Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Ομιλία Γ. Αναστασόπουλου στην ημερίδα για το περιβάλλον στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης 07/05/2011

Έλαβα Κυριακή , 08 Μαΐου 2011, & Ώρα 20:13 Μ.μ

Από:

Εισήγηση του Γ. Αναστασόπουλου, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου για το Περιβάλλον, Αγ. Νικόλαος, Κρήτη 
Σμιλεύοντας την άνοιξη των παιδιών μας - Μια πρόταση για το Περιβάλλον
 του Δρ. Γεωργίου Αναστασόπουλου,
Γενικού Δντή της Δημοκρατικής Συμμαχίας

 «Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις
και ή πας να παίξεις τρικυμία ή πνίγεσαι.»
Ο. Ελύτης

Αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ πρόκληση για κάθε οργανωμένη κοινωνία η συνειδητοποίηση του ότι το περιβάλλον και κατ’ επέκταση οι φυσικοί πόροι δεν αποτελούν προσωπική ιδιοκτησία μας αλλά μια διαχρονική κληρονομιά την οποία παραλάβαμε από τους παππούδες μας και τους γονείς μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. 
Η διαχείρισή του λοιπόν πρέπει να γίνεται με σύνεση και φροντίδα και προπαντός με φειδώ. Πρακτικά, η ωριμότητα με την οποία μια κοινωνία αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική διαχείριση και τη διαχείριση των φυσικών πόρων αποτελεί δείκτη της ευρύτερης ηθικής εξύψωσης και προόδου της.
Τούτη,μάλιστα, την περίοδο που διανύουμε, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τώρα ακριβώς συνειδητοποιούμε τη σημασία της ηθικής ντομπροσύνης σε όλα τα επίπεδασυμπεριφοράς μας. Τώρα κατανοούμεπως μια έμμονα ηθική στάση στα καθημερινά μας ζητήματα, θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.
Είναι δε το Περιβαλλοντικό, ένα κατεξοχήν ηθικό πρόβλημα, αφού μυωπικότατα μετακυλύουμε στα παιδιά μας (όπως κατ’ αναλογία πράττουμε και στην οικονομία) το κόστος για το ξεβρόμισμα του αέρα, των νερών και των χωραφιών μας. Υποθηκεύουμε την υγεία και την ασφάλειά τους, για να μπορούμε εμείς να “περνάμε καλά σήμερα”.
Μέσα στην ύφεση, μάλιστα, που βιώνουμε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής σε λογικές περιβαλλοντικής αδιαφορίας με πρόσχημα την οικονομική δυσπραγία. Η Δημοκρατική Συμμαχία εμφατικά τονίζει πως είναι τώρα η στιγμή που πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να υπερασπιστούμε πολιτικές διαχείρισης φυσικών πόρων που χαρακτηρίζονται από:
-Σύνεση,
- άριστο προγραμματισμό,
- προσεκτική ανάλυση επικινδυνότητας και
- σώφρονα διαχείριση.
Η ιστορία δείχνει πως τα εκάστοτε κοινωνικά ρεύματα ξεκινούν από την κοινωνία και συμπαρασύρουν τις πολιτικές ηγεσίες.  Έτσι και στο πεδίο της περιβαλλοντικής διαχείρισης και της διαχείρισης φυσικών πόρων, στη Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύουμε πως σε πρώτο επίπεδο ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, σε δεύτερο επίπεδο ως επιχειρήσεις και σε τρίτο επίπεδο ως πολιτεία, έχουμε την ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση να υιοθετήσουμε φιλο-περιβαλλοντική βιοτροπία (lifestyle), που, μεταξύ άλλων, να χαρακτηρίζεται από:
– Συνειδητή μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, και προώθηση λογικών εξοικονόμησης ενέργειας.
– Επιλογή για καθημερινή χρήση τεχνολογικών εφαρμογών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
– Αποφασιστική μείωση κατανάλωσης του πολύτιμου νερού, μέσω του εξορθολογισμού των αρδεύσεων, αλλά και μέσω έξυπνων συστημάτων ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων υδάτων.
– Έξυπνη διαχείρισηκαι ανακύκλωση (πχ συσκευασιών) στο σπίτι μας: Είναι πολύ οικονομικότερο για την Κοινότητά μας απ’ ό,τι οι δαπανηρότατοι ΧΥΤΑ.
Σημειώστε ότι όλες ετούτες οι πράξεις επιβάλλονται και απ’ την κρίση, για λόγους οικονομίας – κι έχουν ως απλή παρενέργεια την Περιβαλλοντική βελτίωση!
Κι η λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”; Είναι άραγε τώρα ευκαιρία να την προωθήσουμε; Ή μήπως είναι “πράσιν’ άλογα” ;
Η απάντηση (όπως και σε όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά ερωτήματα) εξαρτάται απ’ τις αξίες και τις συμπεριφορές των μελών της κοινωνίας μας.
Αποτελεί θέση του κινήματος των πολιτών που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμμαχία πως:
·         Δεν ανεχόμαστε άλλο την εμφανέστατα ψευδή κοστολόγηση της θερμικής ενέργειας –βλέπουμε μπροστά μας το κατακλυσμιαίο κόστος της κλιματικής αλλαγής– και προτιμάμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
·         Δεν ανεχόμαστε μονοπωλιακές λογικές «καλοθρεμμένων» συνδικαλιστικών οργάνων, που μετατρέπονται σε τιμητές συντεχνιακών λογικών εγκλωβίζοντας το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στις ρυπογόνες λιγνιτικές επιλογές τους, σε επιλογές που επιδοτούνται από το υστέρημα των φορολογουμένων εις όφελος των πεπερασμένων μετόχων του συγκεκριμένων κρατικών μονοπωλίων.
·         Δεν ανεχόμαστε την κυβερνητική πολιτική που θυσιάζει την όποια «πράσινη ανάπτυξη»  για να μην θίξει τα συμφέροντα του βαθέως κράτους, που απαρτίζει ο στρατός των αργόμισθων αφισοκολλητών τους.
Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει την συστηματική προσήλωση στους περιβαλλοντικούς στόχους, που η χώρα μας έχει αποδεχθεί μέσω των διεθνών συμφωνιών, με την εφαρμογή ριζοσπαστικών αναπτυξιακών προτάσεων που θα προκρίνουν:
– Ανασχεδιασμό της εθνικής πολιτικής για την ενέργεια μέσω της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των ενδιαμέσων λειτουργικών επιπέδων παραγωγής, διανομής και ρύθμισης.
– Αξιοποίηση της γεωφυσικής θέσης της χώρας και της συνεπακόλουθης ηλιοφάνειας με την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω φορολογικών κινήτρων, όχι μόνο σε επίπεδο τελικού χρήστη αλλά κυρίως σε επίπεδο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό.
– Αξιοποίηση καινοτόμων ενεργειακών πηγών όπως η γεωθερμική με την κινητοποίηση ανεξάρτητων επενδυτικών σχεδίων που θα αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες αυτές πηγές εθνικού πλούτου.
– Μετατροπή της πατρίδας μας σε πρωτοποριακό κέντρο παροχής ανεξάρτητης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχευση την αξιοποίηση των γεωφυσικών μας πλεονεκτημάτων ως ένα πρακτικό πεδίο εργαστηριακής άσκησης συναφών εφηρμοσμένων τεχνολογιών.
– Εισαγωγή συστημάτων διαχείρισης δασών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την προστασία αλλά και οικονομική διαχείριση των εθνικών μας δρυμών.
– Εισαγωγή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σε όλους τους φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς που θα παραμείνουν στον δημόσιο τομέα.
– Ενθάρρυνση, μέσω φορολογικών κινήτρων, εισαγωγής συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα στον ιδιωτικό τομέα.
Λύσεις υπάρχουν.
Αυτό που αναζητείται είναι ο σεβασμός.
Αυτό που αναζητείται είναι η σύνεση.
Αυτό που αναζητείται είναι η κοινή λογική.
Αυτό που αναζητείται είναι μια διέξοδος.
Η Δημοκρατική Συμμαχία δηλώνει παρούσα!
Εμείς, πιστεύουμε ότι ηΚοινωνία μας είναι πλέον ώριμη να προωθήσειμια ριζοσπαστική περιβαλλοντική πολιτική. Με σεβασμό στη φύση, με σεβασμό στο περιβάλλον μα κυρίως με σεβασμό στο μέλλον των παιδιών μας.


Άγιο Νικόλαο Κρήτης (ξενοδοχείο «MIRAMARE») περιοχή Γαργαδόρος ημερίδα με θέμα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Προβολή Miramare Hotel σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου