Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση Γ. Κοντογιάννη προς τον Υπουργό Πολιτισμού για την υπογραφή από την Ελλάδα της Εμπορικής Συμφωνίας για την Καταπολέμηση της Παραποίησης (ACTΑ)

Δελτίο Τύπου Γ. Κοντογιάννη 7-2-2012 



Στις 26 Ιανουαρίου αντιπρόσωπος της Ελλάδας συνυπέγραψε τη συμφωνία
ACTA (Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης), χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή ή γενικότερα οποιοσδήποτε δημόσιος διάλογος. Είναι χαρακτηριστικό είναι πως η συγκεκριμένη συμφωνία, της οποίας η διαπραγμάτευση έγινε από εντεταλμένους και όχι αιρετούς, που υπογράφτηκε από αντιπροσώπους και όχι από κοινοβούλια, δεν έχει συζητηθεί δημόσια σε καμία περίπτωση.
Η ACTA έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο αφού σύμφωνα με τους επικριτές της είναι αντιδημοκρατική, καθώς επηρεάζει αρνητικά την ελεύθερη έκφραση στο μεγαλύτερο βήμα που υπήρξε ποτέ, το διαδίκτυο, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εταιριών παραγωγής πολιτισμικού υλικού. Τα σημεία τα οποία συγκεντρώνουν την παγκόσμια κριτική είναι τα εξής:
  1. Η ACTA επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να ενεργούν ως επιβλέποντες κάθε δραστηριότητας των χρηστών, αφού οι ίδιοι θα είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους, προκαλώντας έτσι πρωτοφανή λογοκρισία στο μέχρι τώρα δημοκρατικότερο βήμα.
  2. Η ACTA δίνει τεράστια δύναμη στις εταιρείες παραγωγής και εμποδίζεται η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και ανεξάρτητων προσπαθειών που γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη λόγω της ελευθερίας που προσφέρει μέχρι στιγμής το διαδύκτιο.
  3. Λόγω της αόριστης φύσης της ACTA θα μπορούν οι εταιρείες να σταματούν τη διανομή φαρμάκων γενικής χρήσης, ακόμα και τη χρήση ορισμένων σπόρων για καλλιέργειες.
  4. Εφ’ όσον εφαρμοστεί η ACTA, τόσο η Ελλάδα αλλά και όλοι οι συνυπογράφοντες δεν θα μπορούν να τροποποιήσουν τους νόμους τους  περί πνευματικών δικαιωμάτων.
  5. Η ACTA έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τον…εαυτό της. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 36 προβλέπεται ότι δημιουργείται η «Επιτροπή για την ACTA», που θα μπορεί κατά βούληση να αλλάζει μέρη της συνθήκης.
Είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα πνευματικά δικαιώματα καταπατώνται καθώς η πειρατεία και άλλα φαινόμενα ανθούν, και πως ίσως θα πρέπει να βρεθεί μια νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Ωστόσο, η γραμμή μεταξύ ελεύθερης έκφρασης και ασυδοσίας είναι λεπτή και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τόσο σοβαρά ζητήματα να μη τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και να υπογράφονται στην ουσία εν κρυπτώ.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Πώς είναι δυνατόν μια τόσο σοβαρή Συμφωνία όπως η ACTA να συνυπογραφεί από  την Ελλάδα χωρίς να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο και χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση;
2. Ποιο το ακριβές περιεχόμενο της ACTA;
3. Ποιος ο λόγος που η Ελλάδα συνυπέγραψε την ACTA από τη στιγμή που οι επικρίσεις είναι τόσο έντονες σε παγκόσμιο, μάλιστα, επίπεδο;
4. Προβλέπεται η επικύρωση της Συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο;

Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου