Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει με επιτυχία από την κρίση 21.2.12


Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη στο ολλανδικό κρατικό κανάλι Nederland 2 στην εκπομπή Nieuwsuur. Δείτε το βίντεο της συνέντευξης (στα αγγλικά).
Συνέντευξη Ντ. Μπακογιάννη στο ολλανδικό Nederland 21.2.12 http://youtu.be/WCBOA0Su6xQ




Ντ. Μπακογιάννη: Ναι ακριβώς και συνεχίζω να το λέω αυτό. Πιστεύω, πως είναι τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε οποιαδήποτε χώρα μετά τον πόλεμο. Έτσι λοιπόν, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ακολουθήσουμε τα μέτρα λιτότητας από τη μια, αλλά από την άλλη χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια Ελλάδα με ανάπτυξη, αν θέλουμε νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Έτσι τώρα είναι απαραίτητη η βοήθεια από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δημιουργήσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτή είναι η απάντηση. Η απάντηση δεν είναι μόνο η λιτότητα. Από τη λιτότητα μπορεί κάνεις και να πεθάνει. 

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, αυτές οι αλλαγές πώς θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή των ελλήνων πολιτών;
Ντ. Μπακογιάννη: Σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνουν για τους ηλικιωμένους ανθρώπους που πλήρωσαν τις συντάξεις τους και τώρα χάνουν μέρος από αυτές. Οι μισθοί έχουν μειωθεί στα 480 ευρώ το μήνα. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους. Η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα είναι υπερβολικά δύσκολη. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς οι Έλληνες ζητάμε από τους εταίρους μας κάποιου είδους σεβασμό. Το αξίζουν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό λοιπόν ελπίζουμε ότι, με αυτό το πακέτο μέτρων και με το ρίσκο της χώρας μας να είναι τώρα πολύ χαμηλότερο με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, οι επενδυτές θα δουν την Ελλάδα με διαφορετικό μάτι.

Δημοσιογράφος: Πώς όμως μπορείτε να απαιτείτε σεβασμό, όταν δεν είπατε την αλήθεια στο παρελθόν;
Ντ. Μπακογιάννη: Μπορούμε να απαιτούμε σεβασμό για τις θυσίες που κάναμε. Ναι, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ξεπέρασε τις προκλήσεις και δεν πραγματοποίησε τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνταν στην ελληνική οικονομία, που κι εγώ η ίδια ως ελληνίδα πολιτικός, αλλά και πολλοί ευρωπαίοι συνάδελφοί μου, ζητήσαμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σήμερα, όπως η πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής  ψήφισε, ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει το τίμημα. Είναι, λοιπόν, λίγο άδικο για την Ελλάδα να λέμε ότι ο ελληνικός λαός είναι υπεύθυνος. Υπήρχαν πολιτικοί που ήταν υπεύθυνοι και εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να ασκούμε κριτική στους εαυτούς μας, αλλά ο λαός έχει κάνει πολλές θυσίες, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο λαό στην Ευρώπη. 

Δημοσιογράφος: Όμως όλα αφορούν τους πολιτικούς. Δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους.
Ντ. Μπακογιάννη: Ναι, ακριβώς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ότι η απόφαση στη Βουλή ελήφθη. Διακόσια από τα τριακόσια μέλη της Βουλής ψήφισαν αυτό το σκληρό πακέτο λιτότητας. Δεν έχετε η ίδια υπάρξει πολιτικός, αλλά πιστέψτε με, δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο για ένα πολιτικό και για ένα μέλος της Βουλής, ακόμη και από την πλευρά της αντιπολίτευσης όπως εγώ, από το να ψηφίζει τα μέτρα λιτότητας που κόβουν στα δύο τις συντάξεις και τους μισθούς των ανθρώπων, και κάνουν τη ζωή τους υπερβολικά δύσκολη. Το κάνουμε γιατί έχουμε αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρήματα που χρωστάει και ότι η Ελλάδα, όπως πάντα στη μέχρι τώρα ιστορία της, θα τα καταφέρει να βγει επιτυχώς από την κρίση αυτή. 

Δημοσιογράφος: Άρα στα αλήθεια πιστεύετε ότι θα πάρουμε πίσω τα λεφτά μας από την Ελλάδα?
Ντ. Μπακογιάννη: Ναι, φυσικά θα πάρετε πίσω τα λεφτά σας. 

Δημοσιογράφος: Πώς είστε τόσο σίγουρη?
Ντ. Μπακογιάννη: Ξέρω τους Έλληνες καλύτερα από εσάς. Είμαι Ελληνίδα και γνωρίζω ότι οι Έλληνες τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Πάντα τα καταφέραμε. Είμαστε ικανοί να αποπληρώσουμε το χρέος μας και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να λέμε ότι ο ελληνικός λαός είναι ανίκανος. Ξέρω ότι οι Έλληνες είναι ικανοί, ότι είμαστε η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο και ότι ευημερούμε σε όποιο μέρος του κόσμου βρισκόμαστε σήμερα. Οι Έλληνες χρειάζονται μια καλύτερη διακυβέρνηση. Ναι, αξίζουν μια καλύτερη διακυβέρνηση και ελπίζω ότι θα την αποκτήσουμε. 

Δημοσιογράφος: Ένα μέρος της συμφωνίας ορίζει ότι η Ελλάδα θα είναι υπό προσωρινή εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στον υπουργό Οικονομικών μας, τον κ. Γιαν Κις ντε Γιάγκερ. Τί πιστεύετε γι’ αυτό?
Ντ. Μπακογιάννη: Ειλικρινά καταλαβαίνω τον υπουργό σας. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον κύριο Ρούττε, ο οποίος έχει υπάρξει ιδιαίτερα υποστηρικτικός. Ο υπουργός σας όμως, όταν μιλάει για τον λαό θα μπορούσε να είναι λίγο πιο προσεκτικός, διότι είναι άλλο να ασκούμε κριτική σε μια κυβέρνηση και άλλο να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις που ελήφθησαν από την Ελλάδα ως προσβλητικές. 

Δημοσιογράφος: Θα συστήνατε διαφορετικό ύφος;  
Ν. Μπακογιάννη: Η Ευρώπη που εμείς ονειρευόμαστε είναι μια Ευρώπη στην οποία οι λαοί σέβονται ο ένας τον άλλον και που καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Και κατανοώ ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί ολλανδοί πολίτες που πιστεύουν ότι πληρώνουν αρκετά χρήματα στους Έλληνες στο Νότο που κάθονται στον ήλιο και δεν κάνουν τίποτα. Όμως η αλήθεια είναι ότι έχουμε έναν υπέροχο καιρό στην Ελλάδα και προσκαλούμε τους Ολλανδούς να έρθουν εδώ για διακοπές, αλλά κάνουμε πολλά. Προσπαθούμε σκληρά. Ναι, κάναμε τα λάθη μας και πληρώνουμε υψηλό τίμημα, αλλά περιμένουμε ακόμα σεβασμό ο ένας από τον άλλον.

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη, σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν μαζί μας απόψε. 

 Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  



Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου