Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ομιλία Διονύση Αναστασίου στο Ιδρυτικό Συνέδριο


Ομιλία Διονύση Αναστασίου στο Ιδρυτικό Συνέδριο 

http://youtu.be/IAfudQgXy_M 







Κυρία Πρόεδρε,
κύριε Πρόεδρε,
κ. Βουλευτές,
Φίλες και Φίλοι Σύμμαχοι
Δυο λόγια για την Πολιτική Στρατηγική
Τι είναι Στρατηγική;
- Ότι κάνουμε για να κερδίσουμε μια μάχη, έναν πόλεμο.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα το οποίο επιβάλλεται να κάνουμε;
- Να αναγνωρίσουμε τον εχθρό.
Ποιος είναι ο εχθρός;
- Ο κακός μας εαυτός
Ποιος είναι αυτός;
- Αυτός ο οποίος σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, δεν επιτρέπει την συνεννόηση.
- Αυτός ο οποίος μιλά απαξιωτικά για τους ήρωες του 1821 χαρακτηρίζοντας τους αδαείς χωριάτες
Ο δεύτερος μεγάλος εχθρός φίλες και φίλοι σύμμαχοι είναι η άγνοια. Η άγνοια μεγάλου μέρους της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας για το τι πραγματικά σημαίνει φιλότιμο, αλληλεγγύη, φιλανθρωπία, αυτοθυσία, και να ανατριχιάζεις στο κάλεσμα για βοήθεια. Ορισμένοι άνθρωποι ανατριχιάζουν μόνο από το κρύο. Η άγνοια του ότι η ίδια Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο όχι μόνο η Ελλάδα.
Για να υπάρξει κάποτε μια ενωμένη Ευρώπη, χρειάζεται πολιτισμική σύγκληση. Τι είδους σύγκληση θα μπορούσε να είναι αυτή εκτός από μια σύγκληση περί την κλασσική παιδεία;
Μελετώντας λοιπόν στρατηγικά τα δεδομένα, αναγνωρίζοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας τις ευκαιρίες και τους κινδύνους θα έλεγε κανείς ότι δημιουργείται μια μοναδική ευκαιρία για την Πατρίδα μας. Οικοδόμηση ενός μοντέλου ανάπτυξης βασισμένης στην παιδεία. Συνεργασία με σχολές όλων των βαθμίδων, από το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και Πανεπιστημιακές σχολές καθώς και σχολές καλών τεχνών, από όλες τις χώρες της Ευρώπης κατά τούς καλοκαιρινούς μήνες.
Υποδομές φιλοξενίας υπάρχουν, οργάνωση και φαντασία χρειάζεται. Κατά την άποψη μου με αυτού του είδους την ανάπτυξη πετυχαίνουμε πολύπλευρα οφέλη. Αυξημένη πληρότητα ξενοδοχείων, ανάπτυξη νέων περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος πέρα από τους κλασικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων αλλά και άλλων λαών μέσα από την καθημερινή και επαφή για σοβαρά θέματα αλλά σε εύθυμο ανεπίσημο κλίμα. Εικάζω ότι μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών αυτής της κατηγορίας θα μετατρέπονταν σε ένθερμους φιλέλληνες. Όλοι οι άνθρωποι αναπολούν την παιδική – νεανική τους ηλικία με ιδιαίτερο τρόπο, τα μέρη στα οποία πήγαν, τους ανθρώπους που γνώρισαν, τις μυρωδιές του τόπου, ένα δέντρο, μια αυλή, μια παραλία, ένα εκκλησάκι....
Η δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο πιο συγκεκριμένα έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη. Ήταν και είναι αγαπημένος προορισμός και για Βρετανούς και για Ιταλούς.
Άποψή μου είναι ότι εάν διαχειριστούμε ως ευκαιρία αυτή την κρίση, τότε το ερώτημα δεν θα είναι εάν η Ευρώπη θα σώσει την Ελλάδα αλλά εάν η Ελλάδα θα σώσει την Ευρώπη.
...και αυτό είναι ανατροπή...
Ανατροπή στην Πράξη...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου