Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 1ο Προσυνέδριο

Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη στο 1ο Προσυνέδριο_1ο





...............................................................................

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 1ο Προσυνέδριο (Α) ακολούθουν αλλά δυο 10λεπτά


Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 1ο Προσυνέδριο (Β)



Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη στο 1ο Προσυνέδριο (Γ)



Φίλες και φίλοι,

Σύμμαχοι,

Χαιρετίζω την εντυπωσιακή, την γεμάτη παλμό συμμετοχή σας στο πρώτο Προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Είναι σημάδι ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον του τόπου, σε μια εποχή γενικευμένης απαξίωσης της πολιτικής η προσέλευση, η αποφασιστικότητα, ο ενθουσιασμός σας για ένα θεματικό προσυνέδριο, όπως το σημερινό.

Σας ευχαριστώ!

Σας ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου και σας δίνω μιαν υπόσχεση:

Η μικρή αλλά δυνατή φλόγα που ανάψαμε στο Γουδί, πριν από μόλις τέσσερις μήνες, θα βάλει σιγά-σιγά φωτιά στα θεμέλια του λαϊκίστικου συστήματος που μας οδήγησε ως τα όρια της χρεοκοπίας.

Μια νέα, κινηματική, διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Σύμμαχοι,

Το κίνημά μας ως είναι σήμερα η μόνη δύναμη που θέλει να εκφράσει αληθινά τους Έλληνες που βρίσκονται εκτός του σημερινού κρατικοδίαιτου συστήματος.

Εμείς μόνοι μιλούσαμε για τους 230.000 απολυμένους του ιδιωτικού τομέα -και για το τι πρέπει να γίνει για να ξαναβρούν δουλειά- την ώρα που κόμματα και συνδικαλιστές αδιαφορούν, αφού οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα δεν είναι μέλη του κομματικού τους στρατού.

Εμείς μιλούσαμε για τους επιβάτες -βασανισμένους από 30 μέρες απεργιών στα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα-ενώ όλοι οι άλλοι μιλούσαν με τους συνδικαλιστές που κυνικά ταλαιπωρούν τον λαό της πρωτεύουσας, εδώ και δεκαετίες.

Όλοι οι άλλοι μιλούσαν για αποκατάσταση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων κάποτε στο μέλλον. Εμείς παρουσιάσαμε συγκεκριμένη πρόταση απόδοσης του ΕΚΑΣ με περικοπές από τις πολιτικές δαπάνες προς το κόμματα και την ΕΡΤ.

Φίλες και φίλοι,

Δεν είμαστε οπαδοί και μέλη από παρθενογένεση. Όλοι κάπου ανήκαμε στο παρελθόν. Αλλά είμαστε άνθρωποι από ένα υπαρκτό πολιτικό ρεύμα, ανοιχτό, φιλελεύθερο, παραγωγικό, που ασφυκτιούσε ως τώρα, στριμωγμένο στα αναχρονιστικά πλαίσια των παραδοσιακών κομμάτων.

Είμαστε πολίτες που σπάσαμε τα δεσμά.

Πολίτες που κοιτάμε μπροστά.

Που ετοιμάζουμε τον δρόμο για σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Είμαστε ακόμα λίγοι και είμαστε μόνοι, όπως θα σας πω πιο κάτω.

Αλλά γινόμαστε όλο και περισσότεροι.

Η διαπίστωση ότι είμαστε μόνοι είναι τραγική στην ωμότητά της. Αλλά, ας κοιτάξουμε απλώς γύρω μας:

Το ΠΑΣΟΚ, αφού τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ξεκίνησε με τα εύκολα: οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων.

Μόλις πλησίασε να αγγίξει τον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων ο «μεταρρυθμιστικός ζήλος» του πάγωσε!

Μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου και ελάχιστα έγιναν με τον ΟΣΕ. Και, βεβαίως, δεν έγιναν τα δύσκολα που αφορούν το πλεονάζον προσωπικό. Φόβος και πισωγυρίσματα με την ΔΕΗ, το cabotage, τα κλειστά επαγγέλματα, την απελευθέρωση των αγορών, την απλοποίηση των διαδικασιών, την διευκόλυνση των επενδύσεων.

Ακόμα και τώρα, φίλες και φίλοι, τίποτα το μεταρρυθμιστικά τολμηρό δεν αποτολμά.

Ας δούμε, για λίγο μαζί το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μόλις την Τετάρτη:

ΔΕΚΟ: Μιλούν για έσοδα ένα ως ενάμιση δις. Αλλά καμιά αποκρατικοποίηση! Απλώς μια ακόμα απόπειρα να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Δεν διδάχτηκαν τίποτα! Δεν θα καταλήξουν πουθενά!

Φορείς του Δημοσίου: Γενικότητες και αοριστίες, ούτε καν υπάρχει ποσοτικός στόχος!

Το ίδιο και με την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης: κανένας συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος!

Οι αμυντικές δαπάνες, έτσι αόριστα, μας λένε ότι θα «συγκρατηθούν» στο 1% του ΑΕΠ!

Πώς; άγνωστο!

Το μόνο σίγουρα είναι οι νέοι φόροι, 5 δις και οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και επιδομάτων!

Σ΄ αυτά έχουν γίνει ειδικοί!

Εκεί που είναι ανύπαρκτοι είναι όταν χρειάζεται δομική, όταν απαιτείται ριζική αλλαγή!

Φίλες και φίλοι,

Από την άλλη πλευρά στην αξιωματική αντιπολίτευση ο ευρωπαϊσμός και ο φιλελευθερισμός τώρα, – υπό τη νέα της ηγεσία- έχουν μεταβληθεί σε ερείπια. Η παρέα της ηγετικής ομάδας έχει φέρει πλήρως στα μέτρα της αυτό που κάποτε εξέφραζε μια μεγάλη παράταξη. Συγχέουν το «λαϊκό» με το «λαϊκίστικο», το αντιμνημονιακό, με το φιλευρωπαϊκό.

Λαϊκισμός, δημαγωγία, δήθεν μαγικές λύσεις στο τσεπάκι, σύμπλευση με τη μηδενιστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και συρρίκνωση, όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση.

Φίλες και φίλοι,

Σύμμαχοι,

Τολμηρή, ανατρεπτική, αλλά δυνατή και με το ιδεολογικό πλεονέκτημα, είναι μονάχα η «Δημοκρατική Συμμαχία». Είμαστε το μόνο κεντρώο-κεντροδεξιό κόμμα και, καλώς ή κακώς, άλλο δεν υπάρχει. Μόνον εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία των φιλελεύθερων ιδεών:

Την πίστη στον άνθρωπο και στις δυνάμεις του, όχι στο κράτος και τις συντεχνίες.

Την πίστη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ικανότητα του Έλληνα για δημιουργία.

Την ευαισθησία να βρούμε νέους τρόπους και μέσα για να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία.

Σύμμαχοι,

Είμαστε μακριά απ’ όλους τους: Απ’ τον συντεχνιασμό και την πολιτική δειλία του ΠΑΣΟΚ.

Απ΄ τον λαϊκισμό και τον επιφανειακό αντιμνημονιακό λόγο της Ν.Δ.

Απ΄τον μηδενισμό της άκρας Αριστεράς.

Απ’ τα μπρος – πίσω και τις ατάκες του ΛΑΟΣ.

Ας μην σπεύσουν να μας πουν ότι είμαστε «μικροί».

Και ας μην προτρέχουν με τα νούμερα:

Δεν τους έγινε μάθημα η Κρήτη; Μιλούσαν για 5 ως 6 τοις εκατό για τον Συνδυασμό που στηρίξαμε. Και πήραμε 18%!

Μια φράση τους λέω μόνο: «Περιμένετε τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν».

Κυρίες και κύριοι,

Τις τελευταίες μέρες είδαμε την πολιτική ηγεσία να κινείται ως εκκρεμές, από την συναίνεση στην κινδυνολογία, από τους πανηγυρισμούς στην καταστροφολογία. Αυτό είναι ένδειξη στρατηγικού αδιεξόδου. Αδυναμία διατύπωσης ρεαλιστικής πρότασης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πολιτικό σύστημα μετράει ακόμα το πολιτικό κόστος.

Οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής έδειξαν κάτι που εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία το είπαμε από την πρώτη στιγμή: Η Ευρώπη θα μας βοηθήσει. Η Ευρώπη όμως, δεν θα μας σώσει αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε εμείς τον εαυτό μας.

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να καταλάβει ότι άλλος καιρός για χάσιμο και λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση δεν υπάρχει.

Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουν σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση μείωσης του κράτους και περιορισμού της παρέμβασής του στην οικονομία.

Μπροστά μας έχουμε δύσκολες αποφάσεις. Αυτό που θα διαμορφωθεί με τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου θα είναι το πλέον αυστηρό πλαίσιο προσαρμογής που έχει συγκροτηθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μην έχουμε αυταπάτες.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το χρέος, που με άφρονα τρόπο δημιούργησε η γενιά της μεταπολίτευσης, θα το πληρώσουν άδικα, και στο ακέραιο, τα δικά μας παιδιά, η νέα γενιά του σήμερα και της επόμενης εικοσαετίας.

Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι ο μόνος δρόμος που πρέπει να πάρει η χώρα για να λειτουργήσει είναι η ενεργός συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ζώνη του ευρώ.

Γι΄ αυτό χρειάζεται αποφασιστική και ταχύτατη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Πρέπει να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά μας ταχύτερα απ’ ό,τι θα το κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν το κάνουμε αυτό η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους απ΄αυτούς των χωρών του κεντρικού πυρήνα της Ένωσης.

Μπορούμε να το πετύχουμε αν άρουμε τις σοβαρές στρεβλώσεις που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, λόγω της μεγάλης έκτασης του κράτους και της κακοδιαχείρισής του.

Είναι ένας δρόμος δύσκολος που απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, αποφασιστικότητα και επιμονή. Είναι όμως δρόμος ρεαλιστικός, που μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε μια καινούργια εποχή. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να το κάνουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά μας για τα οποία αξίζει πραγματικά να αγωνιστούμε.

Φίλες και φίλοι,

Σύμμαχοι,

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα στην πορεία μας προς το Ιδρυτικό Συνέδριο. Αυτή δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας νέας συλλογικότητας.

Όλοι μαζί θα αναζητήσουμε νέους τρόπους πολιτικής δράσης και συνεργασίας. Θα διαμορφώσουμε μια ρεαλιστική πολιτική στρατηγική, νέες προτάσεις και πολιτικές, που θα τις περάσουμε από την βάσανο της δημόσιας συζήτησης και κριτικής.

Δημιουργούμε τους καταστατικούς μας θεσμούς για τις μεταξύ μας σχέσεις. Οικοδομούμε ένα καινούργιο κίνημα αλλαγής που θα αποκτήσει την δική του δυναμική, δυναμική που θα ξεπερνά τα πρόσωπα και θα συνδεθεί με την ελληνική κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Σύμμαχοι,

Στο Προσυνέδριο αυτό έχουν κατατεθεί προτάσεις για ριζικές, για ριζοσπαστικές αλλαγές: για την οικονομία, το νοικοκύρεμα και την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.

Είναι ένα από τα πιο κρίσιμα προσυνέδρια, γιατί αφορά τον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα – και που την έφεραν ως το χείλος του κρημνού.

Οι προτάσεις μας, που τις έχετε στα χέρια σας, και με τις οποίες ανοίγουμε τον διάλογο, είναι ο πολιορκητικός Κριός των δυνάμεων της σαρωτικής, της αντικρατικιστικής, της αντιγραφειοκρατικής, της φιλελεύθερης αλλαγής. Της ρήξης που έχει ανάγκη ο τόπος για να ξαναπάρει εμπρός. Για να ενθαρρυνθεί η δημιουργία.

Για να χτυπήσουμε δυναμικά την ανεργία.

Πρόκειται για γενικευμένη ρήξη με το παρελθόν.

Απαιτεί ριζική αλλαγή νοοτροπίας.

Προτείνουμε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις:

- Απελευθέρωση της δημιουργικής δύναμης του Έλληνα απ΄την ασφυκτική κρατική γραφειοκρατία.

- Ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Απελευθέρωση αγορών.

- Αληθινή –και όχι «μεσοβέζικη»- απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

- Συστηματική και τολμηρή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας -που περιλαμβάνει και πώληση όπου ενδείκνυται, χωρίς φοβικά σύνδρομα.

- Αναμόρφωση της εργατικής νομοθεσίας και κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

- Πάταξη της μαύρης οικονομίας, αλλά και κίνητρα για να δηλώνονται τα εισοδήματα.

Στα πλαίσια αυτά προβλέπουμε:

- Γρήγορη και φτηνή διαδικασία, τόσο για την ίδρυση, όσο και την παύση λειτουργίας μιας επιχείρησης.

- Ηλεκτρονική υπογραφή και ταυτότητά για τις επιχειρήσεις και όλες οι διαδικασίες σε ηλεκτρονική μορφή.

- Ανεξάρτητοι έλεγχοι και πιστοποιήσεις.

- Προθεσμίες απάντησης του δημοσίου μετά την παρέλευση των οποίων το αίτημα του ιδιώτη θεωρείται αυτόματα ότι έγινε αποδεκτό.

- Εξόφληση των επιχειρήσεων σε 30 έως 60 ημέρες από το Δημόσιο.

- Κατάργηση ελάχιστων ποσοστών κέρδους, αμοιβών και τιμών.

- Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20%.

- Ταχεία αξιολόγηση και έγκριση των επενδύσεων.

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών μη ελκυστικών θέσεων εργασίας για την πάταξη της μαύρης εργασίας.

- Νέες μορφές απασχόλησης.

- Εκλογίκευση του συνδικαλισμού: θα εργάζονται πια οι εργατοπατέρες και η απεργία θα γίνεται μόνον κατόπιν καθολικής μυστικής ψηφοφορίας.

- Κεφαλαιώδους σημασίας για τη Δημοκρατική Συμμαχία είναι ο τομέας της Ναυτιλίας. Η Ναυτιλία για μας μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ περισσότερα από ό,τι σήμερα σε δύο κατευθύνσεις: Στην κατεξοχήν Ναυτιλιακή κατεύθυνση, δηλαδή στην ύπαρξη όλο και μεγαλύτερου αριθμού πλοίων υπό την ελληνική σημαία και στην απασχόληση με τις προβλεπόμενες υψηλές αμοιβές όλο και περισσότερων Ελλήνων νέων σε αυτά.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η προσέλκυση των ναυτιλιακών κεφαλαίων για επενδύσεις στην ξηρά. Αυτά και άλλα πολλά αναπτύχθηκαν και θα αναπτυχθούν από τους εισηγητές μας.

Φίλες και φίλοι,

Όλες αυτές οι διευκολύνσεις, οι αλλαγές στη φορολογία, η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις κλπ έχουν ένα βασικό στόχο.Έναν στόχο βαθύτατα κοινωνικό: ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. Αλλά όχι μόνο. Στόχος μας είναι οι Έλληνες, και ιδίως οι νέοι, να έχουν προοπτική όχι μόνον απασχόλησης αλλά και καταξίωσης, ευκαιρίες δημιουργίας στη ζωή. Τίποτε δεν είναι πιο θλιβερό για ένα λαό από το να βλέπει τα καλύτερα παιδιά του φεύγουν στο εξωτερικό. Κι όσα μένουν να ψάχνουν με αγωνία για μήνες και χρόνια για να βρουν μια δουλειά, Μια οποιαδήποτε δουλειά.

Γι’ αυτό και η Δημοκρατική Συμμαχία έχει βάλει ως πρωταρχικό στόχο το να ξαναξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία σε αυτόν τον τόπο. Για να υπάρξουν δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική, καταξίωση για τους νέους ανθρώπους που θα δημιουργήσουν την ελληνική οικονομία του αύριο και θα κάνουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μια θλιβερή ανάμνηση.

Αλλά στο μεταξύ, πέραν των δεκάδων μέτρων για την ανάπτυξη που προτείνουμε, προτείνουμε και συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση της ανεργίας και την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων, έστω και αυτή την στιγμή.

- Εκτός της αύξησης του ΕΚΑΣ θα προτείνουμε στο επόμενο προσυνέδριό μας, που θα έχει ως κύριο θέμα το κοινωνικό κράτος και την ανεργία, ένα ολοκληρωμένο πακέτο τέτοιων μέτρων μαζί με τις συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησής τους.

Σήμερα θα περιοριστώ μόνο σε τέσσερις προτάσεις, που αφορούν κυρίως τα νέα παιδιά:

- Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις.

- Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις.

- Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών.

- Τέλος μια πρόνοια για τους πιο αδύνατους απ΄ όλους μας: Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος στο ύψος των 500 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από μέρος της εξοικονόμησης στην υπερκατανάλωση φαρμάκων και των ιατρικών υλικών.

Φίλες και φίλοι,

Για να μπορέσει να συντηρηθεί σε ένα ευπρεπές επίπεδο η κοινωνική πολιτική πρέπει να υπάρχουν έσοδα. Αλλά, έσοδα δεν θα υπάρξουν, ας το καταλάβει η κυβέρνηση – και ας πάψει να δημαγωγεί η Νέα Δημοκρατία- αν η φορολογία δεν γίνει, όπως προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία.:

- Απλή, σταθερή και διαφανής.

- Αναδιανεμητική, για να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

- Ήπια προοδευτική στο τελικό της αποτέλεσμα, αφού δηλαδή ληφθεί υπ’ όψιν το σύνολο των κάθε είδους επιβαρύνσεων.

- Κοινωνικά ισόρροπη, για να ενθαρρύνει αγαθά που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, π.χ. την εκπαίδευση.

- Ανταποδοτική, γιατί κανείς δεν πληρώνει φόρους χωρίς αντίκρισμα.

- Αναπτυξιακή, ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις – και την εν γένει παραγωγική διαδικασία.

Μέτρα όπως ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 20%, η σύνδεση online των φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, η άσκηση φορολογικών ελέγχων αποκλειστικά από ένα νέο ελεγκτικό μηχανισμό που θα έχει στο σύνολό του νέους υπαλλήλους, η απαγόρευση των περαιώσεων και γενικά της φορολογικής αμνηστίας, η μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διαβίωσης, τα κίνητρα για αποταμίευση, για τις εξαγωγές, για την έρευνα και την καινοτομία,είναι απλώς μερικές μόνο από τις προτάσεις μας.

Φίλες και φίλοι,

Σύμμαχοι,

Η Δημοκρατική Συμμαχία θα φέρει το μαχαίρι ως το κόκκαλο. Και το κόκκαλο που πρέπει να σπάσει είναι ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων που δημιουργούν το αβάσταχτο χρέος.

Προσέξτε: Αν δεν μειώσουμε τα ελλείμματα, αλλά και αν δεν οδηγηθούμε σύντομα σε πρωτογενή πλεονάσματα, η χώρα μας δεν έχει μέλλον.

Απαιτείται επαναστατική, φιλελεύθερη προσέγγιση.

- Τολμηρή και ευρεία μείωση του κράτους. Με τη μείωση του κράτους και της γραφειοκρατίας θα περιορισθεί ριζικά η διαφθορά και η κωλυσιεργία.

- Επιστροφή των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην ιδιωτική οικονομία.

- Νομοθετική και, αργότερα, συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

- Υποχρεωτική δημιουργία πλεονασμάτων στις καλές περιόδους.

- Πρόσθετος δανεισμός μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Φίλες και φίλοι,

Στο Προσυνέδριό μας αυτό έχουμε περιλάβει και τις προτάσεις για την ανάπτυξη της Αττικής και των νησιών που ανήκουν διοικητικά σ’ αυτήν.

Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι η Αττική, φίλες και φίλοι, πρέπει και μπορεί να επιζήσει. Να παράξει προϊόντα και υπηρεσίες. Να μην νεκρωθεί. Είναι ουτοπία πια να πιστεύει κανείς ότι όλο αυτό το παραγωγικό δυναμικό πρέπει να μεταφερθεί!

Και, αφού δεν μπορεί να μεταφερθεί, πρέπει να κινητοποιηθεί: Να ξαναζήσει και να προκόψει. Έτσι μόνον θα περιορισθούν και τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα που συνοδεύουν το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας στην Αττική.

Φίλες και φίλοι,

Οι εργασίες του πρωτοποριακού μας Προσυνεδρίου σήμερα, θίγουν θέματα στην καρδιά της παρούσας κρίσης.

Ζητώ την ενεργό συμμετοχή και την εγρήγορση όλων των μελών.

Ζητώ την εξειδίκευση και την σαφήνεια των τελικών προτάσεων που θα πάνε στο Συνέδριο του Μαΐου.

Και τέλος ζητώ ο καθένας από σας να γίνει ένας πυρήνας διάδοσης των ιδεών, των προτάσεών μας παντού, σ΄όλη την Ελλάδα.

Σκεφθείτε τούτο:

Η «Δημοκρατική Συμμαχία» βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύσκολη και σε προνομιακή θέση.

Δύσκολη γιατί, όπως σας είπα, είμαστε μόνοι, μέσα σ΄ ένα σκηνικό που το ΠΑΣΟΚ αυτοαναιρείται και δεν τολμά, η νέα Νέα Δημοκρατία λαϊκίζει και η Αριστερά καλλιεργεί τον μηδενισμό.

Αλλά και προνομιακή, γιατί οι αληθινά επαναστατικές ιδέες, οι δυνάμεις που ξεκινούν το ξεθεμελίωμα ενός φαύλου συστήματος, πάντα δυναμώνουν σταδιακά. Πάντα κυριαρχούν. Γιατί στα πανιά τους φυσάει ο άνεμος της τόλμης, της ανάγκης για αλλαγή και της απαίτησης να κυριαρχήσει, επιτέλους, η κοινή λογική.

Η «Δημοκρατική Συμμαχία» ξεκίνησε δυναμικά – και θα πάει πολύ μακριά. Με τη δική σας θέληση. Με τη δική σας μαχητικότητα. Με τη δική σας δύναμη.

Σας ευχαριστώ




Με τιμή και εκτίμηση,
Χρήστος Α. Κατσαρός Ιδρυτικό Μέλλος Λιβαδιά Σιντικής Σέρρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου