Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Γιώργος Κοντογιάννης: Τί γίνεται με τα προβλήματα της Λήμνου; 17.02.12


Δελτίο Τύπου Γιώργου Κοντογιάννη 17.02.2012
Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή
σχετικά με τα προβλήματα της νήσου Λήμνου κατέθεσαν η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές του κόμματος

Η Λήμνος, ένα νησί «φυσικού κάλλους», αποτελεί το πιο απομακρυσμένο τμήμα της 

περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μίας εκ των φτωχότερων Περιφερειών της χώρας και της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την απόφαση Αριθ. Δ.Π.Α./10081 για τον «Χαρακτηρισμό ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλους της νήσου Λήμνου του Νομού Λέσβου» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης 1278Β/20.10.2000 ολόκληρη η νήσος Λήμνος «Χαρακτηρίζεται ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους…, με σκοπό την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη τόσο του φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, όσο και της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Στόχος του χαρακτηρισμού είναι η διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος που αρμονικά επί αιώνες συνυπάρχει με ιδιαίτερη επιμέλεια».
Ωστόσο, αυτός ο υπέροχος τόπος, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη από την πολιτεία με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Αναλυτικά:

Ακτοπλοϊκές γραμμές
Το σημερινό σύστημα θαλάσσιων μεταφορών, το οποίο «καταδικάζει» το νησί σε 

εξυπηρέτηση αποκλειστικά με πλοία 4ης κατηγορίας, έχει εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες του, δημιουργώντας πλέον εμπόδια, στην όποια αύξηση του μεταφορικού έργου, στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην βελτίωση κάθε οικονομικής δραστηριότητας και ιδίως του τουρισμού.
Οικονομία- Αγροτική παραγωγή
Η Λήμνος αν και κατά κύριο λόγο αγροτική περιοχή, δεν έχει ακολουθήσει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης των μεγάλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η απουσία εντατικών και δυναμικών εκμεταλλεύσεων με την καθοριστική εξάρτηση των βασικών καλλιεργειών από τις επιδοτήσεις, η εγκατάλειψη των παραδοσιακών καλλιεργειών, η ελλειμματική παραγωγή οπωροκηπευτικών, η εγκατάλειψη του μικρού κλήρου, η σημαντική υστέρηση στην εισαγωγή παραγωγικών καινοτομιών, η έλλειψη  υποστηρικτικών υπηρεσιών και τεχνικών συμβούλων γεωργικών εφαρμογών, αλλά και η αδυναμία αντιμετώπισης των εκτεταμένων καταστροφών από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριοκούνελων,  δεν επιτρέπει στους κατοίκους της Λήμνου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το εξαιρετικής ποιότητας έδαφος ή οποιαδήποτε  άλλη δυνατότητα αγροτικής δραστηριότητα.
Τα προβλήματα του Πρωτογενούς τομέα της Λήμνου, δεν περιορίζονται μόνο στα προαναφερόμενα.
Οι εδαφικοί πόροι αντιμετωπίζονται ως «αενάως» υπάρχοντες, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα ερημοποίησης να επιδεινώνονται, λόγω των εκτεταμένων, χωρίς σχεδιασμό, παρεμβάσεων στο φυσικό χώρο. Τα προγράμματα αγροτουρισμού, αν και θα μπορούσαν να τονώσουν την τοπική οικονομία, δεν εξειδικεύουν τις ρυθμίσεις τους στη νησιωτική κλίμακα και κατά κανόνα δεν λαμβάνουν τα τοπικά μορφολογικά χαρακτηριστικά.
Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί και η ουσιαστικά υπολειτουργούσα ΕΑΣ. Η πάλαι ποτέ ανθηρή οικονομικά και παραγωγικά Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, σήμερα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, με συνέπεια την αδυναμία χρηματοδότησης των βασικών της δραστηριοτήτων, της συγκέντρωσης και της οινοποίησης των σταφυλιών. Μοναδική λύση , στις υπάρχουσες συνθήκες, φαίνεται πως είναι η αναχρηματοδότηση των δανείων της, αλλά και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της παράλληλα με τη ριζική αναδιοργάνωση και αναπροσανατολισμό της.
Υποδομές
Κρίσιμο πρόβλημα, τόσο για της κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Λήμνου, όσο και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, αποτελούν και οι ελλιπείς υποδομές.
Η ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του προσήνεμου μόλου του Λιμένα της Μύρινας, ο οποίος εξυπηρετεί ολόκληρο το νησί, αλλά και η ολοκλήρωση της μελέτης και κατασκευής των χερσαίων εγκαταστάσεων, αποτελεί βασική προϋπόθεση ανάπτυξης, αλλά και ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με 17000 κατοίκους, να μην διαθέτει ένα λιμάνι βασικών προδιαγραφών.
Στέρηση βασικού είδους πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους της Λήμνου, αποτελεί η μη ολοκλήρωση της μελέτης και χρηματοδότησης των επειγόντων έργων διασφάλισης και προστασίας  της επάρκειας των υδάτινων πόρων. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου και ιδίως η ύδρευση των οικισμών του νησιού, αποτελεί μέγιστο πρόβλημα με ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης.
Τουρισμός
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί όμως και η βελτίωση της ελκυστικότητας του νησιού ως τουριστικού προορισμού, υψηλής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας, μέσω της αναβάθμισης της τουριστικής προσφοράς, αλλά και της ανάδειξης και προβολής των φυσικών, πολιτιστικών και ιστορικών πλεονεκτημάτων της Λήμνου, καθώς και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του.
Υγεία-Κοινωνική Πρόνοια
Πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας έχει ως συνέπεια το νοσοκομείο Λήμνου να βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από το νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», αγνοώντας τόσο το μέγεθος του νησιού, όσο και την απόσταση που χωρίζει τη Λήμνο από τη Λέσβο.
Σοβαρή έλλειψη βέβαια αποτελεί και η υποστελέχωση των αγροτικών ιατρείων. Οι κάτοικοι των οικισμών της Λήμνου, είναι υποχρεωμένοι, για οποιοδήποτε ιατρική τους ανάγκη να μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα του νησιού, την Μύρινα, θέτοντας την ζωή τους σε κίνδυνο σε περιπτώσεις  εκτάκτων περιστατικών υγείας. Η έλλειψη δομών πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας, καθιστά απαραίτητη την διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το νοσοκομείο Λήμνου, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή προγραμμάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Παιδεία
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου της Κυβέρνησης για κατάργηση- συγχώνευση σχολείων με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών, καταργήθηκε στη Λήμνο τόσο το Γραφείο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθιστώντας δυσχερέστερη την θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού, καθώς οποιαδήποτε ενέργεια της, που αφορά  την Εκπαίδευση της Λήμνου διαβιβάζεται προς έγκριση στη Λέσβο.
Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον
Τα θετικά στοιχεία της Λήμνου, ιδίως αυτά που αφορούν στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν επιδιωχθεί άμεσα η δημιουργία σαφούς και εφαρμόσιμου πλαισίου χωρικού/πολεοδομικού σχεδιασμού.
Οι παραδοσιακοί οικισμοί και ο φυσικός αδόμητος χώρος, το αγροτικό τοπίο και οι παράκτιες περιοχές, αποτελούν κεφάλαιο για το νησί. Η εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών αναγκών καθώς και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τη προστασία του περιβάλλοντος και του αστικού τοπίου μπορεί να επιδιωχθεί με την καλλιέργεια πνεύματος υπευθυνότητας και συνεργασίας αλλά και την εναρμόνιση του χωρικού και αναπτυξιακού σχεδίου.
Τα πολλά πλεονεκτήματα της Λήμνου, και ιδίως αυτά που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, στο αγροτικό τοπίο, στη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά δεν έχουν αξιοποιηθεί, και κινδυνεύουν να χαθούν ή και να ξεχαστούν, αν δεν  επιδιωχθεί άμεσα η επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων της Λήμνου.

Κατόπιν τούτων επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.    Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα λύσουν έγκαιρα- και εν όψει έναρξης της τουριστικής περιόδου- το πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου με την πρωτεύουσα της χώρας;
2.    Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα με περιοχές της Μακεδονίας προτίθεται να δώσει λύση στο πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Καβάλα;
3.    Υπάρχει βούληση συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παροχή κινήτρων ανάπτυξης στο παραμεθόριο νησί της Λήμνου και την προώθηση των εξαιρετικών και αναγνωρισμένων διεθνώς προϊόντων του στο εξωτερικό;
4.    Ποιες πρωτοβουλίες και συνεργασίες με άλλα υπουργεία προτίθεται να αναλάβει για ενισχυθεί η Λήμνος με υποδομές (λιμάνι, παροχή υπηρεσιών υγείας κλπ) και να προβληθεί τουριστικά ένα νησί το οποίο και φυσικό κάλος αλλά και πλούσια ιστορία διαθέτει;
5.    Υπάρχει πρόθεση, τελικώς, από την πλευρά της κυβέρνησης για  δημιουργία σαφούς και εφαρμόσιμου πλαισίου χωρικού/πολεοδομικού σχεδιασμού στη Λήμνο;


Οι Επερωτώντες  Βουλευτές

Μπακογιάννη Θεοδώρα

Μαρκογιαννάκης Χρήστος

Κοντογιάννης Γεώργιος

Αυγενάκης Ελευθέριος

 Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο





Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  


Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου