Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Να μην τροποποιηθεί ο βαθμός αναπηρίας των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία


Γιώργος Κοντογιάννης

Βουλευτής - Υπεύθυνος τομέα Απασχόλησης - Γραμματεία Επικοινωνίας

Δελτίο Τύπου 14-11-2011
            Να μην τροποποιηθεί ο κανονισμός εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, όπως προτείνει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπηρίας να μειωθεί από το 67% στο 50%, γεγονός που συνεπάγεται την μη χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας για τους πάσχοντες άνω των 26 ετών, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
«Σύμφωνα με πρόταση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, τροποποιείται ο κανονισμός εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπηρίας να μειώνεται από το 67% στο 50%.
Συνεπώς, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο δεν θα έχουν βιβλιάριο ασθένειας όταν κλείνουν τα 26τους έτη. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ασθενείς πρέπει να έχουν αναπηρία από 67% και άνω, έτσι ώστε να ασφαλιστούν ισοβίως.
Η αντίδραση των συλλόγων ασθενών με μεσογειακή αναιμία σε όλη την Ελλάδα ήταν έντονη και με ανακοινώσεις που εξέδωσαν καταδίκασαν την απόφαση, τονίζοντας πως καμιά περικοπή λόγω Μνημονίου δεν μπορεί να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Μια τέτοια απόφαση εντάσσεται στην σκληρή και απάνθρωπη λιτότητα και τις περικοπές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στην κοινωνική της πολιτική.
            Με επιστολή της, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας προειδοποιεί  ότι πολλοί ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μεταγγίσεις και φάρμακα, εξαιτίας των αλλαγών που δρομολογούνται. Επί πλέον εκφράζει έντονες αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την διαδικασία λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, δεδομένου ότι δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν η αιμοσιδήρωση και οι άλλες σοβαρές επιπλοκές της νόσου, ενώ δεν ζητήθηκε γνωμοδότηση από την Ειδική Επιτροπή Μεσογειακής Αναιμίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Με δεδομένο ότι τα έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο είναι ελάχιστα σε σχέση με τις συνέπειες που έχει η απόφαση αυτή για τη ζωή των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, θα εφαρμόσει τελικά το αρμόδιο Υπουργείο την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης»; 
Γιώργος Κοντογιάννης
Πολιτικό γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου