέσουν σχέδιο μέσα σε 5 έτη από την εγκατάσταση τους.

Τέλος, δεν υπάρχει μέριμνα στα σχετικά προγράμματα για τις σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εκεί.

Είναι, λοιπόν, εμφανές πως ενώ υπάρχει το νομικό πλαίσιο απο την ΕΕ, η υλοποίηση σε τοπικό επιπεδο πάσχει.

Ένα λοιπόν πρώτο βήμα για τη στήριξη των νέων αγροτών, είναι η επίλυση των παραπάνω προβλημάτων (πιο ουσιαστικά κριτήρια, ενίσχυση κονδυλίων για Σχέδια Βελτίωσης κλπ.), έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ένα πολύ χρήμιμο πρόγραμμα της ΕΕ.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο η πολιτεία να προχωρήσει στη λήψη μέτρων στις εξής κατευθύνσεις:

1.Απλούστευση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνδέονται με τους νέους αγρότες (πχ διευκόλυνση στις αδειοδοτήσεις).

2.Επανεξέταση όλων των εθνικών μέτρων πολιτικής που σχετίζονται και αλληλεπιδρούν με την γεωργία και την ύπαιθρο.

3.Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά προϊόντα ή τουλάχιστον των πρώτων υλών που συνδέονται με τις καλλιέργειες πχ λιπάσματα.

4.Δημιουργία ενθαρρυντικών χρηματοδοτικών πακέτων για τους νέους αγρότες, μέσω τραπεζών.

5.Παροχή επαρκούς επαγγελατικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

6.Δημιουργία υπηρεσιών πληροφόρησης για νέους αγρότες.

7.Λόγω της κλιματικής αλλαγής που θα πλήξει την Ελλάδα περισσότερο από τις βόρειες χώρες (ξηρασία, μείωση καλλιεργητικού κύκλου, ακραία καιρικά φαινόμενα) να δωθούν κίνητρα προς προσαρμοσμένες καλλιεργητικές πρακτικές, ανθεκτικές ποικιλίες & φυλές κλπ.

8.Ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων που να αποφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα, όπως η Δασοκομία και ο Αγροτοτουρισμός.

9. Υλοποίηση ειδικού καθεστώτος για την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργιών.

10. Ενδυνάμωση των συνεταιρισμών, οι οποίοι έχουν αδρανοποιηθεί στους τομείς που έπρεπε να είναι δυναμικοί.

Φίλες και φίλοι,

για να γίνουν όλα αυτά ή έστω ορισμένα από αυτά πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

Ή μια κυβέρνηση με ευρύτατη πλειοψηφία, σαν εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, κάτι που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατον,

Ή να υπάρξει εθνική συνεννόηση, κάτι που θέλει, επιθυμεί, επιζητεί ο λαός.

Οι εποχές και οι συνθήκες επιβάλλουν τον δεύτερο δρόμο.

Εμείς στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν αμφιβάλουμε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό.

Αγωνιζόμαστε για την αλήθεια, για τη ρήξη με το χθες, για την αναγέννηση της Ελλάδος.

Και το πράττουμε με ευκολία, γιατί δεν χρωστάμε τίποτε σε κανέναν. Αλλά και γιατί νιώθουμε υπόλογοι μόνο έναντι του λαού.

Είμαι βέβαιος ότι τη στάση μας θα την επιβραβεύσει ο λαός, γιατί είναι στάση ευθύνης απέναντι στη πατρίδα.




Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες  


Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486 
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιάς http://www.facebook.com/profile.php?id=100001687050983 



 Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου