Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Φήμες για πρόωρες εκλογές πυροδότησε η αναγγελία της είδησης για επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Τετάρτη, 15 Ιουνίου.



Θρυαλλίδα των εξελίξεων εκτιμάται ότι αποτέλεσε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Λιάνη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον πρωθυπουργό την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 13:00.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια εφ' όλης της ύλης, με επίκεντρο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις δρομολογημένες, ήδη, κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφισή του.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για την εμμονή του στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, καθώς και για τη στάση που τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο στο θέμα της συνεννόησης όσο και σχετικά με τη στάση που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν κατά τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή.
Είναι σημαντικό ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην ελληνική Βουλή, θα βαδίζουν παράλληλα με ορισμένες εξελίξεις που αφορούν στη χώρα, με συνεδριάσεις κοινοτικών οργάνων.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ενόψει συνεδριάσεις τουEurogroup και του Ecofin, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής, όπου θα κριθούν πολλά σημαντικά και κρίσιμα θέματα για το μέλλον της χώρας.
Προ των ευθυνών τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της μάχης που δίνεται για να σωθεί η χώρα.
Αν και στη δήλωση δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά, η δήλωση θεωρείται βέβαιο ότι είναι απόρροια της πράξης του βουλευτή Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Λιάνη, ο οποίος, νωρίτερα, είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να υποβάλει και την παραίτησή του από το κοινοβουλευτικό αξίωμα.
Με τη δήλωσή του ο εκπρόσωπος θέτει όλα τα μέλη της Κ.Ο. ενώπιον των ευθυνών τους, τονίζοντας πως όλοι, όπως και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε "εθνικά κρίσιμες αποφάσεις", προκειμένου να αποφευχθεί "μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας".
Τονίζει επίσης ότι "τις αποφάσεις τις παίρνουμε παραμερίζοντας επιμέρους αντιρρήσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος". Και "έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού".
Πιο αναλυτιά, την ώρα που οι απεργοί θα σφίγγουν τον κλοιό στη Βουλή και εντός του μεγάρου οι βουλευτές του θα σφυροκοπούν για μία ακόμη φορά το μεσοπρόθεσμο, ο πρωθυπουργός θα διαβαίνει την πόρτα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη 1μμ ακριβώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα επισημάνει στον Κ. Παπούλια, την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθούν οι εκλογές. Ακόμη και με τη μορφή υπερκομματικής κυβέρνησης. Για τον πρωθυπουργό, σημειώνουν οι συνεργάτες του, η συναίνεση έχει νόημα κυρίως μετά τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Στην εφαρμογή των μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων. Όμως, την ίδια ώρα, το ελληνικό πρόβλημα επιβαρύνεται από τη ρευστότητα στην ΕΕ και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό. Αλλά η Ελλάδα εκτός από λεφτά δεν έχει και χρόνο! Οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα. Αν τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα (σ.σ. σύνοδος κορυφής και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στα τέλη του Ιουνίου) τότε η χώρα, σε περίπτωση καταψήφισης, θα συρθεί σε εκλογές σε καθεστώς στάσης πληρωμών. Ένα ενδεχόμενο, που σύμφωνα με τους συνεργάτες του, πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία.
Στο πλαίσιο αυτό και μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος (σ.σ. 3 ή 10 Ιουλίου) εφόσον επιβεβαιωθεί η άρνηση στο μεσοπρόθεσμο. «Κάλπες τώρα για να αποφύγουμε τις εκλογές της χρεοκοπίας» είναι το σύνθημα όσων κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. Γιατί, η πραγματικότητα είναι αδήριτη. Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ έπεσε στους «155 και βλέπουμε». Αν συνυπολογιστεί η ρητή δήλωση του Α. Αθανασιάδη πως δε θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο η κυβερνητική πλειοψηφία πέφτει στις 154 ψήφους. Και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν μία στοίβα επιστολών από βουλευτές που καταφέρονται με σκληρά λόγια κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου και θέτουν προϋποθέσεις για τη στάση τους.
Προκειμένου να αναλάβει η κυβέρνηση και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει πέσει η ιδέα για δύο κινήσεις: πρώτον, να γίνει ο ανασχηματισμός τώρα και, δεύτερον, να γίνει η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου… τώρα! Ακόμη και με αυξημένη πλειοψηφία για να φύγει το βάρος από τους ώμους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Το τώρα για την ακρίβεια σημαίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής, ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει ότι οι έλληνες πληρώνουν τον λογαριασμό των δανεικών τους. Ο Γ. Παπανδρέου σκέφτεται σοβαρά το σενάριο, καθώς θέλει να κλείσει τα μέτωπα. «Όσο μένουν όλα ανοιχτά η οικονομία δεν πρόκειται να ορθοποδήσει» λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ετοιμάσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και εκτός ΠΑΣΟΚ, λιγότερων «κηπουρών», λιγότερων κορυφαίων και μερικών βουλευτών. Οι τελευταίοι είναι αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά των εξελίξεων, καθώς είναι η δική τους ψήφος αυτή που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις να συγκαλέσει άμεσα την κοινοβουλευτική ομάδα και, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη, να καλέσει όσους διαφωνούν να παραδώσουν τις έδρες τους στους επιλαχόντες! Για να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών.
Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι η υπόθεση της σωτηρίας της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση ενός ανδρός. Ούτε μίας κυβέρνησης. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Από την Ευρώπη ζητά να στείλει ένα ισχυρό σήμα στήριξης αποφασίζοντας στις 23 Ιουνίου τη συνέχιση των δανείων προς την Ελλάδας. Ώστε να πειστεί και το ΔΝΤ να δώσει την πέμπτη δόση, οι βουλευτές του να δώσουν τη ψήφο τους και οι αγορές να σταματήσουν να επενδύουν στην ελληνική χρεοκοπία. Η οποία δεν είναι πλέον ένα μακρινό ενδεχόμενο, αλλά μία πραγματικότητα. «Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για μισθούς, ούτε για συντάξεις» παραδέχονται οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και επισημαίνουν τον κίνδυνο η χώρα να συρθεί σε πολιτικές εξελίξεις σε καθεστώς στάσης πληρωμών. Από την άλλη, εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν. «Δε φθάσαμε ως εδώ για να παραδοθούμε αμαχητί» είναι το μήνυμα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου έχει κινητοποιήσει όλες τις επαφές του στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρηματικό. Στόχος του είναι να πείσει τους πάντες ότι η ελληνική χρεοκοπία θα επιβραδύνει την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση. Καθώς οι αγορές θα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους και να διασφαλίζουν όχι τις επενδύσεις τους, αλλά τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια. Η Ουάσιγκτον στηρίζει απόλυτα την Αθήνα. Μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα στη Γηραιά Ήπειρο, όπου οι ανταγωνισμού Βορά- Νότου, Δύσης και Ανατολής δυναμιτίζουν το κλίμα. Πάντως, αν χρειαστεί ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από τη σύνοδο κορυφής, ώστε να καθησυχάσει ηγέτες και λαούς.
Τα πάντα, όμως, θα κριθούν από τη σύνοδο κορυφής, όπου ο πρωθυπουργός θα πρέπει να «κερδίσει» περίπου άλλα 100 δις ευρώ και με όρους που δε θα ανακυκλώσουν το πρόβλημα χρέους της χώρας μας. Γιατί, δεκάδες στελέχη θεωρούν ότι Αθήνα και Βρυξέλλες επιμένουν σε μία αγωγή που δεν αποδίδει. Που πλήττει την αξιοπιστία και των δύο πλευρών συσσωρεύοντας κόστη για την ελληνική και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες που πληρώνουν χωρίς αντίκρισμα. Η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι για τον Γ. Παπανδρέου ένα θέμα που τον απασχολεί προσωπικά. Θυμάται ότι ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συμμετάσχει σε διαδηλώσεις. Και τώρα θέλει να επιστρέψει σε εκείνη την περίοδο ως πρωθυπουργός. Για αυτό μελετά το ενδεχόμενο να τους ζητήσει να στείλουν μια αντιπροσωπεία τους στη Βουλή. Να μιλήσουν με τον ίδιο και να απευθυνθούν στο σώμα των βουλευτών και στους αρχηγού της αντιπολίτευσης.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου