Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η Ομιλία του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη στο 1ο Προσυνέδριο του Κινήματος, Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, ΣΕΦ.




Ομιλία Λ. Αυγενάκη στο 1ο Προσυνέδριο



ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

«…Ως Δημοκρατική Συμμαχία, από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ξεκάθαρες, τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Είπαμε αυτά που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου φοβούνται να πουν. Όλα αυτά που σιγοψιθυρίζει η κοινωνία και κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τολμά να εκφράσει.

Γιατί δεν θέλουν και δεν μπορούν να συγκρουστούν με το κομματικό κατεστημένο.

Γιατί φοβούνται -όπως λέει ο λαός- να «σπάσουν» αυγά.

Γιατί έτσι έμαθαν για χρόνια να λειτουργούν, με το κομματικό-κρατικο-δίαιτο στρατό.

Και δυστυχώς, παρά τις δύσκολες συνθήκες για τον τόπο, έτσι συνεχίζουν να λειτουργούν και σήμερα.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επιδιώξει τη μείωση των ελλειμμάτων, όχι πλέον με οριζόντιες περικοπές, αλλά με μείωση του κράτους σε συγκεκριμένους τομείς, καθυστερεί. Προφανώς, επειδή αποφεύγει να συγκρουστεί με τα κομματικά στελέχη, τους κομματικά συντηρούμενους επαγγελματίες συνδικαλιστές και τις συντεχνίες του Δημοσίου τομέα, όπου πραγματικά πρέπει -και μπορούν- να γίνουν σημαντικές περικοπές. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, για να μην θίξει δηλαδή το κομματικό κράτος, κάνει δειλά βήματα στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Ξεκίνησε από τα εύκολα ο κ. Παπανδρέου. Έκανε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αφήνει τον ελεύθερο τομέα, τους μικρομεσαίους να κλείνουν τη μια επιχείρηση πίσω από την άλλη.

Το ίδιο δρόμο ακολουθεί και η νέα Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή της ηγεσία. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό, οι μάγοι του οικονομικού team της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραπλανούσαν τους πολίτες ότι διαθέτουν μαγικές λύσεις που θα μηδενίσουν μέσα σε λίγο χρόνο τα ελλείμματα. Κατόπιν, έτρεχαν λαχανιασμένοι να αποσύρουν άρον άρον το υποτιθέμενο «Σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση». Απίστευτη προχειρότητα και πολιτική υποκρισία.

Σήμερα, η εκκωφαντική σιωπή ΠΑΣΟΚ και νέας ΝΔ δείχνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν τη βούληση να συγκρουσθούν με τους κομματικούς τους στρατούς και να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας.

Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό το δρόμο, η Δημοκρατική Συμμαχία δεν θα τον ακολουθήσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε βιώσιμες λύσεις και να διατυπώνουμε τολμηρές μεν, αλλά εφαρμόσιμες προτάσεις, που στόχο θα έχουν όχι το εφήμερο πολιτικό κέρδος, αλλά την ουσία, το αποτέλεσμα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στόχος μας είναι, εφαρμόζοντας μια φιλελεύθερη πολιτική, με ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, νοικοκύρεμα του κράτους, περιορισμό της δημόσιας σπατάλης, να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής ευμάρειας για όλους.

Εμείς, ως νέος πολιτικός φορέας, με φρέσκιες ιδέες αποβάλαμε εξαρχής το λαϊκισμό από τη σκέψη μας και επικεντρωθήκαμε στο ωφέλιμο για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Διατυπώσαμε με σαφήνεια και ειλικρίνεια ότι οφείλουμε να τολμήσουμε άμεσα, γενναίες, σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε το κρατικιστικό μοντέλο ανάπτυξης.

Βεβαίως, η σημερινή συζήτηση δεν είναι καινούργια. Τα περισσότερα από αυτά που σήμερα συζητάμε τα είχε πει ήδη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το 1990-1993, ως Πρωθυπουργός της χώρας τότε. Και μάλιστα είχε ξεκινήσει να υλοποιεί κάποια από αυτά. Σας καλώ σήμερα, 20 χρόνια μετά, να αμφισβητήσετε έστω και μία από τις τότε θέσεις του κ. Μητσοτάκη για την οικονομία. Το ερώτημα το έθεσα και από το Βήμα της Βουλής σε στελέχη της κυβέρνησης και σε πρώην στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης που σήμερα ηγούνται της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά απάντηση δεν πήρα, απλώς κάτι αναμάσησαν, αλλά παρά τις προσπάθειες που έκανα δεν κατάλαβα που διαφώνησαν.

Γιατί θα ήταν σίγουρα διαφορετικά τα πράγματα για τη χώρα εάν κάναμε τότε όλα όσα ο πρώην Πρωθυπουργός είχε θέσει ως προτεραιότητες.

Σήμερα, ως Δημοκρατική Συμμαχία, χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος, χωρίς μισόλογα, απαιτούμε μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας και δομής του κράτους.

Απαιτούμε άμεση προώθηση τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών.

Γιατί η ανάπτυξη δεν προκύπτει μέσα από γραφειοκρατικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Προκύπτει ως αποτέλεσμα κυρίως της ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του παρόντος μοντέλου ανάπτυξης και της πλήρους απελευθέρωσης των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων των Ελλήνων.

Και αυτό συνεπάγεται σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος της οικονομικής λειτουργίας. Αυτό απαιτεί:

- ριζική μείωση του δημόσιου τομέα,

- την πραγματική κατάργηση των ειδικών προνομίων διαφόρων ομάδων,

- την εισαγωγή του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς,

- την πραγματική λειτουργία των θεσμών και κυρίως του κράτους δικαίου και

- την οριστική αποβολή του συντεχνιασμού από την οικονομία και την κοινωνία μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζω μεταξύ άλλων πέντε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις:

1. Ζητάμε απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα από την ισχυρή γραφειοκρατία.

Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. Διότι πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα, η δημιουργικότητα και η καινοτομία αποτελούν βασικά εργαλεία για να αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία της οικονομίας της χώρας. Ως εκ τούτου, οφείλουμε με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις να απαλλάξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία από τον υπάρχοντα κρατισμό και να απλοποιήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αποτελούν εμπόδιο για την ελεύθερη επιχειρηματική δράση και ανάπτυξη.

2. Καταθέσαμε πρόταση για την εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η συνεχής παραγωγή ελλειμμάτων από τις ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν καταλήξει να λειτουργούν εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, δεν είναι πλέον ανεκτή. Δεν αντέχει η οικονομία τα επιπλέον ελλείμματα και δεν τα ανέχονται οι έλληνες πολίτες. Η Πρόεδρός μας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, έχει προτείνει την άμεση αποκομματικοποίηση των διοικήσεων όλων των ΔΕΚΟ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Βεβαίως, ενθαρρύνουμε την είσοδο ιδιωτών στην ιδιοκτησία και την διαχείριση της λειτουργίας όλων των ΔΕΚΟ, με σκοπό κυρίως την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση της σπάταλης τους. Ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει για εμάς «ξεπούλημα» για ένα πρόσκαιρο χρηματικό όφελος, αλλά συνεπάγεται σχέδιο, μελέτη, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διαχείρισης και λειτουργίας και μεσο-μακροπρόθεσμα αναπτυξιακή προοπτική.

3. Μιλήσαμε για πλήρη απελευθέρωση των Κλειστών Επαγγελμάτων.

Είμαστε υπέρ της άρσης των περιορισμών των κλειστών επαγγελμάτων και πιστεύουμε στη συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη και χωρίς όρους ελευθερία άσκησης κάθε επαγγέλματος, από όσους έχουν πιστοποιημένη επάρκεια των απαραίτητων προσόντων.

4. Προτείναμε την καθιέρωση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή της τάξης του 20%.

Επισημάναμε ότι είμαστε εναντίον των μεγάλων φόρων, των έκτακτων και συνεχώς αυξανόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους, εναντίον της περιοδικής αύξησης του ΦΠΑ και των συχνών αλλαγών στο φορολογικό πλαίσιο.

Κρίνουμε ως αναγκαία τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, που δεν θα περιέχει «φορολογικές εκπλήξεις» για τους επιχειρηματίες μέσω έκτακτων εισφορών ή συνεχώς αυξανόμενων νέων φόρων, διότι αυτές οι πρακτικές αποτελούν ουσιαστικά αντικίνητρα για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Η ίδια η Πρόεδρός μας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, έχει καταθέσει την πρόταση να εφαρμοστεί επιτέλους ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής της τάξεως του 20% στις επιχειρήσεις, εγχώριες ή ξένες, το ταχύτερο δυνατόν. Γιατί είναι βέβαιο ότι μαζί με την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, το σταθερό, ενιαίο φορολογικό περιβάλλον θα υποστηρίξει και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

5. Προτείνουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με ρεαλιστικό και συγκροτημένο πρόγραμμα

Δεν μιλάμε για «ξεπούλημα της περιουσίας», όπως θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Μιλάμε πρωτίστως για αναλυτική καταγραφή όλης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και την κατάρτιση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου για τη διαχείρισης αυτής. Τις επόμενες ημέρες, η Συμμαχία θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. …»


Με τιμή και εκτίμηση,
Χρήστος Α. Κατσαρός Ιδρυτικό Μέλλος Λιβαδιά Σιντικής Σέρρων
Chris Sintiki


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου