Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση Γιώργου Κοντογιάννη προς την Υπουργό Παιδείας σχετικά με την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τις μετεγγραφές των φοιτητών που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες


Δελτίο Τύπου Γιώργου Κοντογιάννη 17.2.2012


Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές, σε όλες τις ειδικές κατηγορίες η διεκδίκηση των επιπλέον θέσεων είναι δυνατή μόνο στη γεωγραφική περιφέρεια της μόνιμης κατοικίας, κάτι το οποίο ουσιαστικά αδικεί κατάφορα τα παιδιά της περιφέρειας, όπου οι Σχολές είναι ελάχιστες, ενώ ευνοεί προκλητικά τους υποψήφιους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
            Σύμφωνα, λοιπόν, με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, εάν ο υποψήφιος είναι π.χ. μόνιμος κάτοικος του Πύργου Ηλείας, τότε διεκδικεί θέσεις της ειδικής κατηγορίας σε τμήματα και σχολές που εδρεύουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, δηλαδή στην Πάτρα, στην Αμαλιάδα, στο Μεσολόγγι κ.λ.π. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι αυτοί που ίσως ενδιαφέρονται π.χ. για Νομικές Σχολές να μην μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό ότι ανήκουν σε ειδική κατηγορία μια και η συγκεκριμένη σχολή δεν υπάρχει στην Περιφέρεια τους και να μένουν εκτός, έστω κι αν είχαν καλύτερη βαθμολογία από άλλους συνυποψήφιους άλλων περιοχών με πληθώρα σχολών (π.χ. υποψήφιοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
 Και αυτό συμβαίνει όταν πουθενά, ούτε στη διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011 αλλά ούτε και στην Εισηγητική Έκθεση του νόμου, δεν αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες και ειδικότερα οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους, έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ειδικής αυτής κατηγορίας, μόνο για τις Σχολές της Περιφέρειας τους και όχι και άλλων Περιφερειών. Συνεπώς αυτό που αναγράφεται στις εκδοθείσες οδηγίες είναι εκτός νόμου και ως εκ τούτου τελείως παράνομο.
            Τέλος, με δεδομένη την οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας σήμερα και τις αυξημένες ανάγκες που έχουν οι πολύτεκνες οικογένειες, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η πολιτεία να λαβει μέριμνα για αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Θα ισχύσει το ειδικό αυτό καθεστώς και τα επόμενα χρόνια για τους υποψήφιους σπουδαστές των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών;
  2. Προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη ώστε οι υποψήφιοι να επιλέγουν σχολές και εκτός της Διοικητικής  Περιφέρειας που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία των γονέων τους;
Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου