Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ομιλία Ν. Αραμπατζή στο 3ο Προσυνέδριο Λάρισα 09.04.11- Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα

Η Εισήγηση της Νίκης Αραμπατζή, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ειδικευόμενης σε ποινικές υποθέσεις και Εντεταλμένης Συμβούλου για ζητήματα Αγροτικής Πολιτικής, στο 3ο Προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τα Αγροτικά, στη Λάρισα, το Σάββατο 9 Απριλίου 2011. 

Ομιλία Ν. Αραμπατζή στο 3ο Προσυνέδριο Λάρισα 09.04.11 http://youtu.be/bWki4LYOmGQ






Μια Σύμμαχος της νέας γενιάς των πολιτικών, η Νίκη Αραμπατζή. Μια τοποθέτηση ενός νέου ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα στη νέα γενιά πολιτικών. 




3ο Προσυνέδριο - Λάρισα

Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα & Αγροτική Πολιτική - Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας

Σάββατο 9 Απριλίου, 10:00
Αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου 17-19) http://chris-sintiki.blogspot.com/2011/04/3-8411.html 



ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ


κ. Πρόεδρε,      
Συμμαχητές και συμμαχήτριες,
Είναι μεγάλο το βάρος και η ευθύνη να προσεγγίζεις ένα τέτοιο βαρυσήμαντο θέμα και μάλιστα από εδώ από τη Λάρισα την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, όμως έτσι έχουμε μάθει στη Δημοκρατική Συμμαχία, να παίρνουμε το ρίσκο και στο τέλος, πιστέψτε με, να επιβραβευόμαστε γι αυτήν μας την επιλογή.
Ας ξεκινήσουμε από κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο : H αγροτική οικονομία πλησιάζει περίπου το 10 % της Ελληνικής οικονομίας. Σας υπενθυμίζω ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της χώρας στηρίχθηκε αποκλειστικά στο αγροτικό εισόδημα. Και ερωτώ: μήπως η αγροτική οικονομία θα αποτελέσει, με στοχευμένες διαρθρωτικές κινήσεις, βασικό πυλώνα στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση??? Φτάνει να το πιστέψουμε και φτάνει να το προσπαθήσουμε με ένα στοχευμένο πρόγραμμα σοβαρής αγροτικής πολιτικής.
Δεν είναι τυχαία η συνεπής στάση των ισχυρών οικονομικά χωρών της Ευρώπης με εξαιρετικά υψηλό δείκτη τεχνολογικής ανάπτυξης να θεωρούν το πρωτογενή τους τομέα στρατηγικής σημασίας και να τον ενισχύουν μεθοδικά  διότι πολύ απλά έχουν συνειδητοποιήσει ότι από την γεωργία πηγάζουν και εδράζουν οι δύο βασικοί θεματοφύλακες που εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής μας :  η διατροφή και το περιβάλλον.
Υπάρχει λοιπόν μια διαρκής και μόνιμη κρίση του αγροτικού εισοδήματος που πηγάζει από την ελλιπή ενημέρωση, την ελλιπή τεχνογνωσία, πολλές φορές τον μή επαρκή εξοπλισμό, τη μή σαφή αποκρυπτογράφιση των προγραμμάτων με ευθύνη του υπουργείου φυσικά και όλα αυτά διότι πολύ απλά, επειδή εδώ δεν φοβόμαστε να λέμε την αλήθεια, καμιά από τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης που πέρασαν, δεν ακολούθησαν στρατηγικό πρόγραμμα οργάνωσης του αγροτικού κόσμου, που να στηρίζεται σε μια συνέχεια και αποκλειστικός στόχος της να είναι ο αγρότης να γίνει αυτοδύναμος επιχειρηματίας και όχι ο επαίτης και ο φτωχός συγγενής του συστήματος.
Ένα πρώτο βήμα είναι η απαραίτητη διαδοχή από τους νέους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Πρέπει να καταλάβουν οι νέοι αγρότες τις δυνατότητες που τους δίνει το επάγγελμά τους χρησιμοποιώντας την σωστή υλικοτεχνική υποδομή σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη μόρφωση κάνοντας πίσω στην νοσηρή αυτή νοοτροπία των επιδοτήσεων ως αυτοσκοπού. Η επιδότηση δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Θα πρέπει η επιδότηση να αποτελεί την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και των επενδύσεων. Η επιδότηση από μόνη της δεν είναι κακώς εννοούμενη έννοια ‘ετσι όπως μας την έχουν περάσει. Μη ξεχνάμε ότι χωρίς επιδοτούμενη γεωργία δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστική πανευρωπαϊκά γεωργία. Οπότε καταλήγουμε ότι όλα είναι θέμα πολιτικής διαχείρισης.
Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι ένα νέο κίνημα σε τέτοιες περιόδους κρίσης, όπου οι περισσότεροι πολιτικοί φοβούνται να βγούν από τα σπίτια τους, να οργώνει την Ελλάδα και να μιλά στις καρδιές των προβλημάτων της εκάστοτε περιοχής. Για παράδειγμα προχθές μόλις, μόνο η Δημοκρατική Συμμαχία δια στόματος της προέδρου και του βουλευτού κ. Αυγένακη ήταν η μόνη που έκανε παρέμβαση για την μή απόδοση Φ.Π.Α. στους αγρότες έως τον Ιούλιο του 2011, διότι ως γνωστόν μέχρι πρότεινως η διασταύρωση των στοιχείων γινόταν κάθε χρόνο με βάση τις δηλώσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους - που είναι και το πιο λογικό - φέτος το υπουργείο ζητά τη συνυποβολή μέχρι 30 Ιουνίου της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής του 2011. Αυτό πρακτικά καθιστά αδύνατη την επιστροφή του ΦΠΑ πριν από το τέλος Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ρωτάμε  κ. Σκανδαλίδη και τον κ. Κουσελά, «πως είναι δυνατόν να δοθεί το ΦΠΑ για προϊόντα που καλλιεργήθηκαν και εμπορεύτηκαν το 2010 με βάση τη δήλωση του 2011», όπως και «πως μπορεί να γίνει η απαραίτητη διασταύρωση τη στιγμή πού αφενός οι αγρότες αλλάζουν πολλές φορές καλλιέργεια στην πάροδο των ετών και αφετέρου αυξομειώνουν την έκταση της καλλιεργούμενης γης».
Και αναρωτιέμαι μήπως τελικά όλα αυτά αποτελούν απλές προφάσεις,  ώστε να καθυστερήσει η πληρωμή εις βάρος του αγροτικού κόσμου?.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Επιπλέον σχετικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο περί κατάργησης των συνεταιρισμών –διατυπώνω την προσωπική μου άποψη και τη θέτω προς διαβούλευση στο Συνέδριο του κινήματος- θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση των Συνεταιρισμών διότι μια τέτοια ενέργεια αντίκειται σε συνταγματική διάταξη, αλλά για να είμαι ξεκάθαρη οι συνεταιριστές θα πρέπει να προσαρμόζουν την έννοια του συνεταιρίζεσθαι στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι οδυνηρές της συνέπειες στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον δημιουργούν, υπό προυποθέσεις, παράγοντες περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη των σύγχρονων οικονομιών. Είναι προφανές ότι οι πιέσεις στον πρωτογενή τομέα από τις εξελίξεις και την γενικευμένη οικονομική κρίση είναι ισχυρές και επώδυνες. Η απαραίτητη σχέση του πρωτογενούς τομέα με τις διεθνείς αγορές και οικονομικές εξελίξεις είναι μια δεδομένη κατάσταση. Εκείνο που δεν θεωρείται δεδομένο και το θέτω προς προβληματισμό σας είναι πως ένα τίμημα από το κόστος των κρίσεων σε άλλους τομείς της οικονομίας να καλείται να το πληρώσει ο αγροτικός κόσμος.
Παρά λοιπόν το δυσμενές τοπίο εμείς καλούμαστε να δώσουμε το όραμα, το μέλλον και την προοπτική του αγροτικού τομέα.
Οι νέες οικονομικές αντιλήψεις μας ενθαρρύνουν να αξιολογήσουμε διαφορετικά την αναπτυξιακή συμβολή του πρωτογενούς τομέα στο συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα. Νέα δεδομένα υπεισέρχονται στον τρόπο αποτίμησης του επιδιωκόμενου αποτελέσματος της ανάπτυξης. Έτσι ο χρονικός ορίζοντας των υπολογισμών μας επιμηκύνεται και οι παράγοντες που καθιστούν μια τέτοια ανάπτυξη εφικτή αυξάνονται. Η βιώσιμη και η αειφόρος ανάπτυξη αποκτούν σημαντικό ειδικό βάρος. Μέθοδοι παραγωγής περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον , φυσικό και κοινωνικό, που λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το απώτερο μέλλον γίνονται πιο δημοφιλείς.
Οι σύγχρονες εξελίξεις στη γνώση και την  πρακτική της οργάνωσης και της διοίκησης μας παρέχουν τις δυνατότητες εναλλακτικών αναπτυξιακών εφαρμογών. Μια ενδεδειγμένη πρακτική είναι  η ενθάρρυνση της ίδρυσης και λειτουργίας σύνθετων πολυμετοχικών εταιρειών γεωργικής παραγωγής και εμπορίας. Είναι ένας εξαιρετικά αποδοτικός τρόπος να οργανωθεί μια αγροτική επιχείρηση με αρχές από τον αμιγώς επιχειρηματικό χώρο και το συνεταιριστικό κίνημα.
Το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι πολλοί νέοι αγρότες με ευρύτητα ικανοτήτων και γνώσεων ασχολούνται πλέον, με την αγροτική παραγωγή όχι από ανάγκη αλλά από δική τους επιλογή. Και αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση του ανθρωπίνου αγροτικού δυναμικού και την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα.
Τα παραπάνω κατάλληλα συνδυασμένα και εφαρμοσμένα ως δέσμη αναπτυξιακών μέτρων στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα που στηρίζει την αγροτική ανάπτυξη και λειτουργεί συμπληρωματικά στην Κ.Α.Π., μπορούν να οδηγήσουν στη σύνδεση παραγωγών και καταναλωτών στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των αγροτών για να πλησιάσουν σε ανταγωνιστικές συνθήκες αγοράς τον τελικό καταναλωτή, ώστε να προσφέρουν καλύτερα προϊόντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους.
Φίλες και φίλοι σήμερα έγινε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής σκέψεων, προτάσεων για την ενίσχυση και τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου παραγωγής αγροτικής  πολιτικής. Σας καλώ όλους εσάς, από εδώ τη Λάρισα να συμμετέχετε στον προσυνεδριακό διάλογο και να διαμορφώσετε εσείς με τις σκέψεις σας το πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής της Δημοκρατικής Συμμαχίας που θα προκύψει μετά από διαβούλευση στο ιδρυτικό μας Συνέδριο. Γιατί να θυμάστε, το ταξίδι ξεκίνησε και θα φτάσει πολύ μακριά.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες 



Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Α. Κατσαρός
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Δήμος Σιντικής Σερρών
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001687050983

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486


Σας παρακαλώ γράψτε αν θέλετε το σχόλιο σας;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου