Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η Ομιλία του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη στο 3ο Προσυνέδριο του Κινήματος για τα Αγροτικά, στη Λάρισα, το Σάββατο 9 Απριλίου 2011.


Ομιλία Χρ. Μαρκογιαννάκη στο 3ο Προσυνέδριο




Σάββατο, 9 Απρ 2011

Ομιλία Χ. Μαρκογιαννάκη στο 3ο Προσυνέδριο

Το ξεκίνημα του κόμματος μας την 21/11/2010 στο BADMINTON, έγινε σε μία εποχή που οι πολιτικοί και η πολιτική είναι δυστυχώς σε απόλυτη απαξίωση. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας στην καθημερινότητα του και δεν είναι ανάγκη να προσφεύγουμε και πολύ στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες σταθερά δείχνουν το κόμμα του κανένα να μεγαλουργεί.

Στην απαξίωση αυτή αν προσθέσουμε και τις εγγενείς δυσκολίες που έχει κάθε νέο εγχείρημα, αλλά και τις αντιδράσεις του κάθε είδους κατεστημένου για το όποιο καινούργιο που μπορεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, καταλαβαίνει ο καθένας τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινήσαμε.

Αγαπητοί φίλοι,

Το κατεστημένο, το άθλιο και διεφθαρμένο σύστημα που φέρει ακέραια την ευθύνη για το σημερινό κατάντημα της Χώρας, είναι δεδομένο ότι δεν θέλει κάτι το νέο, το διαφορετικό, αυτό που με την προσπάθεια όλων μας, προ πάντων όμως της Προέδρου μας της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, αρχίζει να εμπεδώνεται σιγά-σιγά στην συνείδηση της κοινωνίας, ως η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι δυνατή και συνεχής με στόχο να καταδείξουμε ότι ο πολιτικός φορέας που ιδρύσαμε, η Δημοκρατική Συμμαχία, δεν είναι μία από τα ίδια.

Ήδη η Πρόεδρος μας κ. Μπακογιάννη με την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας έδωσε κατά τρόπον σαφή το στίγμα της διαφορετικότητας του κόμματος μας. Παρά τις μεγάλες επικοινωνιακές δυσκολίες, έκτοτε με πρωτοβουλίες και θέσεις που παίρνουμε πάνω σε θεσμικά ζητήματα καταδεικνύουμε ότι όντως είμαστε κάτι το καινούργιο, κάτι το διαφορετικό. Αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: α) Η ψήφος που δίνουμε σε κάθε αίτηση που έρχεται στη Βουλή για άρση ασυλίας Βουλευτών, είναι πάντα ΝΑΙ, θετική. Προ ημερών ζητήθηκε η άρση ασυλίας του Λ. Αυγενάκη. Σηκώθηκε λοιπόν ο ίδιος, παρ’ ό,τι η υπόθεση ήταν αστεία και επιχειρηματολόγησε θεσμικά υπέρ της άρσης της Βουλευτικής του ασυλίας. Β) Καταθέσαμε τροπολογία στον ν. περί ευθύνης Υπουργών, όπου ο κάθε Υπουργός που κατηγορείται και η πράξη που του αποδίδεται έχει παραγραφεί, εάν θέλει να αποδείξει την αθωότητα του και ότι άδικα κατηγορείται , μπορεί να αποποιείται την παραγραφή και να ζητά να δικαστεί επί της ουσίας. Έτσι ο μεν ένοχος θα κρύβεται πίσω από την παραγραφή την οποία θα βλέπει ως σανίδα σωτηρίας, ο δε αθώος παλικαρίσια θα λέει όχι ευχαριστώ, δεν θέλω την παραγραφή, θέλω να δικαστώ κανονικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπον θα ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι.

Περαιτέρω αυτή η αιρετική για τα μέχρι τώρα δεδομένα πρακτική σε θεσμικά ζητήματα, καθημερινά ενισχύεται στην πολιτική πρακτική μας, αφού ο πολιτικός μας λόγος στηρίζεται, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζεται σε αρχές που ηχούν μεν ευχάριστα στα αυτιά των συμπολιτών μας πλην όμως οι μέχρι τώρα πρακτικές του συστήματος τους κάνουν να είναι δύσπιστοι. Τέτοιες αρχές είναι:

1) Η αλήθεια στο λαό, όσο πικρή και αν είναι αυτή.

2) Το πολιτικό κόστος σε δεύτερη μοίρα. Πρώτα το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας.

3) Μακριά από το λαϊκισμό και το χάιδεμα των αυτιών

4) Ριζοσπαστικές θέσεις όπου χρειάζεται.

5) Σταθερότητα στις θέσεις μας. Όχι σήμερα άλλα και αύριο άλλα.

6) Το παρελθόν διδάσκει και μας επιβάλλει να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του.

7) Αμείλικτοι απέναντι στη διαφθορά που υπέθαλψε και γιγάντωσε το διεφθαρμένο σύστημα. 

Πολλοί μας λένε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι το καινούργιο όταν και εμείς οι ίδιοι ήμασταν μέρος του χθες. Κάνουν λάθος. Το καινούργιο ακόμα και σε ανώμαλες πολιτικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε ομαλές, δεν προέρχεται από παρθενογέννεση. Γεννιέται από το παλιό. Μέσα από την αυτοκριτική, την αναγνώριση των λαθών και την υιοθέτηση καινούργιων ρηξικέλευθρων θέσεων.

Στις προσυνεδριακές μας συνδιασκέψεις, τις ημερίδες και το ιδρυτικό μας συνέδριο τις 27-28-29 /5, με τις εισηγήσεις, τις τοποθετήσεις και τον διάλογο που αναπτύσσεται και θα συνεχιστεί, θα θωρακιστούμε περαιτέρω. Με ένα σύγχρονο και δημοκρατικό καταστατικό, με ευέλικτη και προσδίδουσα οντότητα στο μέλος της ΔΗ.ΣΥ οργανωτική δομή με αποτυπωμένη με σαφήνεια την ιδεολογία μας στον χώρο της κεντροδεξιάς, τον οποίο θα πρέπει να φιλοδοξούμε ότι θα καλύψουμε στο σύνολο του και με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και ως εκ τούτου υλοποιήσιμο που θα εγγυάται την έξοδο από την κρίση και την περαιτέρω ανάπτυξη. Έτσι θα προχωρήσουμε . Με καθαρές θέσεις , με ειλικρίνεια, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Ήδη στα προσυνέδρια του Πειραιά και της Θες/νικης συζητήσαμε για την οικονομία, την ναυτιλία, το κοινωνικό κράτος, την υγεία, τις διεθνείς θέσεις, την ανάπτυξη της Μακεδονίας. Σήμερα συζητάμε για την αγροτική πολιτική.

Τι να πρωτοπεί κανείς για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Λάθη επί λαθών. Ανυπαρξία οποιασδήποτε πολιτικής επί σειρά ετών. Εγκαταλελειμμένοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι μας αυτοσχεδίαζαν στηριζόμενοι, αυτή είναι η μαύρη αλήθεια , στις επιδοτήσεις και στο κράτος. Το συνεταιριστικό κίνημα εν πολλοίς διαλύθηκε. Έκαναν την εμφάνιση τους τρωκτικά που πλούτισαν παράνομα σε βάρος των πολλών και τίμιων. Αγροπατέρες κομματικοποιημένοι και ιδιοτελείς. Το κράτος; Απόν. Ανίκανο , ανήμπορο, θυμόταν τους αγρότες μόνο προεκλογικά και όταν γινόταν αγροτικές κινητοποιήσεις. Κανείς από τους υπεύθυνους δεν κατάλαβε ότι τα πάντα άλλαζαν γύρω μας. Έτσι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση καθόλου, μα καθόλου ευχάριστη. Το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά, το συνεταιριστικό κίνημα ανύπαρκτο, ο ασχολούμενος με την γεωργία και κτηνοτροφία πληθυσμός μειούμενος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ανεργία, εγκληματικότητα, ερήμωση της υπαίθρου και η απόλυτη απαισιοδοξία.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια προσωπική αναφορά. Εγώ έχω την τιμή και το εννοώ, να προέρχομαι από τον αγροτικό χώρο. Στο χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα οι κάτοικοι απασχολούντο αποκλειστικά με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μέσα σε 35 χρόνια λοιπόν, από το 1965 μέχρι το 2000, από το αγροτικό – κτηνοτροφικό εισόδημα και μόνο, κυρίως εσπεριδοειδή και ελαιόλαδο, βγήκαν πάνω από 100 πτυχιούχοι πανεπιστημιακού επιπέδου. Η ανάπτυξη ήταν ιλιγγιώδης , η γη είχε τεράστια αξία και το χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν υπήρχε 1 τετραγωνικό μέτρο ανεκμετάλλευτο. Βέβαια η εργατικότητα των κατοίκων και η αγάπη τους προς την πρόοδο ήταν απαράμιλλη. Υπήρχαν βέβαια και τα πλεονεκτήματα της μεγάλης παραγωγικότητας της γης και πολλών πηγών που έδιναν άφθονο νερό. Σήμερα η κατάσταση είναι απογοητευτική. Ο κάμπος ερημώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Ασχολούνται πλέον με την γεωργία ελάχιστοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, μόνο από μεράκι και γιατί λυπούνται να δουν τα δένδρα τους να ξεραίνονται. Το εισόδημα κυριολεκτικά μηδέν.

Τι πρέπει να γίνει. Να ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη στον τομέα αυτό από μηδενική βάση λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Ποία είναι αυτά ;

Παγκοσμιοποίηση, ΚΑΠ, ενδεχομένως πλήρης κατάργηση ή περικοπή επιδοτήσεων, ανταγωνισμός. Τι πρέπει να γίνει; Κατά τη άποψη μου:

Α) Αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Δόξα τω Θεώ το κλίμα και η γη μας μας φέρνουν σε πλεονεκτική θέση ούτως ώστε να μπορούμε να παράγουμε ουσιαστικά ό,τι θέλουμε.

Β) Ευρύτατο πρόγραμμα αναδασμού. Ο μικρός και διασπασμένος κλήρος είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Γ) Υποχρεωτική πώληση σε αντικειμενικές τιμές εγκαταλελειμμένων γαιών με αποκλειστικό σκοπό τη γεωργική εκμετάλλευση. Αυτό χρειάζεται βέβαια συνταγματική ρύθμιση.

Δ) Κτηματολόγιο.

Ε) Συνεταιριστικό κίνημα υγιές, απαλλαγμένο από τον κομματισμό και τους κηφήνες.

Στ) ‘Ίδρυση Δημοτικών αγροτικών κέντρων ( Δημόσια ή Δημοτικά ) στελεχωμένα με γεωπόνους και κτηνίατρους, για καθοδήγηση και στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ζ) Μητρώο αγροτών –κτηνοτρόφων ώστε τα όποια πλεονεκτήματα ή ενισχύσεις να δίνονται μόνο στους πραγματικούς και αποκλειστικά αγρότες.

Η) Αυστηρός έλεγχος τω εισαγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και «Δρακόντεια» νομοθεσία σε περίπτωση που θα βαπτίζονται Ελληνικά. 

Θ) Πλήρης αναμόρφωση της νομοθεσίας για τον ΕΛΓΑ. 

Η κρίση αγαπητοί συμμαχητές μπορεί να γίνει ευκαιρία. Ιδιαίτερα για την Γεωργοκτηνοτροφία. Αρκεί να το πιστέψουμε. Ήδη η ανεργία δειλά- δειλά οδηγεί κάποιους στην επιστροφή στην ύπαιθρο. Εμείς της Δημοκρατικής Συμμαχίας οφείλουμε να μην τους απογοητεύσουμε.






Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες  




Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486 


Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιάς

http://www.facebook.com/pages/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%91-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%82-Chris-Sintiki/181110781933472 







Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου