Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ο Γενικός Διευθυντής Δη.Συ. Δρ. Γ. Αναστασόπουλος στο 4o Προσυνέδριο – Πάτρα

Μια σύγχρονη προσέγγιση στην αναγνώριση επαγγελματικών ικανοτήτων

Εισήγηση-παρέμβαση του Δρ. Γεωργίου Αναστασόπουλου , Γενικού Διευθυντή Δημοκρατικής Συμμαχίας  και Γενικού Γραμματέα Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης Επαγγελματιών (IPC), στο 4ο Προσυνέδριο τηςΔημοκρατικής Συμμαχίας για την Παιδεία, στην Πάτρα, 16 Απριλίου 2011.


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=197190946977824&set=a.196817733681812.48827.100000607618486&type=1&theater

O Δρ. Γ. Αναστασόπουλος στο 4o Προσυνέδριο -- Πάτρα


Αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ πρόκληση για κάθε οργανωμένη κοινωνία η συνειδητοποίηση του ότι το περιβάλλον και κατ' επέκταση οι φυσικοί πόροι δεν αποτελούν προσωπική ιδιοκτησία μας αλλά μια διαχρονική κληρονομιά την οποία παραλάβαμε από τους παππούδες μας και τους γονείς μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.
Η διαχείρισή του λοιπόν πρέπει να γίνεται με σύνεση και φροντίδα και προπαντός με φειδώ. Πρακτικά η ωριμότητα με την οποία μια κοινωνία αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική διαχείριση και τη διαχείριση των φυσικών πόρων αποτελεί δείκτη της ευρύτερης ηθικής εξύψωσης και προόδου της.
Τούτη την περίοδο που διανύουμε, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τώρα ακριβώς συνειδητοποιούμε τη μεγάλη σημασία της ηθικής ντομπροσύνης σε πολλά πρακτικά θέματα της Κοινωνίας μας. Τώρα καταλάβαμε ότι μια έμμονα ηθική στάση στα καθημερινά πολιτικά μας ζητήματα, θα μπορούσε να αποτρέψει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.
Είναι δε το Περιβαλλοντικό, ένα κατεξοχήν ηθικό πρόβλημα, αφού μυωπικότατα μετακυλύαμε στα παιδιά μας (όπως και αντίστοιχα πράτταμε και στην οικονομία) το κόστος για το ξεβρόμισμα του αέρα, των νερών και των χωραφιών μας. Υποθηκεύαμε (έως "εκπορνευόμασταν") την υγεία και την ασφάλειά μας, για να μπορούμε λέει να "περνάμε εμείς καλά σήμερα".
Μέσα στην ύφεση που βιώνουμε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επαναφοράς σε λογικές περιβαλλοντικής αδιαφορίας με πρόσχημα την οικονομική δυσπραγία. Η Δημοκρατική Συμμαχία εμφατικά τονίζει πως είναι τώρα η στιγμή που πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να υπερασπιστούμε πολιτικές διαχείρισης φυσικών πόρων που χαρακτηρίζονται από:
- Σύνεση,
- άριστο προγραμματισμό,
- προσεκτική ανάλυση επικινδυνότητας και
- σώφρονα διαχείριση.
Η ιστορία δείχνει πως τα εκάστοτε κοινωνικά ρεύματα ξεκινούν από την κοινωνία και συμπαρασύρουν τις πολιτικές ηγεσίες. Έτσι και στο πεδίο της περιβαλλοντικής διαχείρισης και της διαχείρισης φυσικών πόρων, στη Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύουμε πως σε πρώτο επίπεδο ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, σε δεύτερο επίπεδο ως επιχειρήσεις και σε τρίτο επίπεδο ως πολιτεία, έχουμε την ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση να υιοθετήσουμε φιλο-περιβαλλοντική βιοτροπία (life style), όπως για παράδειγμα:
– Συνειδητή μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, και προώθηση λογικών εξοικονόμησης ενέργειας.
– Επιλογή ηλεκτρικών συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
– Αποφασιστική μείωση κατανάλωσης του πολύτιμου νερού, κυρίως μεν χάρις στον εξορθολογισμό των αρδεύσεων, αλλά και μέσω έξυπνων συστημάτων ανακύκλησης χρησιμοποιημένων υδάτων.
– Έξυπνη διαχείριση και ανακύκλωση (πχ συσκευασιών) στο σπίτι μας: Είναι πολύ οικονομικότερο για την Κοινότητά μας απ' ό,τι οι δαπανηρότατοι ΧΥΤΑ.
– Συστηματική εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε επιχειρηματικό επίπεδο..
Παρατηρείστε ότι όλες ετούτες οι πράξεις επιβάλλονται και απ' την κρίση, για λόγους οικονομίας – κι έχουν ως απλή παρενέργεια την Περιβαλλοντική βελτίωση!
Κι η λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη"; Είναι άραγε τώρα ευκαιρία να την προωθήσουμε; Ή μήπως είναι "πράσιν' άλογα" ;
Η απάντηση (όπως και σε όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά ερωτήματα) εξαρτάται απ' τις αξίες και τις συμπεριφορές των μελών της κοινωνίας μας.
Αποτελεί θέση του κινήματος των πολιτών που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμμαχία πως δεν ανεχόμαστε άλλο την εμφανέστατα ψευδή κοστολόγηση της θερμικής ενέργειας – βλέπουμε μπροστά μας το κατακλυσμιαίο κόστος της κλιματικής αλλαγής – και προτιμάμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Δεν αποδεχόμαστε μονοπωλιακές λογικές «καλοθρεμμένων» συνδικαλιστικών οργάνων, που μετατρέπονται σε τιμητές συντεχνιακών λογικών εγκλωβίζοντας το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στις ρυπογόνες λιγνιτικές επιλογές τους, σε επιλογές που επιδοτούνται από το υστέρημα των φορολογουμένων εις όφελος των πεπερασμένων μετόχων του συγκεκριμένων κρατικών μονοπωλίων.
Δεν αποδεχόμαστε την κυβερνητική πολιτική που θυσιάζει την όποια «πράσινη ανάπτυξη» για να μην θίξει τα συμφέροντα του βαθέως κράτους που απαρτίζει ο στρατός των αργόμισθων αφισοκολλητών τους.
Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει την συστηματική προσήλωση στους περιβαλλοντικούς στόχους, που η χώρα μας έχει αποδεχθεί μέσω των διεθνών συμφωνιών, με την εφαρμογή ριζοσπαστικών αναπτυξιακών προτάσεων που θα προκρίνουν:
– Ανασχεδιασμό της εθνικής πολιτικής για την ενέργεια μέσω της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των ενδιαμέσων λειτουργικών επιπέδων παραγωγής, διανομής και ρύθμισης.
– Αξιοποίηση της γεωφυσικής θέσης της χώρας και της συνεπακόλουθης ηλιοφάνειας με την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω φορολογικών κινήτρων, όχι μόνο σε επίπεδο τελικού χρήστη αλλά κυρίως σε επίπεδο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό.
– Αξιοποίηση καινοτόμων ενεργειακών πηγών όπως η γεωθερμική με την κινητοποίηση ανεξάρτητων επενδυτικών σχεδίων που θα αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες αυτές πηγές εθνικού πλούτου.
– Μετατροπή της πατρίδας μας σε πρωτοποριακό κέντρο παροχής ανεξάρτητης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχευση την αξιοποίηση των γεωφυσικών μας πλεονεκτημάτων ως ένα πρακτικό πεδίο εργαστηριακής άσκησης συναφών εφηρμοσμένων τεχνολογιών.
– Εισαγωγή συστημάτων διαχείρισης δασών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την προστασία αλλά και οικονομική διαχείριση των εθνικών μας δρυμών.
Ιδού γιατί, τώρα ιδίως, οι Κοινωνίες μας είναι ώριμες να προωθήσουν την "πράσινη ανάπτυξη" – ακόμη και για οικονομικούς λόγους: Υπάρχει νέας κατηγορίας καταναλωτικό κοινό!


......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Κυρίες και κύριοι, 

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως στις μέρες μας η φύση πολλών επαγγελμάτων έχει υποστεί ριζικές μεταβολές. Η παγκοσμιοποίηση, η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού και η ανάγκη πολλαπλών, συνεχώς ανανεωνόμενων, επαγγελματικών εξειδικεύσεων δημιούργησαν νέες ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν στην ανάπτυξη ευέλικτων μηχανισμών συνεχιζόμενης επαγγελματικής επιμόρφωσης και αντικειμενικής και έγκυρης αξιολόγησης των επαγγελματικών ικανοτήτων. 

Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί πλέον αναγκαία συνθήκη για την επαγγελματική επιβίωση και ανέλιξη κάθε σύγχρονου επαγγελματία. Και αυτό διότι η εξειδικευμένη σε βάθος τεχνική ικανότητα σε κάθε επιστημονικό πεδίο δεν είναι δυνατόν να έχει καλυφθεί επαρκώς σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Αλλά και αν έχει καλυφθεί, η απόκτηση και η αξιολόγηση της απαιτούμενης πρακτικής εμπειρίας και δεξιοτήτων ξεπερνά τους στόχους και σκοπούς των ιδρυμάτων που παρέχουν ακαδημαϊκή παιδεία. Αυτή η δυνατότητα αντικειμενικής επίδειξης των όποιων ικανοτήτων του σύγχρονου επαγγελματία αποτελεί επιτακτικό ζητούμενο της αγοράς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πιστοποίησης των επαγγελματικών ικανοτήτων η οποία προσδίδει στον σύγχρονο επαγγελματία κύρος, αξιοπιστία, επαγγελματική καταξίωση, αντικειμενική απόδειξη ικανοτήτων, διεθνή αναγνώριση, ευκολότερη διείσδυση και εξέλιξη στην αγορά εργασίας και βελτίωση της ανταγωνιστικής του θέσης στην αγορά εργασίας. 

Σε επίπεδο πολιτείας, οι κλασσικοί δυσκίνητοι, γραφειοκρατικοί και ενίοτε διεφθαρμένοι κρατικοί μηχανισμοί αδειοδοτήσεων αντικαθιστούνται διεθνώς από ανεξάρτητους και αδιάβλητους μηχανισμούς πιστοποίησης επαγγελματιών. 

Μηχανισμούς, που λειτουργούν βάσει προτύπων, προδιαγραφών και τεχνικών οδηγιών που αναπτύσσονται από εξειδικευμένους οργανισμούς, σε παγκόσμια κλίμακα. 

Μηχανισμούς, που εξασφαλίζουν πως η καταχώρηση στα μητρώα των πιστοποιημένων επαγγελματιών γίνεται χωρίς διακρίσεις, σε καθεστώς ανοικτής και ισότιμης πρόσβασης σε όσους υποψηφίους το επιθυμούν, αρκεί να ικανοποιούν τις εκάστοτε απαιτήσεις της πιστοποίησης. 

Στις μέρες μας, η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, που υποστηρίζεται από ανεξάρτητη πιστοποίηση επαγγελματιών, απαντά σχεδόν σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου. Αναφέρω ενδεικτικά...
ορισμένες μόνο από τις πολυάριθμες κατηγορίες επαγγελμάτων που υπόκεινται σε υποχρεωτική ή σε εθελουσία πιστοποίηση: τεχνίτες, ελεγκτές, επιθεωρητές, στελέχη του χώρου της υγείας, λογιστές, στελέχη πληροφορικής, πωλητές, στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών, εκτιμητές κ.α. 

Ο λόγος για τον οποίο η ανεξάρτητη πιστοποίηση έχει υιοθετηθεί από τόσες πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων παγκοσμίως έγκειται στο ότι προάγει σημαντικά το εκάστοτε επάγγελμα, καθώς βοηθά τους εργοδότες να αξιολογήσουν τους υποψήφιους και υφιστάμενους εργαζόμενους, να αναλύσουν την επίδοσή τους, να επιλέξουν υπεργολάβους, να προωθήσουν ευκολότερα τις δικές τους υπηρεσίες και να παροτρύνουν τους υπαλλήλους τους να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. 

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες ωφελούνται εξίσου, διότι μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της πιστοποίησης αναγνωρίζονται οι ικανότητές τους, αποδεικνύεται η προσήλωσή τους στο επάγγελμά τους και εξελίσσεται η εργασιακή τους πορεία. 

Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση που υποστηρίζεται από ανεξάρτητη πιστοποίηση αποτελεί σήμερα ένα αναντικατάστατο εφόδιο τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη, μέσω: 

· Της παροχής προγραμμάτων πιστοποίησης που έχουν αναπτυχθεί από και απευθύνονται σε εξειδικευμένους επαγγελματίες, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της αγοράς και όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
· Του καθορισμού και της επικύρωσης ενός πρότυπου επιπέδου δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους
· Της επίδειξης τεχνικής ικανότητας που εστιάζει σε θεμελιώδεις δεξιότητες και όχι αποκλειστικά σε εκείνες που αφορούν τον εκάστοτε τομέα.
· Της υποστήριξης των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη προγραμμάτων μετρήσιμων επαγγελματικών δεξιοτήτων.
· Της υποβοήθησης των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού κατά την επιλογή των καταλληλότερων εργαζομένων για τις εκάστοτε θέσεις.
· Της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, της βελτίωσης της επάρκειας και της επίδοσης του προσωπικού.
· Της προώθησης του πνεύματος της συστηματικής και συνεχιζόμενης εκμάθησης στο πλαίσιο του χώρου εργασίας. 

Τα οφέλη της Πιστοποίησης Επαγγελματιών είναι πολλαπλά και έχουν ως αποδέκτες τους ίδιους τους Επαγγελματίες, τους Εργοδότες και φυσικά τους Πελάτες-Καταναλωτές. Αναλυτικότερα τα οφέλη αυτά μπορούν να συνοψισθούν στον ακόλουθο πίνακα: 

Οφέλη για τους Επαγγελματίες

Απόδειξη τεχνικών ικανοτήτων
Διεθνές διαβατήριο εργασίας
Αναγνώριση από τους εργοδότες (επιλογή, ανταμοιβή, προαγωγή)
Αναγνώριση δεξιοτήτων από τη βιομηχανία
Αναγνώριση μεταξύ συναδέλφων
Μηχανισμός επαύξησης κύρους


Οφέλη για τους Εργοδότες

Μείωση μεταβολών εργατικού δυναμικού
Αυξημένη παραγωγικότητα
Αυξημένη εμπιστοσύνη
Βελτιωμένη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Καλύτερες και περισσότερες επιλογές προσλήψεων


Οφέλη για τους Πελάτες-Καταναλωτές
Κατάλληλα άτομα για την εκτέλεση των εργασιών
Δεξιότητες που θεμελιώνονται σε επικυρωμένους αντικειμενικούς σκοπούς επίδοσης
Δέσμευση του εργαζόμενου για τη διατήρηση και τη βελτίωση των δεξιοτήτων του
Βελτίωση του δείκτη τιμής/αξίας
Αυξημένη ικανοποίηση πελάτη 


Προτάσεις 

Μια σύγχρονη πολιτεία, που φιλοδοξεί να παρέχει ποιοτικές, αποδοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες, οφείλει: 

1. Να αναπτύξει, για το προσωπικό της (δημόσιος τομέας), μηχανισμούς συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που υποστηρίζονται από ανεξάρτητη αξιολόγηση και πιστοποίηση ικανοτήτων. 

2. Να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις αντίστοιχες δομές για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά (ιδιωτικός τομέας). 

Για το πρώτο σκέλος (δημόσιος τομέας) προτείνεται: 

1. Η ανάπτυξη και υλοποίηση συστηματικών προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για τους δημόσιους λειτουργούς, 
2. Υποστήριξη της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με ανεξάρτητο σύστημα αξιολόγησης τεχνικών ικανοτήτων του κάθε δημόσιου λειτουργού.
3. Η επαγγελματική εξέλιξη (ιεραρχική και οικονομική) των δημοσίων λειτουργών θα εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και της ανεξάρτητης αξιολόγησης των τεχνικών τους ικανοτήτων.
4. Το δημόσιο προσλαμβάνει κατά προτίμηση προσωπικό που διαθέτει ήδη τις κατάλληλες ανεξάρτητες επαγγελματικές πιστοποιήσεις.
5. Το δημόσιο απαιτεί από τους υπεργολάβους του να απασχολούν προσωπικό που διαθέτει τις κατάλληλες ανεξάρτητες επαγγελματικές πιστοποιήσεις.
6. Όλες οι αποδεκτές ανεξάρτητες επαγγελματικές πιστοποιήσεις που απαιτεί το δημόσιο παρέχονται από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι ελέγχονται συστηματικά από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ή ισοδύναμο της ΕΕ) βάσει των απαιτήσεων του διεθνούς προτύπου ISO 17024.

Για το δεύτερο σκέλος (αγορά-ιδιωτικός τομέας)προτείνεται: 

1. Η κατάργηση των, πάσης φύσεως, κρατικών επαγγελματικών/κλαδικών αδειοδοτήσεων και αντικατάστασή τους από ανεξάρτητο σύστημα αξιολόγησης και διαπιστευμένης πιστοποίησης τεχνικών ικανοτήτων επαγγελματιών. 
2. Ενθάρρυνση ανάπτυξης και υλοποίησης συστηματικών προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που οδηγούν σε πιστοποίηση επαγγελματιών. (βλ. μέτρο 5 και 9)
3. Ενθάρρυνση της διατήρησης της ανεξάρτητης πιστοποίησης επαγγελματιών με προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και επαναπιστοποίησης (βλ. μέτρο 5 και 9).
4. Οι επιχειρήσεις αποφασίζουν για την ανάγκη και τον προϋπολογισμό εκπαίδευσης και πιστοποίησης των στελεχών τους.
5. Καταργείται η υποχρεωτική εισφορά επιχειρήσεων υπέρ του λογαριασμού ΛΑΕΚ και αντικαθίσταται από αντίστοιχου μεγέθους κίνητρο μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, που επιλέγουν να συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων τους τα οποία υποχρεωτικά οδηγούν σε ανεξάρτητη αναγνωρισμένη πιστοποίηση επαγγελματιών.
6. Ως αναγνωρισμένες θεωρούνται όλες οι ανεξάρτητες πιστοποιήσεις επαγγελματιών που παρέχονται από φορείς πιστοποίησης προσώπων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι ελέγχονται συστηματικά από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ή ισοδύναμο της ΕΕ) και διαπιστεύονται βάσει των απαιτήσεων του διεθνούς προτύπου ISO 17024.
7. Ιδιωτικοποιούνται ή καταργούνται οι πάσης φύσεως κρατικοί φορείς και οργανισμοί πιστοποίησης, ελέγχου και αξιολόγησης επαγγελματικών ικανοτήτων.
8. Καταργούνται οι πάσης φύσεως κρατικοί φορείς ρύθμισης και αξιολόγησης προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.
9. Δικαιούχοι όποιων κοινοτικών επιδοτήσεων ή κρατικών ενισχύσεων (πχ φορολογικά κίνητρα) είναι οι φορείς εκπαίδευσης των οποίων τα εκπαιδευτικά προγράμματα πιστοποιούνται από ανεγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης του ιδιωτικού τομέα.
10. Ως αναγνωρισμένες θεωρούνται όλες οι ανεξάρτητες πιστοποιήσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων και φορέων εκπαίδευσης που παρέχονται από φορείς πιστοποίησης του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι ελέγχονται συστηματικά από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ή ισοδύναμο της ΕΕ) και διαπιστεύονται βάσει των απαιτήσεων του διεθνούς προτύπου ISO 17024 και ΕΝ 45011 (ISO Guide 17065).
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/04/4.html?spref=fb

4ο Προσυνέδριο - Πάτρα
Παιδεία και Μεταναστευτική Πολιτική - Περιφερειακή Ανάπτυξη Δυτικής Ελλάδας
Σάββατο 16 Απριλίου 2011, ώρα έναρξης 10:00
Δημοτική αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12-14) http://www.facebook.com/album.php?fbid=203387986358120&id=100000607618486&aid=51430&l=20b0746b11 



Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες 

Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιάς
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001687050983

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=201264383237147&set=a.175008159196103.39181.100000607618486&type=1&theater

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=201263193237266&set=a.175008159196103.39181.100000607618486&type=1&theater

Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου