Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η Εισήγηση του Ευάγγελου Ιωαννίδη, Δικηγόρου Φλώρινας και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο 3ο Προσυνέδριο του Κινήματος για τα Αγροτικά, στη Λάρισα, το Σάββατο 9 Απριλίου 2011.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=202756149754637&set=a.202458119784440.51031.100000607618486&theater

Ομιλία Β. Ιωαννίδη στο 3ο Προσυνέδριο Λάρισα 09.04.11

3ο Προσυνέδριο - Λάρισα

Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα & Αγροτική Πολιτική - Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας

Σάββατο 9 Απριλίου, 10:00
Αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19) http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/04/3-8411.html 


Κ. Πρόεδρε Σύμμαχοι, φίλες και φίλοι

Εδώ από την Λάρισα το κέντρο του θεσσαλικού κάμπου, που αποτελεί την καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας η Δημοκρατική Συμμαχία παρουσιάζει τις προτάσεις της για την αγροτική ανάπτυξη και οικονομία. Προτάσεις ξεκάθαρες χωρίς διάθεση, να αποκρύβει η δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα και με πρόθεση να συμβάλουμε στην έξοδο από αυτήν την κρίση.
 Μέσα σε ένα εξόχως αρνητικό οικονομικό κλίμα με τις αστοχίες της άβουλης και συρόμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, να διαδέχονται η μία την άλλη και την ακολουθούμενη οικονομική συνταγή, να αποτυγχάνει παταγωδώς, αφού πλέον ο λογαριασμός δεν βγαίνει για τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ώρα, να ειπωθεί η αλήθεια επιτέλους και να προταθεί ρεαλιστική διέξοδος από την κρίση. Το περυσινό έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου  στο 10,6% του ΑΕΠ και αυτό και μόνο αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη, ότι η ακολουθούμενη πολιτική, που στηρίζεται στην υπερφορολογήση και τον κρατισμό σε συνδυασμό με την δημιουργούμενη ύφεση, έχει αποτύχει. Μέχρι και ο Σημίτης με την τελευταία του παρέμβαση δηλώνει ξεκάθαρα, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει πολιτική βλέποντας και κάνοντας. Το πρότυπο του σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους, που εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο  κατανάλωνε περισσότερα από όσα παρήγαγε και στηριζόταν στον ασύστολο εξωτερικό δανεισμό έφτασε στο τέλος του.
  Θύματα όλης αυτής της κατάστασης είναι και οι αγρότες μας, οι οποίοι πολλές φορές έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από κόμματα και επιτήδειους μηχανισμούς. Νωπές είναι οι μνήμες από την λαϊκίστικη υστερία του κ. Παπανδρέου, όταν ουσιαστικά εμπαίζοντας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τον αγροτικό κόσμο κατακεραύνωνε το 2009 την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι τα 500 εκ, που έδινε τότε στους αγρότες κινούμενη στα όρια της κοινοτικής νομοθεσίας είναι ψίχουλα και πως ο ίδιος δεσμεύονταν, να τους δώσει τουλάχιστον 1 δις ευρώ σε έκτακτες ενισχύσεις. Την επομένη βέβαια των εκλογών τους ανακοίνωνε, ότι δεν υπάρχει σάλιο και τους καλούσε, όταν κινητοποιούνταν, να γυρίσουν αμέσως στα σπίτια τους. Ταυτόχρονα σε μία αποθέωση της πολιτικής υποκρισίας ξιφουλκούσε κατά της προηγούμενης απόφασης για την παροχή 500. εκ ευρω σε έκτακτες ενισχύσεις ως παράνομης πράξης, που αντιβαίνει το κοινοτικό δίκαιο.
  Φίλες και φίλοι σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο και ενόψει των νέων σχεδιασμών της κοινής αγροτικής πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης με ορόσημο το 2013 και την επαπειλούμενη περιστολή των κοινοτικών επιδοτήσεων ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι δύσκολων και αναγκαίων αποφάσεων . Το αντιπαραγωγικό μοντέλο της επιδοτούμενης γεωργίας φτάνει στο τέλος του και αν υπήρχε σοβαρός μηχανισμός υποστήριξης του αγροτικού κόσμου, έπρεπε εδώ και πολύ καιρό, να είχε ξεκινήσει η ενημέρωση τους για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και για την δημιουργία των αντιστοιχών υποδομών. Χρειάζεται  παράλληλα η χώρα, να διεκδικήσει με σθένος ότι της αναλογεί στην νέα κοινή αγροτική πολιτική και στις σκληρές διαπραγματεύσεις, που γίνονται, θα απαιτηθεί , να επικρατήσει η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και να αναγνωριστούν οι περιφερειακές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
 Όφειλε το κράτος, να είχε προετοιμάσει, πράγμα που δυστυχώς δεν το έκανε με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς του τους αγρότες μας, για το πέρασμα από την εποχή της στρεμματικής επιδότησης,  στην νέα εποχή της παραγωγής ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων για την διεθνή αγορά. Δυστυχώς οι αγρότες αφέθηκαν αβοήθητοι στους ανέμους των σαρωτικών αλλαγών, που έρχονται,  με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς σήμερα, να βρίσκονται σε απόγνωση. Σημαντικά βήματα θα πρέπει πλέον, να γίνουν στον τομέα αυτό σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου προγράμματος για την τυποποίηση και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις αγορές. Η κυριαρχία των καναλιών διανομής των αγροτικών προϊόντων από μεγάλες αλυσίδες, πρέπει, να αντιμετωπιστεί με νέες μεθόδους τυποποίησης και εμπορίας, αφού δεν μπορείς, να μπεις στη αγορά εάν δεν έχεις το μέγεθος της ποσότητας, που απαιτούν οι αλυσίδες, δεν μπορείς, να διακινήσεις σημαντικές ποσότητες προϊόντων έξω από τις αλυσίδες. Τέλος οι συνεταιρισμοί αντί, να αποτελέσουν κυψέλες ενίσχυσης και δημιουργίας των αγροτών αποτέλεσαν σε μεγάλο βαθμό εστίες παραγωγής σκανδάλων και για αυτό πρέπει επιτέλους, να υπάρξει η πολιτική βούληση, να ξεκαθαριστεί αυτό το άγος, που πλήττει πρώτα τους αγρότες.
 Σύμμαχοι να είστε βέβαιοι, ότι μαζί θα ανοίξουμε νέες λεωφόρους προς το μέλλον! Μαζί θα βάλουμε τις στέρεες βάσεις μιας Ελλάδας ισχυρής και περήφανης, που θα μπορεί, να έχει την θέση, που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα απαλλαγμένη από εξαρτήσεις. Μαζί , όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών, στηριγμένης στην αλήθεια. Μαζί θα πετύχουμε, μαζί θα αλλάξουμε το καταθλιπτικό πολιτικό σκηνικό! Μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα αυτό!





Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες 

Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιάς
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001687050983


http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486




Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου