Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ομιλία Διονύση Αναστασίου στο 4ο Προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Πάτρα - Παιδεία και Μεταναστευτική Πολιτική



Έλαβα Κυριακή , 08 Μαΐου 2011, και  Ώρα 23:59 Μ.μ
 Από
Παιδεία και Μεταναστευτική Πολιτική 


Ομιλία Διονύση Αναστασίου στο 4ο Προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Πάτρα

Κυρία Πρόεδρε
Κύριοι Βουλευτές,
κύριε Ευρωβουλευτά,
κυρίες και κύριοι,
φίλοι, σύμμαχοι,
Η εισήγησή μου αφορά στην Μετανάστευση.  
Σαν οικονομολόγος και οπαδός του σύγχρονου ολιστικού μοντέλου ανάλυσης θεωρώ ότι το σημαντικό και επίκαιρο αυτό θέμα θα πρέπει να το προσεγγίσει κανείς μακροσκοπικά.
Σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος προσεγγίζεται σαν ένας από τους τέσσερις συντελεστές παραγωγής  (εργασία-φύση-κεφάλαιο-διοίκηση), είναι με άλλα λόγια απαραίτητο συστατικό (πόρος) για την παραγωγή οποιουδήποτε αγαθού στον πρωτογενή, δευτερογενή ή στον τομέα των υπηρεσιών.
Η μετανάστευση και τα προβλήματα τα οποία απορρέουν από αυτή (και για το άτομο ή τα άτομα που μετακινούνται αλλά και για την χώρα που υποδέχεται, για σύντομο ή μακρό διάστημα ή ακόμη και μόνιμα) ενδέχεται να είναι τεράστια.
Αυτό το οποίο βιώνουμε τελευταία στην Ελλάδα (η αθρόα, άναρχη, μαζική και ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών ) είναι ένα μέρος του προβλήματος.  (χώροι φιλοξενίας, συνθήκες υγιεινής - διαβίωσης, πολιτιστικές επιρροές, εθνική ασφάλεια και τα κόστη τα οποία συνεπάγονται).
Άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η ένταξη ατόμων ή ομάδων ατόμων στην Ελληνική οικονομία και μετέπειτα στην Ελληνική κοινωνία (μετά από μακρόχρονη παραμονή ή τα παιδιά μεταναστών τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα) σύμφωνα με τις γνώσεις, το ταλέντο και τις δεξιότητές τους.
Δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενός σύγχρονου κράτους στην απλή γραφειοκρατική διευθέτηση της μετακίνησης ανθρώπων από ένα μέρος σε ένα άλλο.  Δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται στην αστυνόμευση και στη διευθέτηση της μετακίνησης πληθυσμών σε αυτή τη χώρα την οποία ο Θεός ευλόγησε και έβαλε σε αυτό το σημείο στον πλανήτη.  Μια χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην Ευρώπη.  Ειδικότερα σήμερα λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών πολύ εύκολα επιλέγει κανείς να επιλέξει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για την Ευρώπη.
Μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα είναι η φυγή από την  Ελλήνων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.  Αυτό αποτελεί πολυεπίπεδη εθνική αιμορραγία.  (ποσοτική αλλά κυρίως ποιοτική) Θεωρώ, ότι στα επόμενα χρόνια και εφόσον οι πιέσεις στο εισόδημα των εξειδικευμένων εργαζομένων αλλά και του στελεχιακού δυναμικού συνεχιστούν, θα υπάρξει κύμα μετανάστευσης προς άλλες χώρες.  Σε αυτές τις ακραίες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε ή και θα βιώσουμε ο κίνδυνος να «αδειάσει» να μου επιτρέψετε να πω η χώρα απο το πολύτιμο αυτό κεφάλαιο είναι μεγάλος.  Θα πρέπει λοιπόν να διαχειριστούμε τους ανθρώπινους πόρους με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για την παραμονή του στην χώρα και συνεπώς την ενεργό παραγωγή – πλούτου για όλους.
Βεβαίως, αυτό δεν αφορά μόνο τους Έλληνες.  Εδώ αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά η παγκοσμιότητα της Ελλάδος. 
Μπορεί άραγε κανείς να σκεφτεί μια χώρα η οποία να συναρτάται στην παγκόσμια συνείδηση περισσότερο με την φιλοσοφία, την ιστορία, τα μαθηματικά, την ιατρική, , τις τέχνες, τα γράμματα; 

Γιατί λοιπόν η Ελλάδα αφού δεν είναι Κίνα, δεν έχει ένα δισεκατομμύριο τριακόσια εκατομμύρια πολίτες και δεν μπορεί να παράγει φθηνά, δεν έχει βιομηχανική παραγωγή, γιατί να μην γίνει το κέντρο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, μια Ελβετία της γνώσης;  Γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να υποβιβαστεί στο ρόλο του διασκεδαστή της Ευρώπης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέροντας υπηρεσίες μαζικού τουρισμού οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι και χαμηλής ποιότητας;
Πώς μπορεί κανείς να μιλά για μεταναστευτική πολιτική χωρίς να λάβει υπόψιν του όλα αυτά; 
Αυτές τις απόψεις θα καταθέσω με υπόμνημα στο προεδρείο σας.. Αυτά ζητά να ακούσει ο κόσμος, αυτά θέλει.  Νέες ιδέες, ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης της χώρας. Μικρότερο κράτος το οποίο να παράγει περισσότερο.  Να απελευθερωθούν οι δυνάμεις που παράγουν. 

Δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να δημιουργήσει, για τον διπλανό του για την οικογένεια του πρωτίστως και θα πρέπει να το πούμε αυτό, να ζητά σας ζητιάνος να βρει πατρίδα σε αυτό τον πλανήτη.  Σε ένα πλανήτη ο οποίος δεν μπορεί σχεδόν να λειτουργήσει πλέον.  Προβλήματα παντού, στο περιβάλλον στους πόρους, στο νερό, το υπ αριθμόν ένα αγαθό μαζί με τον αέρα.  Αυτή «φυγή» λοιπόν των πληθυσμών, αντί να λύνει δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα.   Διακόσια εκατομμύρια είναι οι μετανάστες σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου εβδομήντα στην Ευρώπη.   Θα πρέπει λοιπόν να προσδώσουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά στην μετανάστευση. 
Εμείς μπορούμε να καταθέσουμε προτάσεις βιώσιμες, σύντομες,  χωρίς αγκυλώσεις, χαμηλού κυρίως κόστους.  Ακόμη και κάτω από τις παρούσες αρνητικές συγκυρίες νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ
Διονύσης Α. Αναστασίου 
Οικονομολόγος, BSBA, MBA
RMU - PA, USA


4ο Προσυνέδριο - Πάτρα
Παιδεία και Μεταναστευτική Πολιτική - Περιφερειακή Ανάπτυξη Δυτικής Ελλάδας
Σάββατο 16 Απριλίου 2011, ώρα έναρξης 10:00

Δημοτική αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12-14)  


Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Συμμάχους & Συμμαχήτριες

Με τιμή και εκτίμηση,


Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki) http://www.facebook.com/profile.php?id=100000607618486

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου