Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Απαράδεκτη παραποίηση της ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας

Δελτίο Τύπου Γιώργου Κοντογιάννη 22.02.2012
Παραδέχεται το Υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχει ζήτημα αναφορικά με την ύλη που διδάσκονται οι μαθητές στην Αλβανία, καθώς στα βιβλία τους περιλαμβάνουν παραποιημένα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα σε Αναφορά που είχε καταθέσει επί του θέματος ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό: «Από πλευράς μας, έχουμε επανειλημμένως καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά πως η διαιώνιση της εθνικιστικής ρητορείας περί δήθεν «αλύτρωτων αλβανικών εδαφών» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιοχής, μέσα από τη διδακτέα ύλη με την οποία γαλουχούνται διαδοχικές γενιές αλβανών μαθητών υπονομεύει τις προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού, το οποίο είναι απαραίτητο για την έδραση των διμερών σχέσεων πάνω σε στέρεες βάσεις και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
            Οι δύο χώρες, έχουν συστήσει Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ως αντικείμενο την εξέταση του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων και τον εντοπισμό των σημείων εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, με τελικό σκοπό την αναθεώρησή τους. Στην εν λόγω Μεικτή Επιτροπή, από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
            Αποτελεί δεδηλωμένη η πρόθεσή μας η Μεικτή Επιτροπή να επιταχύνει το έργο της, προκειμένου να υπάρξουν σύντομα απτά αποτελέσματα, τα οποία θα αποτυπώνουν βασικές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση, η αποφυγή αναπαραγωγής αλυτρωτισμού και αρνητικών στερεοτύπων για τους γειτονικούς λαούς
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως η διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας εξυπηρετούνται μακροπρόθεσμα και από την καλλιέργεια στις νέες γενιές των αξιών αυτών, μέσα από τη διδακτέα ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας. Οι στόχοι, δε, αυτοί είναι αμφότεροι συνυφασμένοι με την ίδια την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε, στη βάση ευρωπαϊκών αξιών, προδιαγραφών και προτύπων».

Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου