Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

03.04.11 Ομιλία του υπευθύνου πολιτικού σχεδιασμού της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρη Ζαφειριάδη, στο 2ο Προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη.


Κυριακή, 3 Απρ 2011

Ομιλία Δ. Ζαφειριάδη στο 2ο Προσυνέδριο



Φίλες και φίλοι
Σύμμαχοι στον κοινό αγώνα για τη Δημοκρατική Συμμαχία
Αυτό που κρίνει μια πολιτική είναι το αποτέλεσμα. Αν υπάρχει αποτέλεσμα , θετικό αποτέλεσμα,  συγκεκριμένο, μετρήσιμο, χειροπιαστό, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Να προχωρήσουν μπροστά, να γίνουν καλύτερα, να βοηθήσουν την κοινωνία.
Στην Ελλάδα και στον τομέα της πολιτικής είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπήρχε χειροπιαστό και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Μια από αυτές, ήταν τα χρόνια που η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών και είχε την ευθύνη άσκησης  της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. 
Κάποιοι από εμάς που βρεθήκαμε εκείνη την εποχή στο υπουργείο το βιώσαμε, το είδαμε με τα ματιά μας.  Σήμερα δεν το λέμε, πλέον, μόνο εμείς. Το αποδεικνύουν επίσημα έγγραφα  από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αποκαλύπτονται μέσα από το διαδίκτυο, τα wikileaks.
Έχει  σημασία,  από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, με τους συμβολισμούς που έχει να επισημάνουμε ότι αποκαλύπτεται :
Πώς η Ντόρα Μπακογιάννη με την πολιτική που σχεδίασε το 2007, ανέτρεψε μια πορεία φθοράς 15 χρόνων στο ξεχασμένο Σκοπιανό και το έκανε ξανά διεθνές θέμα, βάζοντας το στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πώς πέτυχε να κτίσει συμμαχίες με τους ισχυρούς της Ευρώπης και να βάλει τα Σκόπια στη γωνία, με αποκορύφωμα το Βουκουρέστι.
Πώς πέτυχε στο ΝΑΤΟ την πιο σημαντική ελληνική διπλωματική νίκη των τελευταίων χρόνων πείθοντας όλους τους συμμάχους να θέσουν τους ίδιους όρους που θέτουμε κι εμείς στα Σκόπια. 
Πώς έβαλε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία όλους τους ελληνικούς όρους και τις προϋποθέσεις για την Κύπρο, το Αιγαίο και το Πατριαρχείο. 
Πώς κτύπησε το χέρι στο τραπέζι των συζητήσεων όταν χρειαζόταν, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις για μια σειρά από θέματα όπως ήταν οι   υπερπτήσεις των Τούρκων πάνω από τα ελληνικά νησιά μέχρι την παρουσία της Ελλάδας σε δύσκολα θέματα στον ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Αυτή η πολιτική που ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν μια σύγχρονη, πατριωτική πολιτική. Γιατί  πατριωτική πολιτική δεν είναι οι υψηλοί  τόνοι στο εσωτερικό όταν δεν τολμάς να ανοίξεις το στόμα σου στο εξωτερικό. Γιατί πατριωτική πολιτική δεν οι ψευτοπαλληκαρισμοί στα τηλεοπτικά δελτία. Γιατί πατριωτισμός δεν είναι η φοβικότητα, δεν είναι η απομόνωση, δεν είναι ο λαϊκισμός.
Πατριωτική πολιτική σήμερα δεν είναι τα λόγια: Είναι το να δημιουργείς ισχυρή οικονομία, ισχυρή κοινωνία, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ισχυρές συμμαχίες.  Να μετέχεις ενεργά, παρεμβατικά και υπεύθυνα στους διεθνείς οργανισμούς και  συνασπισμούς. Πατριωτική πολιτική είναι να υπάρχει αποτέλεσμα.
Σήμερα που η κοινωνία φοβάται και οι πολίτες νιώθουν απογοητευμένοι,  η απάντηση πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Να υπάρξει γρήγορα αποτέλεσμα. Να υπάρξει σχέδιο και λύσεις για να βγεί η κοινωνία από την κρίση. Για να σωθεί ο τόπος.
Εμείς, στη Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύουμε ότι υπάρχει διέξοδος. Δίνουμε πλέον το δικό μας δείγμα γραφής.
Κάνουμε πρωτοποριακές προτάσεις, παρουσιάζουμε ρηξικέλευθες λύσεις, τολμούμε να μιλήσουμε για όλα αυτά που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μιλήσουν τα παλιά κόμματα.
Δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν ακολουθούμε εύκολες και συνηθισμένες διαδρομές. Δείχνουμε έναν καθαρό δρόμο διεξόδου, που έχει δυσκολίες, αλλά φέρνει αποτέλεσμα :
Περιορισμός στις δαπάνες και σπατάλες του κράτους. Απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και τον περιορισμό των σπάταλων οργανισμών του δημοσίου. Σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα με χαμηλούς φόρους που πληρώνουν όλοι. Ευρύ και ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όσους συμπολίτες μας είναι αδύναμοι. Μεγάλες και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας.
Ο στόχος της στρατηγικής μας σαφής και ξεκάθαρός.
Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν είναι άλλο ένα κόμμα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται. Έχει τη δική της ταυτότητα και μιλά τη γλώσσα της αλήθειας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία  συγκροτεί ένα νέο πολιτικό χώρο στην κοινωνία μας. Με ιδιαίτερο πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά.  
Οι ιδέες μας έχουν δύναμη. Οι προτάσεις έχουν ουσία. Οι θέσεις μας εκφράζουν το καινούργιο που ζητά η κοινωνία. 
Και είναι η απάντηση στις ισοπεδωτικές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δεν τολμά να συγκρουστεί με τα σπλάχνα του.  Είναι η απάντηση σε όλους όσους πιστεύουν ότι με τον εύκολο λαϊκισμό,  και την παλαιοκομματική θεωρία του ώριμου φρούτου μπορούν να κερδίσουν και να κυβερνήσουν .
Το μήνυμα των τελευταίων εβδομάδων από την κοινωνία είναι απλό : Φτάνει πια, δεν πάει άλλο.
Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί.  Και η αντιπολίτευση δεν έχει εναλλακτική πρόταση.
Απάντηση σε αυτό το σκηνικό παρακμής μπορεί να είναι μόνο η εθνική συνεννόηση.
Γι΄ αυτό ο ρόλος και η αποστολή  της Δημοκρατικής  Συμμαχίας είναι σημαντική.Και κρίσιμη.  Γι΄αυτό η ψήφος στη Δημοκρατική Συμμαχία δεν θα είναι χαμένη ψήφος. Θα είναι  ψήφος ευθύνης, ψήφος δύναμης, ψήφος προοπτικής.
Αυτό πρέπει να είναι το δικό μας μήνυμα  προς όλους τους συμπολίτες μας. Να περάσουμε αυτό το μήνυμα παντού.
Να κάνουμε συμμάχους σ΄ αυτή την προσπάθεια τους Έλληνες που δουλεύουν σκληρά για το μέλλον των παιδιών τους, που πληρώνουν φόρους, που νοιάζονται για το διπλανό τους, που δημιουργούν, που καινοτομούν.
Αυτοί είναι το κίνημα πολιτών.
Αυτοί είναι η Δημοκρατική Συμμαχία.
Αυτοί είναι οι σύμμαχοι μας.
Αυτοί είναι η δύναμη μας.





Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου