Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

19.03.11 Ομιλία του υπευθύνου Πολιτικού Σχεδιασμού της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρη Ζαφειριάδη, στο 1ο Προσυνέδριο του κινήματος στον Πειραιά (ΣΕΦ - Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη).




Σάββατο, 19 Μαρ 2011 

Ομιλία Δημήτρη Ζαφειριάδη στο 1ο Προσυνέδριο





Κυρίες και κύριοι ,
Σύμμαχοι στον κοινό αγώνα
Η ελληνική κοινωνία έχει μπει βίαια σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών.
Αλλαγές που αφορούν τη  νοοτροπία, τη συμπεριφορά, τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Η κρίση θα γεννήσει μια νέα ελληνική κοινωνία.   Που θα είναι πιο σύνθετη, πιο πραγματιστική, πιο ανταγωνιστική. 
Την κοινωνία αυτή, είναι βέβαιο, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να εκφράσει ένα νέο πολιτικό σύστημα.
Η αλλαγή αυτή δεν θα είναι αυτόματη.
Δεν θα είναι εύκολη.
Όπως επίσης δεν θα γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Θα χρειαστεί χρόνια.  Θα είναι μια δύσκολη πορεία, με σκαμπανεβάσματα, με εντάσεις, με πισωγυρίσματα και ανατροπές.
Κανείς δεν μπορεί να τα προβλέψει.
Το σίγουρο όμως είναι ότι, η Ελλάδα θα αλλάξει.
Όπως και ο περίγυρος, το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο θα ζήσουμε θα είναι τελείως διαφορετικό. Αλλάζει και αυτό  σταδιακά και είναι βέβαιον ότι θα ζήσουμε από εδώ και στο εξής  σ΄ ένα διαφορετικό κόσμο.
Όσοι δεν το συνειδητοποιήσουν και δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όσοι επιμείνουν σε παλιές νοοτροπίες και κατεστημένες συμπεριφορές,  θα τους ξεπεράσουν οι εξελίξεις.
Και αυτό συμβαίνει  ήδη.
Οι πολιτικοί και τα κόμματα απαξιώνονται.
Η αποστασιοποίηση και η λογική της αντισυμβατικής ψήφου απελευθερώνει δυνάμεις και δυναμικές.
Δημιουργείται μια νέα δεξαμενή ψηφοφόρων πέρα από τους παραδοσιακούς σχηματισμούς, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ψηφίσει και τα δύο μεγάλα κόμματα.
Είναι πολίτες δημιουργικοί που πνίγονται από τη διάλυση του κράτους.
Επιχειρηματίες που γονατίζουν από την υπερφορολόγηση.
Μισθωτοί εργαζόμενοι  του ιδιωτικού τομέα που χάνουν τη δουλειά τους χωρίς κανείς να νοιάζεται. Ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι που τους ανταγωνίζεται το μεγάλο κράτος.
Επιστήμονες που δεν έχουν δυνατότητες και ευκαιρίες.
Ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Αγρότες που δεν θέλουν να ζουν με επιδοτήσεις. Νέοι που βλέπουν ότι η ζωή τους στην πατρίδα τους δεν έχει  προοπτική.
Σ΄ αυτούς απευθυνόμαστε.
Εμείς, η Η Δημοκρατική Συμμαχία  μια νέα δύναμη, ριζοσπαστική, τολμηρή, ανατρεπτική.  Με πρωτοπόρο τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Ένα κίνημα πολιτών.  Με σαφές πολιτικό στίγμα και καθαρή ταυτότητα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία με την πολιτική της στρατηγική, συγκροτεί ένα νέο πολιτικό χώρο στην κοινωνία μας.
Για να τον ενισχύσουμε πρέπει  να εκφράσουμε με  γνήσιο τρόπο, το καινούργιο που ζητούν οι πολίτες.
Να ανοίξουμε τα θέματα που  πραγματικά καλύπτουν τις σημερινές  ανάγκες των πολιτών.  Να προωθήσουμε την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών, των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ανατροπών στις παλιές ισορροπίες.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να  συγκρουστούμε με πολιτικές και πρόσωπα που θέλουν  να κρατήσουν τον τόπο καθηλωμένο στο παρελθόν. Που θέλουν τα πράγματα να  μένουν στην Ελλάδα ακίνητα, να μην αλλάξει ποτέ τίποτα. 
Να συγκρουστούμε ανοικτά και καθαρά.
Όπως στην περίπτωση της σύγκρουσης με τη ΓΕΝΟΠ και τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό.
Στο σκάνδαλο με τις προμήθειες της υγείας που κανείς δεν θέλει να αγγίξει.
Αλλά, και όταν η κυβέρνηση κάνει μισές δουλειές, προκαλώντας σύγχυση στην κοινωνία και μεγάλο κόστος γιατί υπονομεύει την προοπτική ανάπτυξη της χώρας.
Και όταν η Νέα Δημοκρατία δεν τολμά να ψηφίσει μια από τις πιο παλιές κυβερνητικές της δεσμεύσεις όπως ήταν οι ελάχιστες αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα, αλλά υπόσχεται πράγματα που είναι εκτός της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας.
Η ιστορία αυτή δεν είναι εύκολη,  και δεν θα είναι εύκολη. Αυτός ο δρόμος για την πολιτική μας στρατηγική είναι δύσκολος και ανηφορικός. Δεν ανήκει στις συνηθισμένες διαδρομές  με τις οποίες λειτουργούσε μέχρι σήμερα το πολιτικό σύστημα. 
Οι σειρήνες του λαϊκισμού είναι υπαρκτές και ισχυρές.  Για πολλά χρόνια οι πολίτες συνήθισαν τα κόμματα και οι πολιτικοί  να τους χαϊδεύουν τα αυτιά. Ας μην κρυβόμαστε, είμαστε μια κοινωνία που έχει ροπή στο λαϊκισμό, που σαγηνεύεται από δημαγωγούς, που προτιμά το λόγο της ατάκας και των συνθημάτων.
Είναι εύκολη και βολική συνταγή για όλους. Φέρνει χειροκρότημα, εξασφαλίζει χρόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα, κάποιοι τελευταία ότι εξασφαλίζει και ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Ο κόσμος μπορεί να καταναλώνει τις ατάκες . Αλλά οι ατάκες δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν στην Ευρώπη. Δεν δίνουν λύσεις. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι με μεγάλα λόγια χωρίς περιεχόμενο δεν πας μακριά. 
Αυτή η πολιτική γνωρίζουμε που οδηγεί. Στην απαξίωση, στη συρρίκνωση, στην περιθωριοποίηση. Δεσμευτήκαμε ιδρύοντας τη Δημοκρατική Συμμαχία ότι θα είμαστε απέναντι στο λαϊκισμό,  απέναντι στη δημαγωγία και στη λογική των εύκολων και ανέξοδων υποσχέσεων. Δεσμευτήκαμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Με δύναμη,  με επιχειρήματα, με συνέπεια. Χωρίς συμψηφισμούς, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς υποχωρήσεις. 
Τη μάχη για την Ελλάδα δεν θα την κερδίσουμε στα συνθήματα, τις ατάκες και τους επικοινωνιακούς τακτικισμούς. Θα την κερδίσουμε στο πεδίο των ιδεών. Θα την κερδίσουμε με την πρόταση μας για το μέλλον του τόπου. Με τις τολμηρές θέσεις όπως είναι αυτές που σήμερα παρουσιάζονται για την οικονομία και την ανάπτυξη.
Μιλώντας για τις θέσεις μας, δίνοντας μάχες για τα πιστεύω μας, πείθοντας για τις ιδέες μας.  Στη γειτονιά, στους χώρους δουλειάς, στο internet,  στα νέα μέσα, στα περιφερειακά μέσα.
Θα την κερδίσει το κίνημα πολιτών, το κίνημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας  γιατί είναι τολμηρό, καινοτόμο, μεταρρυθμιστικό, 
είναι αποφασισμένο να ανοίξει καινούριους δρόμους για την Ελλάδα.
Θα την κερδίσετε εσείς,
θα την κερδίσουμε όλοι μαζί,
γιατί πιστεύουμε σ΄ αυτή την προσπάθεια,
γιατί θέλουμε η Ελλάδα να πάει μπροστά,
γιατί είμαστε σίγουροι ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα.


Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιάς http://www.facebook.com/profile.php?id=100000899840630#!/pages/%CE%9B%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%A3%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%A3%CE%B5%CF%81%CF%81%CF%8E%CE%BD/13080673
6985037
Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου