Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν αρκεί μόνο η μείωση του CO2: ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ 14/9/11

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για να συμπεριληφθούν και άλλα αέρια στη στρατηγική της Ε.Ε για το κλίμα και να μειωθεί το κόστος της, μετά από πρωτοβουλία του Θ. Σκυλακάκη (14/09/2011)


Υιοθετήθηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία (538 ψήφοι υπέρ και 54 κατά) από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ψήφισμα με το οποίο γίνεται έκκληση να συμπεριληφθούν οι μειώσεις των επιπρόσθετων εκπομπών αερίων (υδροφθοράνθρακες, αιθάλη και τροποσφαιρικό όζον) στην ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία του κλίματος, με παράλληλη μείωση του κόστους της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Πρόκειται για ένα ψήφισμα το οποίο είναι αποτέλεσμα σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών του Θόδωρου Σκυλακάκη, Ευρωβουλευτή της Ομάδας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και μέλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του Αυστριακού Ευρωβουλευτή Richard Seeber (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), που ήταν και οι εισηγητές του ψηφίσματος.
Το ψήφισμα προτείνει μία στρατηγική η οποία θα εφαρμοστεί συμπληρωματικά  με την σημερινή στρατηγική που επικεντρώνεται στην προσπάθεια για μακροχρόνια μείωση των εκπομπών του  CO2 και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Φαίνεται παράδοξο, αλλά σήμερα δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον έλεγχο των εκπομπών αυτών των αερίων και αυτό κοστίζει ιδιαίτερα. Μία μόνο κατηγορία τέτοιων αερίων), τα HFCs (που δεν είναι CO2) προβλέπεται ότι το 2050 θα αντιστοιχούν στο 20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο με τον περιορισμό της χρήσης μίας μόνο κατηγορίας αερίων τύπου HFCs, (το HFC-23), που αποφάσισε η ΕΕ μετά από πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Θ. Σκυλακάκη, Richard Seeber και της Επιτρόπου Connie Hedegaard, θα εξοικονομήσουμε από το 2013 και μετά, πάνω από 1 δισ ευρώ το χρόνο που τα  Kράτη Μέλη (και η Ελλάδα) πλήρωναν άνευ λόγου και αιτίας σε Κινέζους και Ινδούς παραγωγούς των αερίων αυτών. Για το θέμα αυτό, σε παρέμβαση που έκανε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε: " Όταν έχουμε λοιπόν μία επιλογή που κοστίζει έως και 5-10 λεπτά ανά τόνο άνθρακα και μπορούμε να μειώσουμε μαζικά τα αέρια του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, ειδικά όταν πληρώνουμε 12 έως 14 ευρώ για τον ίδιο σκοπό".

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Θ. Σκυλακάκης δήλωσε: "Η μείωση των εκπομπών των αερίων πλην του διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί σημαντική ευκαιρία ώστε να μειώσουμε το κόστος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Μπορούμε να επιτύχουμε άμεσα θετικά αποτελέσματα για το κλίμα, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και με εργαλεία που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, όπως το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και διμερείς διακρατικές συμφωνίες. Αυτό μόνο προς όφελος των καταναλωτών μπορεί να είναι."
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Οι Υδροφθοράνθρακες (HFCs) είναι αέρια που χρησιμοποιούνται την τελευταία δεκαετία ως εναλλακτική των αερίων CFC, στα συστήματα ψύξης. Παρά την αποτελεσματικότητά τους όμως σε σχέση με τα CFC σε σχέση με την καταστροφή του όζοντος,  συνεχίζουν να αποτελούν εξαιρετικά ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου, που  μένουν στην ατμόσφαιρα για πάρα πολλές δεκαετίες.
Η αιθάλη (black carbon) είναι αέριο που  προκαλείται από τις εκπομπές των οχημάτων, την καύση ορυκτών καυσίμων κ.ά. Η αιθάλη δεν είναι αέριο του θερμοκηπίου. Θερμαίνει την ατμόσφαιρα και μειώνει την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός στο διάστημα όταν επικάθεται στον πάγο. Συγκεντρώνεται κυρίως στην Αρκτική και θεωρείται υπεύθυνη για το λιώσιμο των πάγων εκεί καθώς και στα Ιμαλάια.
Το όζον (Ο3)  είναι αέριο το οποίο υπάρχει σε δύο στρώματα της ατμόσφαιρας: στην στρατόσφαιρα και στην τροπόσφαιρα.  Στην στρατόσφαιρα το όζον προστατεέυι τη ζωή στη Γη από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αντίθετα, όταν είναι χαμηλά στο έδαφος, αποτελεί σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα βλαβερό για τον άνθρωπο. 



Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου