Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ομιλία Κ. Κιλτίδη στο Ιδρυτικό Συνέδριο ΟΑΚΑ 28/5/11


Ομιλία Κ. Κιλτίδη στο Ιδρυτικό Συνέδριο







Όταν το 1946 η Πατρίδα μας δοκιμαζόταν, ο μέγας φιλέλληνας Γάλλος ποιητής Rene΄Chare βαθύτατα θλιμμένος απευθύνθηκε προς την Ελλάδα με τον «ύμνο του σε χαμηλή φωνή». Εκεί λέει χαρακτηριστικά: «...οι θεραπευτές σου, οι σωτήρες σου είναι μέσα στο λαό σου και υγεία σου είναι το δίκιο σου». Σ΄ αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή επομένως, εμείς πρέπει να σώσουμε την πατρίδα μας και να προστατέψουμε τον λαό μας. Κι΄ αυτό θα γίνει αν, όπως προτρέπει ο Βολταίρος, «καλλιεργήσουμε τον κήπο μας», που δεν είναι άλλος από τον πολιτισμό και τις ιδέες μας.
Η πολιτική ανατροπή και η αναγέννηση έπεται, ακολουθεί την πολιτιστική και των ιδεών, όπως ο Ιταλός σοσιαλιστής διανοούμενος Gramsi έχει διατυπώσει προ δεκαετιών. Αυτό επιχειρεί η Δημοκρατική Συμμαχία, σε μια περίοδο που δεν προσφέρεται για δημιουργία κομμάτων, αλλά που είμαστε όμως αποφασισμένοι να φέρουμε το νέο σε περιεχόμενο και οργάνωση. Γνωρίζοντας πολύ καλά αυτό που ο Lebon έχει προσδιορίσει καταλυτικά, ότι οι ιδέες και οι αρχές προσαρμόζονται νομοτελειακά, αναλόγως της χώρας και του λαού.
Είμαστε κίνημα πατριωτών-δημοκρατών και αυθεντικά φιλελευθέρων. Ένας είναι ο φιλελευθερισμός, ο γνήσιος φιλελευθερισμός. Προφανώς σε μεγάλη χώρα και βιομηχανική, έχει γνωρίσματα ανοικτά και εξωστρεφή επιθετικά και είναι πολύ φυσικό σε μικρή χώρα να «αναγκάζεται» να προσδιορισθεί προστατευτικά. Οι έλληνες όμως πολιτικά, κατά την κοσμοθεώρησή τους, είναι ούτως ή άλλως κατά το φρόνημα ελεύθεροι. Έχοντας αυτή την παρακαταθήκη, με ισονομία και ασφάλεια θα δημιουργήσουμε πλαίσιο αρχών και αξιών και θα δώσουμε το νέο που έχει ανάγκη η πατρίδα μας και ο λαός μας.
Γράφουμε στα κείμενά μας ότι η «Συμμαχία», έχει Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Νιώθω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω ότι εμείς είμαστε η ταυτότητα της Ευρώπης και είμαστε ουσία Ευρωπαίοι. Εμείς χαρίσαμε το όνομα, από τον γενέθλιο τόπο μου, την αρχαία Ευρωπό του Κιλκίς και τον επιθετικό προσδιορισμό του Ευρωπαίου πολίτη.
Συμμαχητές!
Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, σχολεία πολιτικής δεν υπάρχουν. Είναι τα κόμματα και οι αγώνες που φτιάχνουν τους πολιτικούς. Όταν τα κόμματα εκφυλλισθούν, από τα παλαιά γεννιέται το νέο. Μ΄ αυτή την διαδικασία γεννήθηκε και αναπτύσσεται η κοινωνική «Συμμαχία» των ελλήνων πολιτών.
Σήμερα ψεύδονται, όσοι απευθύνονται σ΄ εσάς με την καραμέλα της ανάπτυξης. Είναι ανάγκη να δώσουμε τον αγώνα της σωτηρίας. Να ισορροπήσουμε, να διατηρήσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας και την κοινωνική συνοχή.
Κατόπιν, να σχεδιάσουμε σε νέα θεμέλια την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Εμείς, αλλά και εξ ονόματος της Προέδρου μας, κ. Μπακογιάννη, απευθύνουμε πρόκληση προς όσους κρίνουν και επικρίνουν κακόβουλα και κακόπιστα.
Προφανώς και όλοι έχουμε την ελάχιστη συλλογική πολιτική συνευθύνη. Αλλά ο πολιτικός κρίνεται κυρίαρχα από τα αποτελέσματα που έφερε, όταν άσκησε εκτελεστικά καθήκοντα και αρμοδιότητες. Τι δεν έπραξε σωστά η Πρόεδρος ως Δήμαρχος Αθηναίων και ως υπερήφανη Υπουργός Εξωτερικών; Όπως συνέβη με τον Βενιζέλο, τον Καραμανλή και τον Μητσοτάκη έτσι θα γίνει και με την Ντόρα Μπακογιάννη. Από το παλαιό θα΄ ρθει το νέο.
Συμμαχητές! Διακηρύττουμε στο συνέδριό μας την ΄΄Ανατροπή΄΄ στην πράξη και είμαστε αποφασισμένοι για την ΄΄Αναγέννηση΄΄ τώρα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου