Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ανακύκλωση: Μια πρόταση για την Ελλάδα - Του Γ. Μαραγκόπουλου πτυχιούχου μηχανικού


Έλαβα Πεμπτη, 09 Ιουνίου 2011, & Ώρα 03:0 Μ.μ
Από: ""Georgios Maragkopoulos" georgiosmara@gmail.com


Για την ημέρα περιβάλλοντος.

Πριν από λίγες ημέρες ήταν η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Το περιβάλλον μας αφορά όλους το ίδιο ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικών πεποιθήσεων. Το περιβάλλον είναι τα πάντα γύρω μας. Είναι η ίδια η φύση. Στην φύση που συντελούνται τρομακτικές αλλαγές σε μέγεθος και κλίμακα που είναι πέρα από τις ικανότητες ενός ανθρώπου για να αλλάξει. Οι κλιματικές αλλαγές συντελούνται σε όλο τον πλανήτη και διαπερνούν όλα τα σύνορα νοητά ή φυσικά. Δεν είναι πέρα από τις δυνατότητες μας όμως καταρχάς να τις περιορίσουμε και κατά δεύτερο λόγο να τις αντιστρέψουμε.
            Ο διαδρομή για να το επιτύχουμε αυτό θα είναι μακριά. Οι κλιματικές αλλαγές δεν μπορούν να αντιστραφούν σε μερικά χρόνια ή σε μερικές δεκάδες χρόνια. Γενιές ολόκληρες θα πρέπει να γαλουχηθούν με περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτό μπορεί να γίνει μονάχα μέσω της παιδείας. Όμως η μεγάλη προσπάθεια να μην γίνουν μη αντιστρέψιμες ζημίες γίνεται τώρα. Για να καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτή την μάχη επιβίωσης πρέπει να παλέψουν και να αλλάξουν πρώτα από όλα η σημερινές γενιές.
            Οι περισσότερες θεωρίες συμφωνούν στο ότι η κλιματική αλλαγή άρχισε μαζί με την βιομηχανική επανάσταση. Δυστυχώς το καταλάβαμε πάρα πολύ αργά. Τώρα οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι κατεπείγουσες. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας σε αυτή την μάχη είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα είναι πως θα αλλάξουμε εμείς νοοτροπία. Στην αλλαγή της νοοτροπίας απέναντι στο περιβάλλον μπορούμε να συμβάλουμε όλοι.
            Εδώ θα θέλαμε να ανοίξει στην χώρα μας μια σοβαρή συζήτηση με θέμα να δημιουργηθούν ιδιωτικές εταιρείες που θα λειτουργούν εργοστάσια ανακύκλωσης σκουπιδιών. Αυτές οι εταιρείες να αναλάβουν και το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών από τις πόλεις.
            Καταρχάς όλα τα απορρίμματα είναι υλικά που εμείς θεωρήσαμε ότι δεν μας χρειάζονται και έτσι και έτσι τα απορρίπτουμε από τα σπίτια μας. Μια ποσότητα οποιουδήποτε υλικού έχει κάποια χρηματική αξία. Αυτή την αξία την παρακρατούμε και την αξιοποιούμε μέσα από την ανακύκλωση. Έτσι όχι μονάχα κάνουμε καλό στο περιβάλλον αλλά και στην ίδια την οικονομία.
            Προτείνουμε το αυτονόητο. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα να λάβει επιχειρηματική μορφή έτσι ώστε να μπορέσει να προωθηθεί και να ριζώσει μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Έτσι θα γίνει ένας πολύ καλός νέος τομέας επιχειρηματικότητας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
            Η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι σήμερα υπόθεση των δήμων. Οι οδοκαθαριστές είναι όλοι τους υπάλληλοι των δήμων και επομένως του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επιπλέον ο κάθε δήμος είναι αναγκασμένος να αγοράζει ή να νοικιάζει απορριμματοφόρα και κάδους και να τα συντηρεί επαρκώς.  Επιπλέον οι δήμοι είναι αναγκασμένοι να υποστηρίζουν αυτή την δραστηριότητα γραμματειακά απασχολώντας υπαλλήλους. Αυτό το κόστος μπορεί να ματακυλισθεί στον ιδιωτικό τομέα κάνοντας το κράτος μικρότερο.
            Τα εργοστάσια ανακύκλωσης απορριμμάτων είναι μια καινοτομία με πολύ μέλλον ακόμη και στον τεχνολογικό τομέα. Αυτές τις μελλοντικές τεχνολογίες μπορούμε να τις διερευνήσουμε σε ελληνικά πανεπιστήμια και να τις εξάγουμε.
            Η δημόσια υγεία θα βελτιωθεί κατακόρυφα καθώς τα απορρίμματα δεν θα μένουν  στους δρόμους λόγω απεργιών. Η ανάγκη για ΧΥΤΑ θα εξαλειφθεί πλήρως. Το κυριότερο από όλα όμως είναι ότι θα κάνουμε ένα τεράστιο βήμα για την διάσωση του περιβάλλοντος.
            Τα παραπάνω όλα αποτελούν μια πρόταση. Η φιλοδοξία μας είναι αυτή η πρόταση να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί κατάλληλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου