Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη για το φορολογικό νομοσχέδιο Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2011



Ομιλία Ν. Μπακογιάννη για το φορολογικό νομοσχέδιο




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναρωτιόμουν χθες, βλέποντας τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων τι θα σκεφτόταν ένας απλός πολίτης, ο οποίος αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να μείνει άνεργος ή ένας απλός πολίτης, ο οποίος είναι μικρός επιχειρηματίας και χάνεται ή ένα απλός πολίτης, ο οποίος είναι αγρότης και δεν ξέρει που θα ξημερώσει το αύριο παρακολουθώντας τη Βουλή των Ελλήνων, όπου θα ζήλευε και ο μακαρίτης ο Ιονέσκο αυτό το θέατρο του παραλόγου, το οποίο παίχτηκε εδώ.

Από τη μια μεριά η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη νίκη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους στόχους που πέτυχε και από την άλλη μεριά η Αντιπολίτευση να θεωρεί ότι τίποτα απολύτως δε συνέβη και τίποτα δεν άλλαξε από την τελευταία απόφαση των Βρυξελών.

Σκεφτόμουν ότι κανένας, πλέον, σήμερα σε αυτή τη Βουλή δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όλοι ξέρουμε ότι η Ευρώπη θα μας στηρίξει. Όλοι ξέρουμε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει. Αλλά όλοι, επίσης, ξέρουμε ότι θα σωθούμε μόνοι μας. Και θα σωθούμε παίρνοντας εμείς τις αποφάσεις, τις αποφάσεις για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποφάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα και να εφαρμοστούν πάρα πολύ γρήγορα. Δυστυχώς, προς αυτήν την κατεύθυνση δεν προχωράει τίποτα, διότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται να συγκρουστεί με τα σπλάχνα του, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και από την άλλη μεριά τα έσοδα. Πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα.

Από το πρώτο νομοσχέδιο που φέρατε, κύριε Υπουργέ, σας είχα πει -και επαναλαμβάνω- ότι το νομοσχέδιο ήταν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Από τότε έχουν περάσει επτά νομοσχέδια και είναι όλα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένας, ο οποίος να ισχυρίζεται ότι τα έσοδα ανεβαίνουν.

Αντίθετα, η θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων κάθε μέρα σφίγγει. Πώς θα ανέβουν τα έσοδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Πώς μπορούμε να ανεβάσουμε τα έσοδα με αυτό, το οποίο παρουσίασε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ στη Βουλή. Είναι δυνατόν να έχουμε βγάλει δεκατέσσερα κιλά χαρτί και να προσπαθούμε να πείσουμε ότι έχουμε μία ελπίδα να εισπράξουμε έσοδα από τον Έλληνα φορολογούμενο; Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Πώς θα παταχθεί η φοροδιαφυγή; Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τώρα αποτύχατε και αποτύχατε παταγωδώς. Γιατί αποτύχατε;

Αποτύχατε, πρώτον, λόγω ενός εξαιρετικά διεφθαρμένου μηχανισμού. Τι κάνετε με αυτόν τον μηχανισμό; Δεν κάνετε απολύτως τίποτα, παρά μόνο τον ενισχύετε. Τώρα φέρνετε καπέλο ένα πρόσθετο μηχανισμό. Ο πρόσθετος μηχανισμός σας λέω ότι σε τρεις μήνες θα έχει πλήρως διαφθαρεί. Αυτός δε, ο πρόσθετος μηχανισμός, τον οποίο δημιουργείτε θα έχει τη δυνατότητα να πάει ανθρώπους μέχρι και για κακούργημα στη φυλακή. Δηλαδή, περίπου ορίζει ο νόμος –το είπα και στην Επιτροπή, αλλά δεν αντέχω να μην το ξαναπώ- είκοσι χρόνια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είκοσι χρόνια πήρε ο Κουφοντίνας επειδή δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη. Το ίδιο είναι; Είναι ποτέ δυνατόν να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, να προσπαθούμε κάθε μέρα να προσθέσουμε αυστηρότερους νόμους, αλλά να μην εφαρμόζεται κανένας;

Δεν γνωρίζετε εσείς, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα η αναλογία είναι εξήντα-σαράντα; Εξήντα παίρνει ο εφοριακός και σαράντα εάν –με τις καλύτερες προϋποθέσεις- θα καταλήξει στο κράτος. Είναι ποτέ δυνατόν να μη συμφωνούμε σήμερα –το είπε πριν ο κ. Κρεμαστινός ευγενικά διότι είναι Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τι να κάνει ο άνθρωπος, θα το πω εγώ λίγο πιο χοντρά μήπως συνεννοηθούμε εδώ μέσα- ότι δεν υπάρχει ούτε ένας από εμάς, ο οποίος να μη γνωρίζει ότι αυτοί οι φορολογικοί συντελεστές δεν μπορούν να έχουν κανενός είδους επιτυχία στα έσοδα; Και δεν υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει ότι αυτή η αστάθεια του φορολογικού συστήματος δε θα φέρει κανένα, μα κανένα επενδυτή στην Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι δεν είναι τρελοί οι επενδυτές. Δεν μπορεί να βρίσκονται σε μια χώρα, στην οποία να ψηφίζονται σε δέκα οχτώ μήνες οχτώ φορολογικά νομοσχέδια και να γνωρίζουν ότι θα ψηφιστούν άλλα τόσα, γιατί κάθε λίγο και λιγάκι όταν η Κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στην Τρόικα θα ξαναλλάζει το νόμο.

Κατά την άποψή μου μία είναι η διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα και αυτό θα είναι επιτυχία για την Κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει εγώ, επισκεπτόμενη τον κ. Ρεν τη Δευτέρα θα το πω με όση δύναμη διαθέτω: Πρέπει να συμφωνήσετε με την Τρόικα για πλήρη αλλαγή του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα και να τους πείσετε ότι αυτό το φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να πετύχει. Και επειδή δεν μπορεί να πετύχει πρέπει, πρώτον, να αλλάξουν οι συντελεστές. Δεύτερον, να είναι εξαιρετικά απλό το φορολογικό σύστημα, διότι το περίπλοκο φορολογικό σύστημα απλώς ενθαρρύνει αυτούς, οι οποίοι θέλουν να τα πάρουν από τον Έλληνα φορολογούμενο. Το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό και πρέπει να μειώνει την επαφή εφόρου και φορολογούμενου στο μίνιμουμ δυνατό. Αυτά πρέπει να τα ξεκαθαρίσετε. Και μπορείτε να το κάνετε, διότι η αποτυχία είναι βέβαιη. Έχετε επιχείρημα. Μπορείτε να τους πείτε: «Αυτό, το οποίο συμβαίνει σήμερα μετά βεβαιότητας θα αποτύχει. Συμφωνείστε μαζί μας να αλλάξουμε, να κάνουμε αυτήν τη φορολογική επανάσταση, η οποία είναι αναγκαία».

Δείτε την Κύπρο. Η Κύπρος από τότε που έκανε αυτήν τη φορολογική επανάσταση έχει έσοδα και έφερε και επιχειρήσεις και δούλεψε και αναπτυξιακά ο φορολογικός της νόμος. Και τότε είχαν κόντρες, είχαν αμφιβολίες, αλλά μπόρεσε τελικώς αυτός ο νόμος να προχωρήσει και να προχωρήσει κυρίως αναπτυξιακά.

Δεν έχετε λεφτά να δώσετε επιδοτήσεις. Δεν έχετε λεφτά να κάνετε τίποτα από όλα αυτά. Αλλά και με αυτό το νομοσχέδιο φορολογείτε ερήμην της αγοράς. Σας έκανε μία πρόταση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο μου την είπε και εμένα και είναι το αυγό του Κολόμβου. Σας είπα ένα απλό πράγμα: Επειδή δεν μπορούν οι φορολογούμενοι κάθε λίγο και λιγάκι όταν έχουν επτάμηνες επιταγές να πηγαίνουν κατηγορούμενοι, γιατί δεν έχουν εισπράξει το ΦΠΑ, να βάλετε μέσα στο νόμο ότι ο ΦΠΑ θα κατατίθεται με τραπεζική επιταγή εκτός του ποσού, το οποίο χρωστάει, να πάρει και ο έμπορος το εμπορικό του ρίσκο, αλλά να υποχρεώνεται να πληρώσει το ΦΠΑ και να μην περιμένει τις επιταγές. Ούτε αυτό δεν κάνατε.

Καταφέρατε στην αγορά του καπνού να φέρετε τα πάνω κάτω, να καταστρέψετε χιλιάδες ανθρώπους, από τους περιπτερούχους μέχρι τους κεντρικούς εμπόρους. Πού θα πάει αυτό, κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το έχω πει πολλές φορές: Υπάρχει μια Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μέχρι το 2013 να την ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο. Αυτή η Ευρωπαϊκή Οδηγία λέει ότι πρέπει να πληρώνει το κράτος μέσα σε τριάντα μέρες και τα νοσοκομειακά μέσα σε εξήντα ημέρες.

Κύριε Υπουργέ, οφείλετε να πάτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτήν την Ευρωπαϊκή Οδηγία να την ενσωματώσετε. Είναι αδύνατον να εισπράξει κάνεις φόρους από τους πολίτες όταν ο ίδιος είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής. Είναι αδύνατον να περιμένετε να πληρώσουν οι εργολήπτες τους φόρους τους που ήταν χθες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όταν εσείς τους χρωστάτε τα λεφτά που τους χρωστάτε. Πρέπει κάποια στιγμή η αξιοπιστία του κράτους να επανέλθει. Και για να επανέλθει η αξιοπιστία του κράτους πάρτε την Ευρωπαϊκή Οδηγία, ενσωματώστε τη στο ελληνικό δίκαιο, συμφωνήστε με τον κ. Ρεν ότι θα τα πληρώσετε και ξεκινήστε με άλλη βάση. Άλλως πώς, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Μπορεί να πήραμε μια μικρή ανάσα από την Ευρώπη, αλλά το βουνό είναι μπροστά μας και φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε με τη λογική, την οποία η Κυβέρνησή σας έχει.

Ευχαριστώ πολύ.

Ομιλία Ν. Μπακογιάννη για το φορολογικό νομοσχέδιο





Χρήστος Α. Κατσαρός -Ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας


Χρήστος Α. Κατσαρός -Ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Ψηφιακή φωτογραφία 21 Νοεμβρίου 2010 και ώρα: 09:51 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου