Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Με ευθύνη των Περιφερειών η Ελλάδα εκτός της κοινοτικής χρηματοδότησης για την καταπολέμηση επιβλαβών εχθρών για τις καλλιέργειες και φυτικά προϊόντα


Δελτίο Τύπου Γιώργου Κοντογιάννη 16.2.2012


Την ώρα που η χώρα αναζητά πόρους από παντού και οι αγρότες έχουν ανάγκη στήριξης όσο ποτέ άλλοτε, καθώς το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί  λόγω της κρίσης αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν πολλές περιοχές και κυρίως την Ηλεία, με ευθύνη των Περιφερειών χάνονται κοινοτικά κονδύλια, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκα στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιρρίπτει στις Περιφέρειες την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθη η Ελλάδα στην Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αριθμό Ε(2011) 9243, με την ποία εγκρίθηκε η χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2011, με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποίησαν τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση επιβλαβών εχθρών για τις καλλιέργειες και φυτικά προϊόντα.
Όπως αναφέρει ο αρμόδιος Υφυπουργός: «Οι Περιφερειακές Ενότητες, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν τα προαναφερθέντα, δεν κατέστη δυνατό να προβούν στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η υποβολή αίτησης την Ε.Ε. για τη λήψη της ειδικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων, στους επιβλαβής οργανισμούς περιλαμβάνονται πολλά από τα έντομα που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προξενώντας σοβαρές ζημιές, όπως το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών, η Tuta absoluta της τομάτας, αλλά και το γνωστό στους αγρότες ζημιογόνο για την καλλιέργεια καλαμποκιού έντομο καραντίνας Diabrotica virgifera.
Ευθύνες όμως καταλογίζονται και στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς όπως προκύπτει, παρά τις εκκλήσεις των γεωπόνων δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως ώστε να μην εξαπλωθεί ο επιβλαβής οργανισμός Tuta absoluta. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός: «Για τον επιβλαβή οργανισμό Tuta absoluta μετά την πρώτη εμφάνισή του στην Κρήτη, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας (ΜΦΙ, ΕΘΙΑΓΕ, Δ/νσεις Γεωργίας, Κεντρική Υπηρεσία) για την εξακρίβωση της διασποράς του οργανισμού στη χώρα.  Όπως προέκυψε, η λήψη μέτρων για την εκρίζωση του οργανισμού δεν ήταν εφικτή εξαιτίας της διασποράς του σχεδόν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη διενεργηθείσα έρευνα της ομάδας εργασίας». 
Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου