Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο Ιδρυτικό Συνέδριο ΟΑΚΑ 28/5/11




Ομιλία Γ. Κοντογιάννη στο Ιδρυτικό Συνέδριο http://youtu.be/nL7pjfxL8Yc 






Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, σύμμαχοι στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι. Μιας Ελλάδας που θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες που ζυμώθηκαν μέσα στην πανάρχαια ιστορία μας, με τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Μιας Ελλάδας που θα στηρίζεται σε αρχές όπως η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η εντιμότητα και η ηθική στο δημόσιο βίο, τις οποίες τις τελευταίες δεκαετίες ξεχάσαμε και χλευάσαμε, αφού προτάξαμε όλα εκείνα που υπηρετούσαν το κόμμα και όχι την πατρίδα, το προσωπικό και όχι το κοινό συμφέρον.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, αφήνουμε πίσω το αρρωστημένο χθες που ευθύνεται για τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνει η χώρα. Αφήνουμε πίσω όλα όσα μας πλήγωσαν.
Είμαστε εδώ, παρόντες στη μάχη για τη νέα Ελλάδα. Σε μια Συμμαχία για την Ελλάδα. Είμαστε εδώ, παρόντες στη μάχη για να αγωνιστούμε για τα συμφέροντα των Ελλήνων. Είμαστε εδώ, παρόντες για να κάνουμε πράξη την ανατροπή... την ανατροπή του θλιβερού και σάπιου παρελθόντος. Είμαστε εδώ, για να προτείνουμε λύσεις, ρεαλιστικές, λύσεις υλοποιήσιμες, λύσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα για να βγει από το αδιέξοδο.
Γνωρίζετε καλά από τη στάση όλων μας, ότι δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Παραμερίζουμε το εγώ και προβάλουμε το εμείς, επιδιώκοντας την εθνική συνεννόηση. Τώρα, η στάση μας δικαιώνεται από τις εξελίξεις.
Πριν από έξι μήνες παραιτούμενος από το βήμα της Βουλής, από τη Νέα Δημοκρατία, είχα επισημάνει ότι πρέπει πάνω από το κομματικό και προσωπικό συμφέρον να θέτουμε το εθνικό συμφέρον.
Δυστυχώς ούτε τότε, ούτε τώρα το πράττει η Αξιωματική Αντιπολίτευση με αποτέλεσμα αυτή που ήταν το κατ΄ εξοχήν πατριωτικό και ευρωπαϊκό κόμμα, σήμερα να εξελίσσεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Αν ήταν στη θέση του Αντώνη Σαμαρά χθες ο μεγάλος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ποια στάση θα κρατούσε; Τι θα έβαζε πιο πάνω; Την πατρίδα ή το κομματικό συμφέρον; Δυστυχώς η σημερινή ηγεσία της ΝΔ κρύβει την πολιτική της γύμνια πίσω από μια καιροσκοπική και λαϊκίστικη αντιμνημονιακή πολιτική.
Λες και το δίλημμα είναι ναι ή όχι στο μνημόνιο... Είναι τραγικό ότι ακόμα και τώρα κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το πραγματικό δίλημμα είναι ναι ή όχι στη σωτηρία της χώρας.
Τον πολίτη που κινδυνεύει δεν τον ενδιαφέρει ποιος και γιατί θα υποστεί το πολιτικό κόστος. Τον ενδιαφέρει μόνο η σωτηρία της χώρας. Το πολιτικό κόστος πρέπει να το υποστούμε εμείς οι πολιτικοί γιατί εμείς έχουμε την ευθύνη για τη δημιουργία της σημερινής κρίσης.
Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε ότι η κρίση που περνάει η χώρα είναι πολιτική και η εθνική συνεννόηση, που εμείς πρώτοι προτείναμε, είναι η τελευταία ελπίδα του πολιτικού συστήματος να σώσει την αξιοπιστία του.
Στις προτάσεις που καταθέτουμε προτάσσουμε τη λογική. Αυτονόητα και λογικά πράγματα προτείνουμε, τα οποία, δυστυχώς, κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε την τόλμη να τα υλοποιήσει. Και κυρίως δεν έχει την τόλμη να τα υλοποιήσει η παρούσα Κυβέρνηση της οποίας η απραξία, η ατολμία και η ανικανότητά της να εφαρμόσει ακόμα και τους νόμους που ή ίδια ψηφίζει, την αναδεικνύει στη χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση.
Για να προχωρήσουμε μπροστά, για να συμφωνήσουμε σε λύσεις πρέπει πρώτα απ' όλα να ανατρέψουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς και τις αντιλήψεις που υιοθετήσαμε ως λαός από το 1981 και μετά.
Ανατροπή στην πράξη είναι το σύνθημά μας και θα το κάνουμε τρόπο ζωής.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φαίνεται η μοίρα της Ελλάδος, σε θετικά και αρνητικά, είναι δεμένη με το τελευταίο τριήμερο του Μαΐου.
Πριν από 558 χρόνια, μια μέρα σαν την αυριανή, ο ελληνισμός πλήρωνε το κόστος της αφροσύνης, της μικροψυχίας και της έλλειψης λογικής.
Ήταν 29 Μαΐου 1453... Πριν από 32 χρόνια, σαν σήμερα, 28 Μαΐου, ένας μεγάλος οραματιστής και ρεαλιστής, ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, έβαζε την υπογραφή του για είσοδο της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ. Χθες, 27 Μαΐου, μια ομάδα πολιτικών αρχηγών που από την ιστορία θα κριθούν ως κατώτεροι των περιστάσεων, είπαν όχι στην εθνική συνεννόηση, σπρώχνοντας την Ελλάδα στον γκρεμό.
Ε, όχι. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιστρέψουμε άλλο την κυριαρχία του λαϊκισμού. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η εθνικά επικίνδυνη πρακτική κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί να θέτουν τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της πατρίδας. Δεν θα επιτρέψουμε σε Έλληνες να επιδιώκουν την πολιτική τους επιβίωση επί των ερειπίων της χώρας.
Σήμερα, εδώ, ένα κόμμα κάνει τα πρώτα του ουσιαστικά βήματα. Το κόμμα το οποίο θα αφήσει το θετικό στίγμα του στο μέλλον αυτού του τόπου και θα ανοίξει ορίζοντες για ένα καλύτερο αύριο. Το κόμμα της ελπίδας και της προοπτικής, η Δημοκρατική Συμμαχία. Το κόμμα που με ηγέτη την Ντόρα Μπακογιάννη, θα κάνει πράξη την ανατροπή του χθες, θα επιτύχει την εθνική συνεννόηση και θα ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επανάσταση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Την επανάσταση της κοινής λογικής. Αυτήν την επανάσταση της κοινής λογικής σας καλώ να ξεκινήσουμε από εδώ και να την μεταλαμπαδεύσουμε απ' άκρου εις άκρον σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτή η επανάσταση θα κάνει το κόμμα μας ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στις επόμενες εκλογές και στη συνέχεια κίνημα εξουσίας.
Μαζί μπορούμε να το πετύχουμε. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα της πατρίδας μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου